Reklama

Reklama

Tma

  • Česko Bloudění v temnotách (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní / Thriller
Německo / Velká Británie, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Maria Bello přijíždí na waleské pobřeží za svým manželem. Už první noc má hrůzné sny o smrti své dvanáctileté dcery. Když opravdu záhadně zmizí, všichni se domnívají, že spadla z útesu a utopila se. Jenže večer je slyšet její volání o pomoc a navíc druhý den se objeví neznámá malá dívka. Nikdo netuší, že je poslem zla... James a Adele jsou plni zármutku nad ztrátou své dcery, jež nedávno utonula. V tomto rozpoložení je zastihne mladá Ebrill, která tvrdí, že zemřela před šedesáti lety, je však až neuvěřitelně podobná jejich milované Sarah... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £3,000,000Tržby USA $-Tržby Celosvetovo $6,580,887║ Režisér John Fawcett nám neservíruje skoro nič nové ale zas zvláda všetky prvky načrtnutého horroru veľmi zručne a okrem nadobudnutia sklúčujúcej temnoty, či vizuálneho poňatia, ktoré má svoju príjemnú úroveň, nám ponúka taký príbehový mix horrorov ako Kruh so Silent Hill, čo by sa mu dalo vyčítať ale zas v posledných rokoch je už taký štandart kopírovania overených scénok, či dejových osnov na dennom poriadku. Takže nekoná sa žiadne prekvapenie ale ani žiadna pohroma. Maria Bello jednoznačne kraľuje svojím prejavom filmu, Sean Bean ostal len pre druhé husle, tak ako v Silent Hill. /55%/ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Další variace na tajemnou holčičku (i když tentokrát blond). Za vzor si film očividně bere asijské horory poslední doby, balí to ovšem do trochu bližších evropských reálií. Dobře rozjeté napětí, ale v několika věcech mi to přišlo trochu přetažené (hromadný seskok, kam se v tom Annwwnu vlastně všichni poděli). Docela povedený konec, i když si tak docela nejsem jistý, jestli to byl záměr, nebo spíš "nevíme co s tim, ukončíme to třeba takhle...:))". Přesné hodnocení by bylo 3,6, ale 4 nakonec nedám. Popravdě nechápu, proč "Tma," tmy si tam zas tak moc neužijeme. Lumíci by možná sedělo víc. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Nechci Tmě ubírat její originalitu,její umělecké ambice,vizuální stránku,ani atmosféru a napětí,ale na mě toto všechno působilo až moc vyumělkovaně,jako by se mě film pokoušel za každou cenu přesvědčit,že je jiný,než ostatní.A já mu to během celé stopáže nějak nemohl spolknout.Navíc závěrečná pointa mě naprosto minula a oba hlavní představitelé jsou sice slušní herci,ale takovýto komorní film zatím utáhnout nedokážou.Tma si prostě hraje na víc než má a kategorie "artový horror" je velmi ošidný a náročný oříšek.Zklamání! ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Tomuhle říkám opravdové bloudění! Scénář společně s výpravou je tak rozpolcený, že jsem kolikrát ani nevěděl kde mi hlava stojí. Všechna dekorace se snažila vzbudit hrůzu, ale zároveň všude působila stejně nudným a zmateným dojmem. Kolikrát jsem si říkal, jestli se to hlavní hrdince zdá, či je při vědomí nebo zda je v onom "podsvětí". Pokud si chcete lámat hlavu nad trapným hororem tohle je právě pro vás milí přátelé. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem, přesto velmi dobré. Osamocený dům v nádherném a zároveň tajemném místě, působivá a patřičně strašidelná hudba a především dobří herci (což u hororů bývá spíš výjimka). Místo s temnou minulostí, kde i ovce ze sebe smývají hříchy skokem z útesu. Stádo jako stádo. „Před 50 lety tady žila hrstka lidí. Vyhýbali se společnosti. Vytvořili si vlastní náboženství, založené na starých velšských legendách. Založené na hříchu, spáse, tak jako jiné víry.“ Vedl je farář „Jeho stoupenci byli jako jeho stádo. Ale on jim lhal. Naháněl jim hrůzu. Přesvědčil je, že zná cestu do ráje. Uvěřil staré legendě, která praví: Jeden živý se dá vyměnit za jednoho mrtvého.“ Pokud čekáte potoky krve, budete zklamaní, s krví se tady šetří, ale o to víc mi nedělala dobře. Pokud máte rádi duchařinu, měli byste být spokojeni. Já byla. Hororu jsem dlouho 4* nedala, tak tady jsou. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu byl snímek nominován na cenu pro nejlepší film. (Terva)
  • Podsvětí "Annwn" pochází z welšských legend, kde je tímto názvem označována země mrtvých. (akisha)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Sheep" Simona Maginna. (Terva)

Reklama

Reklama