hirnlego
Neskutečně silný a vpravdě filosofický film, který syrovým černobílým obrazem dokumentuje dojemné osudy několika rozličně zmrzačených žebráků z polorozbořené čtvrti Kišiněva a zakládá na nich rozjímání o životě - o zlém, všezničujícím systému a spásné víře (Bohu). Pravdivost utrpení těch ubožáků je sama o sobě dosti silným soustem, avšak rozšíření o filosofický rozměr v podobě monologu hlasu otce, vypravujícího právě ony smutné příběhy a svěřujícího životní moudra ještě nenarozenému synovi, dostává snímek do vyšší dimenze. Pro věřícího člověka, který se zároveň nesmířil se zmiňovaným "systémem", bude tento film druhou Biblí, předzvěstí Soudného dne a následného vykoupení. Já bohužel věřící nejsem a filosofování o Bohu v podobném duchu vyloženě nemám ráda (nutno podotknout, že první část do něj ještě tolik nezabředává, a tudíž ji já osobně považuji za silnější), a přesto nemohu jinak než dát plný počet, neboť Dlaně považuji za nezapomenutelný filmový zážitek se spoustou velkých myšlenek, který by si neměl nechat ujít nikdo, kdo má možnost jej vidět. Chce to však opravdu zkušeného diváka, který bude schopen plně docenit nezměrnou sílu filmové výpovědi Aristakisianova tíživého debutu.(4.9.2007)
cinefob
Pre mňa má tento film dve na sebe nezávislé stránky (samozrejme len pre účely “hodnotenia”) . Z hľadiska obrazového sa jedná o nádherný čiernobiely snímok plný veľavravných výjavov z života moldavských "chudých lidí". Značne zrnitý a poškodený obraz podtrhujú biednu atmosféru ich života a prostredia, kde prebývajú. Toto všetko je ešte umocnené úryvkami z Verdiho operného diela (teraz strašne ľutujem, že som nevenoval viac času hudobnej sebavýchove; mohol som tu udivovať svojimi znalosťami:-), síce prerušujúceho, ale v žiadnom prípade nenarušujúceho takmer nepretržitý tok autorových slov, v kombinácii s ktorým vytvárajú dokonale organický celok. Druhú rovinu predstavuje Aristakisianov komentár, ktorým sprevádza videné. Ten predstavuje akúsi kombináciu podobenstiev, protestu proti vládnucemu svetosystému a kázania obracajúceho sa na nenarodeného syna hlásajúceho staronové evanjelium spočívajúce v návrate k spôsobu života prvých kresťanov. Je treba priznať, že pre neveriaceho človeka je to veľmi ťažko stráviteľná duchovná potrava. Výzva k asketickému životu, sex ako niečo špinavé a hriešne, odmietanie cieľavedomej duševnej činnosti... Predobraz takéhoto života a jedinú únikovú cestu z pazúrov systému vidí v živote žobrákov, na ničom nezávislých a neparticipujúcich jedincov. Či už plne súhlasíme alebo nie, každopádne sa jedná o strhujúce dielo, ktorého kvality sú nespochybniteľné.(15.1.2010)
kedluben
I po letech si občas na tento film vzpomenu a vybaví se mi ten velice silný dojem. Nikdy jsem nic podobného neviděl. Tenkrát to ne mě opravdu zapůsobilo. Jedná se o jakousi sondu mezi žebráky a různé prazvláštní existence. Celý film má ale jakýsi filosofický rozměr a nutí k přemýšlení. Nevím. Možná bych dneska soudil jinak, ale stopu ve mě opravdu tenhle film zanechal. Nechci, nemůžu ho rozebírat.(5.6.2007)