Reklama

Reklama

Psí život

(festivalový název)
  • Argentina El perro (více)

Obsahy(1)

Příběh o instinktech, osudu a přátelství, jímž režisér navazuje na svá předchozí minimalistická dramata o lidech, kteří sice neoplývají pozemskými statky, ale kteří jsou o to bohatší lidskými hodnotami, nás zavádí do argentinské Patagonie. Nežije se tu snadno, zvlášť když přijdete o práci. Padesátník Juan Villegas, který se právě ocitl v této situaci, však neztrácí klid, i když se zdá, že jeho perspektivy jsou více než mizerné. Přestože je šikovný mechanik, ne a ne se chytit. Osud se mu však odmění zvláštním dárkem, je jím čistokrevný psí exemplář argentinské dogy, zvaný Bombón. Je to dárek nad dárky, protože němá tvář, byť velikosti telete, dokáže rozjasnit i ty nejchmurnější dny. Starostlivá péče, kterou si pes a muž vzájemně prokazují, může přerůst nejen v přátelství, ale také změnit celý život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (24)

Marius 

všechny recenze uživatele

Skutečná dobrota člověka se může projevit v naprosté čistotě a svobodě jen vůči tomu, kdo žádnou sílu nepředstavuje. Skutečná mravní zkouška lidstva, ta nejzákladnější (uložená tak hluboko, ţe uniká našemu zraku) záleží v jeho vztahu k těm, kteří jsou mu dáni na pospas: ke zvířatům. Milan Kundera : Nesnesitelná lehkost bytí 9/10 ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Dost neuvěřitelná pohádka o tom, jak chuďas k prvotřídní argentinské doze přišel. Pes byl pečlivě opečováván a de facto vycvičen jak k obraně, tak na výstavy, a ačkoliv byl dlouhá léta nesocializován, všechno zvládnul na jedničku, a to hned týden po změně majitele. Výstavu buď filmově pěkně odflákli, nebo takhle pofidérním způsobem v Argentině běžně probíhá (viz knírač v postroji), což ani v jednom případě není lichotivá situace. Ani ve druhé půlce mě film nepřesvědčil, že jde především o psa. Hlavní hrdina měl navíc po celou dobu v ksichtě jakousi křeč, kterou jsem nezvládla identifikovat ani jako úsměv, ani jako jakýkoliv jiný pojmenovatelný výraz. Podtrženo shrnuto... mohlo to být o dost lepší. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak ani nevím, kdo z těch dvou působil jako větší dobrák, zda to psisko nebo jeho nový majitel Juan, za jehož dobromyslným úsměvem se přesto skrývalo nejedno zklamání i smutky nad trpkým údělem osamělého padesátníka, co vyřezává nože, jež nikdo nekupuje, bez soukromí bydlí v přeplněném domku své dcery a jen těžko hledá práci. Ti dva se zkrátka hledali, ale jsem ráda, že se jejich soužití nezvrhlo pouze v pohádku o roztomilém pejskovi a jeho páníčkovi, co ke štěstí došel, takových rodinných snímků je všude hafo, kdežto nenápadných civilních filmů, jak vystřižených ze života už tak moc zase ne. A tento je navíc docela i vtipný. To, jak Bombón tvrdošíjně odolával snahám spářit ho s nějakou tou ušlechtilou fenou mě upřímně rozesmálo. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Tragická téma nezamestnanosti, ktorú príbeh spracováva aj nehostinné prostredie Patagónie, kde sa odohráva, je neočakávane presiaknutý pozitívnou energiou a ľudskosťou. S 52 ročným protagonistom, ktorý prišiel o prácu to ide dolu vodou, ale nepodáva sa a nestráca životný optimizmus. Jedno priam osudové stretnutie napokon postupne zmení jeho život k lepšiemu. Najskôr sa ale dozvedel, že: "... ten pes je návšteva z vesmíru..." Čo k tomu dodať? Tie najväčšie zázraky sa živote neraz dejú banálnym spôsobom.. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tenhle fim je pro pejskaře... A to ještě spíše pro ty, co mají rádi tyhle obrovské potvory, jimž se vyhýbám na sto honů... Chovatelé psů, ti, kteří umí pochopit psí duši, to mají s tímhle filmem snazší, mně moc neřekl. Jen to, jak to má všude těžké člověk po padesátce, který těžko nachází své uplatnění; a ještě k tomu takový dobrák jako Juan, který neumí být falešný, je neprůbojný, neumí si život zařídit k prospěchu svému. Snadno pak narazí na chytráky,, jakým byl protřelý žvanil Walter. Ještěže se ten pes nakonec šťastně pomiloval. Děj je chudý, scénář průměrný... U Juana Villegase vynikla především jeho mimika, tvář prozrazovala velkou dobrotu a čistotu srdce. To byl největší klad filmu. ()

Galerie (18)

Související novinky

Festival argentinské kultury

Festival argentinské kultury

31.10.2014

Palác Lucerna v Praze ve spolupráci s Velvyslanectvím Argentinské republiky v Praze představují Festival argentinské kultury, který se koná v Paláci Lucerna při příležitosti 90. výročí navázaní… (více)

Reklama

Reklama