Reklama

Reklama

Mr. Topaze

  • USA I Like Money
Trailer

Obsahy(1)

Film podle divadelní hry Marcela Pagnola je satirická komedie, která sleduje vývoj Augusta Topaze (Peter Sellers) od ostýchavého učitele ke zkorumpovanému obchodnímu magnátovi. Auguste je zprvu světská postava, ve dne učí své svěřence a po vyučování na sebe bere břímě soukromého učitele. Za peníze štěstí nekoupíš, říká svým studentům, peníze jsou zkouškou přátelství. Za své moralizování je odměněn tím, že je ze školy propuštěn. (Pavlínka9)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ironie ostrá jako břitva. Aneb myšlenkově poněkud smutná komedie o tom, že život se často může obrátit proti věčně proklamovaným moudrám ze školních lavic. Zde rovnou v případě učitele malých dětí, který miloval svou profesi, ctil poctivost, čest a další hodnoty, jenže osud a shoda okolností mu ukázaly i jiný pohled na věc a naskytly příležitost, kterou v danou situaci nešlo nevyužít... Nicméně pan Albert Topaz září (a určitě nejen při závěrečním setkání se starým známým kolegou) takovým šarmem a charismatem, že mu tu náhle zrozenou chamtivost bez problémů odpustíte. ,,He's idiot, I like him..." :-) Peter Sellers, zejména v první půlce coby zarostený starosvětský kantor, hraje až v nezvykle umírněné poloze, ale opět s originálnín hlasovým projevem a stejně tak si neodpustí roztomilé jazykové hříčky. Takhle mne bavil snad i o něco víc, než v podobě mravně zkaženého podnikatele, i když celkovou charakterní proměnu ztvárnil Sellers bezpochyby skvěle a navíc měl možnost v tomto filmu výjimečně ukázat i svůj cit pro režii. Příjemnou atmosféru diváckého zážitku dolaďuje výtvarní stránka a to nejen výpravné dekorace ve všech interiérech a kostýmy, ale i samotný zrestaurovaný filmový materiál s jemně zrnitými barvami. 80% ()

Reklama

Zajímavosti (2)

  • Film existoval pouze v jedné kopii, uložené hluboko v archivu Britského filmového institutu až do 15. dubna 2019, kdy se dočkal vydání na Blu-ray a DVD. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama