Reklama

Reklama

O Dorotce

(seriál)
Animovaný / Komedie / Rodinný
Československo, (1974–1978), 1 h 10 min (Minutáž: 7 min)

Epizody(10)

Recenze uživatele Karlos80 k tomuto seriálu (10)

O Dorotce (1974) 

Námět, scénář a režie: Božena Možíšová. První díl ze série o malé holčičce Dorotce a jejím věrném kamarádu papouškovi Koko. Série byla na českých obrazovkách odvysílána poprvé až v roce 77' (jen šest dílů, ty další čtyři premiérově až v roce 84'), nicméně některé epizodky byly natočeny už v roce 71' jako Dorotka a Pštros, Dorotka a Drak, a Dorotka a Straka, k nim pak přibyly postupně další, z nichž ta poslední Dorotka a abeceda až v roce 78'. Jednotlivé epizody ať už v cyklu Večerníček, nebo v nějakých filmových projekcích pro mládež, či na dvd, se však vysílají úplně odlišně, tedy určitě ne podle data vzniku jednotlivých epizod. Jako malý jsem tento seriál měl docela rád, jen škoda že to tu není uvedeno jako celek. Nicméně tento je podle mého mínění asi nejlepší díl z celé série, zejména oceňuji dobrou hudební složku v podání orchestru "FISYO" ve spolupráci dirigenta a hudebního skladatele Františka Befína, a samozřejmě také výtvarné pojetí Jiřího Kalouska které nás těší a udivuje v celé této sérií. ()

Dorotka a ježibaba (1975) (E02) 

Námět, scénář a režie: Božena Možíšová. Také vás při sledování této epizodky z tohoto populárního kresleného seriálu honila kdysi tak mlsná? Ta perníková chaloupka i samotná baba ježibaba opravdu neměli chybu, stejně jak i to její startování a oprava toho jejího létajícího koštěte. Opět pěkná a zajímavá skoro rock' n' rollová hudba! ()

Dorotka a hvězda (1977) (E03) 

Námět, scénář a režie: Božena Možíšová. Slabota tato v pořadí třetí epizodka, podle dvd výběru z časopisu ZP. Na mě až příliš dětinské a holčičí.. No posuďte sami? Malá holčička, hvězda podobná Dorotce, se při hrátkách s míčem na noční obloze, dostane svojí vlastní nešikovností na zem mezi lidi. Její snaha dostat se zpět na oblohu, je ale značně komplikovaná. Ani hudba tentokrát nepomohla. ()

Dorotka a hodiny (1975) (E04) 

Scénář a režie: Božena Možíšová. Námět: Alena Munková. A vida že to nakonec šlo, a malá Dorotka nakonec přišla do školy v čas..Oceňuj především výborný nápadv podobě scénáře, ale také pestřejší a zajímavější příběh. Ten nápad s těmi hodinami, a vůbec s veškerým děním na ulici, kdy se každý, a všechno, ocitlo a chodilo, alespoň na malou chvilku pozpátku měl velký šmrnc..Zastavme tedy čas, a vraťme se také na chvíli do minulosti, prosím:-)? ()

Dorotka a drak (1974) (E05) 

Námět, scénář a režie: Božena Možíšová. Trochu úlet, přeci jenom létající Dorotka, to je i na mě dnes už moc, ale jako dítěti mě to zas připadalo šíleně fantaskní. ()

Dorotka a abeceda (1978) (E06) 

Námět, scénář a režie: Božena Možíšová. Ta Dorotka byla pořád jako malá, abecedu ne, ale krasobruslit, zpívat, nebo krotit lvy, to ano..Ale co jí to bylo platné, když pak byla slavná, a neuměla se ani podepsat:-(! Pěkně zpracované, a pro děti si myslím, že i dost poučné..Učení je holt učení..Jitku Zelenkovou bych však v tomto případě, jako Karla Gotta v Dorotce a zpěvákovi úplně vynechal.. ()

Dorotka a zpěvák (1975) (E07) 

Námět, scénář a režie. Ten obraz a zpěv toho Gotta tady v této nejspíš sedmé epizodce, je doopravdy úděsnej. Myslím si že tehdejší dítě nemělo ani páru kdo to je, a koho to tam natom obrázku vůbec vidí, nicméně soudruzi měli tehdy asi úplně jiné mínění:-)Papouškovi se to také evidentně moc nepáčilo:-) ()

Dorotka a pštros (1974) (E08) 

Námět, scénář a režie: Božena Možíšová. Návštěva v ZOO, nález opuštěného vajíčka, a nečekané komplikace s přerostlým pštrosem:-) Tak by se dala ve stručnosti charakterisovat tato v pořadí osmá epizodka podle dvd výběru z časopisu ZP. Ten konec s milým překvapením byl bezva:-) ()

Dorotka a straka (1974) (E09) 

Námět, scénář a režie: Božena Možíšová. Motto: Pátrací akce po ztracených a odcizených korálech. Velice pestrý příběh, a neříkám že pro leckteré dítko tenkrát i docela strašidelný. Papoušek Koko jako Sherlock Holmes neměl chybu, stejně tak jako nakonec potrestaná straka, která jim drze ukradla lesklé korále. ()

Dorotka a plamínek (1976) (E10) 

Námět, scénář a režie: Božena Možíšová. O tom jak nebezpečný může být malý ohýnek, aneb nezbytná prevence a ochrana před ním.. Stará půda skrývala nejedno malé překvapení a tajemství, ale o tom už více v této poslední epizodě, alespoň podle dvd z časopisu ZP. Opět zajímavé hudební provedení v podobě hned několika hudebních stylů. ()

Reklama

Reklama