Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ačkoliv se celovečerní dokument známého evropského dokumentaristy soustřeďuje na mikrokosmos u pobřeží Viktoriina jezera v Tanzánii, vypovídá velmi naléhavě o globálních problémech současného světa. V šedesátých letech byl do tohoto největšího tropického jezera na světě (odkud vytéká Nil) vysazen nilský okoun. Tento predátor se zde rozmnožil takovým způsobem, že vyhubil všechno živé. Zároveň se ovšem stal zdrojem obživy pro chudý kraj a významným vývozním artiklem. Ruské dopravní letouny denně odvážejí do Evropy a do Japonska 500 tun ryb (a nazpět nezřídka ilegálně dovážejí zbraně). Vznikly tu moderní rybárny, ale také děsivé pracovní kolonie, v nichž domodorodé obyvatele kosí AIDS, alkohol a zločin. Hubert Sauper s kolegou natočili v obtížných podmínkách a pod různým krytím rozhovory s mnoha lidmi: od ruských a ukrajinských pilotů přes nočního strážce a prostitutku až po majitele rybárny a oficiální představitele. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (38)

klerik 

všechny recenze uživatele

Dokument o siných témach. Bol dobre pripravený, má v sebe kopu myšlienok (deti ulice, prostitúcia...), poukazuje na ľudskú hlúposť (export, obaly na ryby...), vie šokovať ("vojna vyžaduje smrť")... ale občas sa hýbe dosť pomaly. Cítil by som sa previnilo, keby som filmu ukazujúcemu nepríjemnú pravdu dal 3*... ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

StarsFan to celé skvele zhrnul. Autor sa snaží zamerať na všetky problémy v danej oblasti Tanzánie, až sa zamotá do spleti síce šokujúcich, ale zle zostrihaných faktov. Verím, že všetko povedané a ukázané je pravda, západný svet je zkurvene chamtivý a kvôli zisku kašle na to čo svojim konaním spôsobuje. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Sauper sa vyjadruje obrazmi, rozpráva ľuďmi, nepotrebuje zbytočne komentovať, hodnotiť ani dramaticky "malovať" hudbou. Technicky mám asi iba jedinú výtku a tou je stopáž, s ktorou začína v 2/3 film zbiehať do mierneho stereotypu a chvíľkami nudiť. Obrazy sa opakujú, ale na intenzite nenaberajú. Kaďopádne je Darwin's Nightmare presne ten typ dokumentu po, ktorom sa obzriete na svoj život a uvedomíte si, že sa vlastne „mám bohovsky dobre“. Nenájdete tu nič nové, objavné, len sa na chvíľu ponoríte do sveta, ktorý otvára oči. 80% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na první pohled zjevné nedostatky filmu - přemrštěná stopáž, tématická roztříštěnost, mizerný střih (z mého pohledu tedy určitě - neúměrně dlouhé naprosto banálně působící záběry a dialogy vedle krátkých, ale o to silnějších okamžiků) - naštěstí výrazně převyšuje jeho angažovanost - v dobrém slova smyslu. I poučený divák (východní Afriku jsem před lety navštívil a o tamních poměrech tudíž nemám nejmenší iluze) je zde svědkem scén nad nimiž jen nevěřícně kroutí hlavou ("sušárna" a následná úprava zbytků z rybí továrny, ekologická konference, návštěva komise z EU, děti z ulice atd.) Vzhledem k letopočtu vzniku snímku by mne nesmírně zajímalo, jak vypadá situace na březích Viktoriina jezera dnes. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Zrucne natoceny a podany dokument vypovydajici o jednom z mnoha problemu v dnesni Africe. Jedinou muskou tohoto dila je zbytecne dlouha stopaz. Kdyby to tvralo hodinu, dostavil by se mozna segestivnejsi efekt a nezacalo by se omylat to same dokola, coz kazdemu po hodine musi chca nechca dojit. Smutna pravda dnesniho sveta. 80% ()

Galerie (10)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama