Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmové zpracování autobiografie "Po zarostlých stezkách" vypráví příběh Knuta Hamsuna, norského nositele Nobelovy ceny za literaturu. Sleduje život hrdiny (Max von Sydow) a jeho ženy Marie (Ghita Nørby) v období od 30. let do roku 1952, jejich vývoj od společensky adorovaného páru přes jejich kolaboraci s nacisty v okupovaném Norsku až po poválečný soudní proces za vlastizradu. (e-R)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAKHLE JSEM ZRADIL SVOU ZEMI.…“ /// Nejčastější ústřední postavou jeho děl je osamocený hrdina, který ztratil důvěru ke svému okolí, a který je nakonec poražen, smeten k zemi společenskými pravidly a sobeckostí, a to díky neodvratitelným zákonům vítězství silnějšího… PROČ JSTE SE STAL ZRÁDCEM? Rodinný vztahy, manželský drama, ale hlavně senilní dědek, kterej neodhadl svoji úlohu v dějinách. Dlouhej úvod, ale postupně chápu, co mi má film říct. Dramatická poloha nejen Sydowa, ale hlavně Ghity Nørby dělá z tohohle dramatu něco víc, než nudnej životopis. Básníkův duchovní život, jeho duše, jeho hnací síla v časech na scestí, ve kterejch sám sobě způsobil katastrofu. A zároveň manželský drama. Když vezmem v potaz, že jsem vod něj nic nečetl… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nejen, že jsem nečetl knihu ,,Processen mod Hamsun“, kterou v roce 1978 vydal Thorkild Hansen, ale nechystám se číst ani knihu ,,HAMSUN“, kterou napsal Per Olov Enquist. 2.) Pochopím, že k nacismu se lidi můžou hlásit i bez znalosti Mein Kampf. 3.) Četl jsem Hitlerův nekrolog. 4.) Thx za titule ,,Lepros“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mrazivá záležitost. Nejen kvůli Norsku, nejen kvůli okupaci . Knut Hamsun, držitel nobelovy ceny za literaturu - pro někoho zmatený člověk, pro někoho koolaborant. Po válce byl obžalován z kolaborace, umístěn na klinice pro choromyslné a nakonec odsouzen k vysoké pokutě. Jeho poslední autobiograficky napsaná kniha - Po zarostlých stezkách, kterou napsal ve svých devadesáti naprosto vylučuje že byl šílencem. Je psána s rozvahou a klidně popisuje události od roku 1945 (zatčení) až po soudní proces. Osobně bych řekl, že Hamsut zkrátka věřil v novou říši, kde mělo Norsko hrát svoji novodobou roli po boku Třetí říše. Z tohoto popudu mu řada věcí prezentovaná nacismem byla blízká. Svezl se tedy částečně na této vlně a občas něco někomu z pohlavárů přitakal. Občas se ale i přimlouval u velení za zatčené a odsouzené k popravám. Nenazýval bych jej přímo kolaborantem, ale starým a pomýleným mužem, který nebýt války mohl napsat ještě další zajímavé knihy... Neumím si přestavit v této roli nikoho jiného než Maxe von Sydowa. Rozhodně stojí za shlédnutí. * * * * ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu jsem dostala velkou chuť přečíst si knihy tohoto pozoruhodného spisovatele. Ve filmu není příliš sympatický, většinou právě naopak. Ale vyzařuje z něho něco čistého, ryzího. Doufám, že takové budou i jeho knihy. Zvláště mě zajímá jeho poslední kniha, která vzniká i ve filmu, Po zarostlých stezkách. Více než o válečné drama jde o film psychologický. Zajímavý je nejen Knut Hamsun, ale i jeho žena, ambiciózní dáma, kterou každý přehlížel. Film je poměrně dlouhý, ale jako psychologickou studii největšího norského spisovatele všech dob, doporučuji. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

O Hamsunovi som dosiaľ nepočul, po filme sa to však zmenilo a divák má jednoducho chuť sa dozvedieť nielen pravdu ale aj niečo naviac. Spracovanie je skôr priemerné, veľmi dlhá stopáž a vágny a tiež dlhý začiatok tiež nenadchne; zaujímavý je však námet, ktorý je postavený na autentickej reálii. No a v neposlednom rade musím vyzdvihnúť znamenitý výkon von Sydowa. Nie že by nebol vždy zárukou nadštandartu, ale tuto exceluje. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a místy dost temně a depresivně působící film. Ač to nebylo jistě přímo účelem, neustále jsem měl pocit toho chladného a deštivého Norska. Výborný výkon Maxe von Sydowa, který (nejen) tu vypadá mnohem starší než ve skutečnosti je, který hraje u nás nepříliš známou osobu rozporuplného spisovatele Knuta Hamsuna. ()

Zajímavosti (2)

  • Představitelé hlavních rolí ve filmu mluví svými rodnými jazyky - Max von Sydow švédsky, Ghita Norby dánsky, ostatní postavy pak norsky, případně německy. (skudiblik)

Reklama

Reklama