Reklama

Reklama

Pravdivý příběh o odvaze a lidské důstojnosti připomíná osud skupinky mladých Němců, kteří si říkali Edelweissští piráti podle alpské protěže, kterou měli ve znaku. Na sklonku třetí říše v rozbombardovaném Kolíně bojovali proti nacistické zvůli a připravovali útok na sídlo gestapa. Byli však zrazeni, zatčeni, mučeni a většina z nich těsně před koncem války skončila na popravišti. Film vypráví o lidech, kteří se vymkli tlaku doby a prostě něco udělali. Ti nejstatečnější z nich byli skoro děti, říká režisér a producent filmu. Se svou ženou, scenáristkou Kiki von Glasow, sedm let pracoval na scénáři - sbírali autentické materiály, setkali se s příslušníky skupiny, kteří přežili, i s rodinami obětí, prověřili zápisy z výslechů gestapa. Režisér měl pro natočení tohoto filmu i své osobní důvody, protože jeho otec byl jako Žid odvlečen do koncentračního tábora. Film se natáčel převážně v Sankt Peterburgu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála známých kapitol německého protinacistického odboje, kdy se do opozice proti Hitlerově režimu postavila generace teenagerů, stojící na hraně dospělosti. Věrohodně výkony mladých herců a vynikající ruční kamera dělají z EP autentickou záležiost, která v mých očích o dost převyšuje zmiňovanou Napolu. Znovu Němcům tleskám a znovu jim závidím. 90% ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Znovu jedna skutočná udalosť, znovu odhodlanie mladých ľudí niečo zmeniť a znovu príbeh zrady, lásky a rinčania zbraní na pozadí 2. svetovej vojny. A znovu inak. Konkurz sa podaril, hlavne hlavný hrdina Karl a jeho konflikt s Hansom robia z tejto drámy ešte čosi uveriteľnejšie a plnohodnotnejšie než len prehliadku bitiek s Hitlerjugend a unikanie pred pumami. Koniec ma dorazil, akosi som dúfal, že sa to vyvinie inak a že k tomu nemusí dojsť. Za film ako celok a sympatie k Edelweisspiraten nemôžem dať menej než silné ****. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ponurý a nijak veselý příběh o skupince mladých lidí, kteří se od psaní provokativních nápisů po zdech a rvačkami s Hitlerjugend dostali až k ozbrojenému odporu a střílení nácků, odehrávající se v prachu, špíně a ruinách vybombardovaných domů a sklepeních gestapáckých kanceláří. Příběh o tom, že i „hridnové“ jsou jen lidmi, dělají chyby a omyly a ne vždy mají čisté svědomí. Ponurosti odpovídá i komornější zpracování v tmavých a nijak zářivých barvách (převažuje hnědá), ani ta krev tu nemá rudou barvu. To vše zabíráno občas hodně roztřesenou kamerou. První a poslední třetina filmu je dost dobrá, prostřední části (hlavně co se týče útoku Edelweiss Piraten na nácky a následné přestřelky) poměrně dost uškodil místy chaotický a nepřehledný střih. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že na festivalech jsou dva druhy německých filmů: filmy o imigrantech a filmy válečné; Edelweiss je přírůstkem do druhé skupiny. A rovnou řeknu, že ve srovnání s loňskou Napolou IMHO horší. I zde je motiv dětí zapojených do hrůz války, ale na druhé straně - na straně "pirátů", jakéhosi mladého odboje. Nápad to je sice zajímavý, ale bohužel v jeho provedení je snad úplně všechno pouze mírně nad průměrem. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, i když tak trochu těžkopádný a "pomalý" film podle skutečných událostí o kamarádství, odvaze a zoufalství. I na samém konci války je gestapo schopno teroru, Hitlerjugend a BDM bezbřehého fanatismu a kluci a holky z Edelweiss Piraten marného, ale čestného, odvážného a jedinečného odporu vůči nenáviděnému nacismu. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama