Reklama

Reklama

Na konci 19. storočia do Dánska prichádza loď so švédskymi imigrantmi, medzi ktorými je i Lasse a jeho syn Pelle, ktorí dúfajú, že v novej krajine ich čaká lepší život. Nájdu si prácu na veľkom hospodárstve, namiesto vytúženej slobody a nezávislosti ich však čaká opovrhnutie a neúcta. Lasse sa však nevzdáva svojho sna o lepšom živote. (STV)

(více)

Recenze (50)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Což o to, potenciál to mělo, ta bezútěšnost a bída života z před necelých sto padesáti let, o té se nám v našem současném blahobytu může zdát, a zfilmovaná byla dobře, ale ta pekelná stopáž to celé spolehlivě poslala do prdele, takže promiň, Pelle, kdybys měl kolem hodiny a půl, bylo by hodnocení dost jiné. 45% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

V krátkom čase už druhý oskarový cudzojazyčný film, ktorý ma nechal chladným. Ono to už asi tak musí byť, že oskara dostane film, v ktorom až na atómy rozložíme ťažký osud jednotlivca. To všetko s dobrými hercami, réžiou atd. Ale čo my, ktorí neholdujeme ťažkým historickým drámam ale žijeme súčasnosťou? Nám ostáva čakať na zaujímavé dialógy, či dielčie konflikty. A tých mal Pelle dosť (plus jedna nezabudnuteľná scéna). Ale nudil som sa, a to je pre mňa pri hodnotení filmu podstatný detail. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Ach ten krutý sever! Velký film o formování vlastní individuality a osvobozování člověka, jenž jde proti divákovi a kašle na jeho očekávání. I když závěrečná motivace nevyznívá dostatečně přesvědčivě a vyprávění občas stagnuje, syrová atmosféra a až mystická osudovost společně s několika nádhernými filmovými obrazy vytváří skutečný požitek ze sledování. A k tomu nutno ještě připočíst úžasné výkony hlavní dvojice, které z hlavy jen tak nedostanu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní Pelleho som si často spomenul na Kazanov film Amerika, Amerika, ktorý je tiež o veľkej a iba čiastočne naplnenej túžbe. Život a vzťahy na dánskej farme boli vykreslené presne a zo všetkého bola najlepšie vyjadrená beznádej spojená s vierou, že sa objaví niekto, kto ich z toho marazmu vyvedie. Maxa von Sydowa mám ako herca rád, ale v tomto filme som ním bol sklamaný. Mal zahrať postavu, ktorá sa do typológie jeho postáv nehodí a viditeľne sa trápil. Spomenul som si na Bourvilla, ktorý sa v nejakom filme pokúšal zahrať detektíva a prekážalo mi to tak, že som sa nemohol sústrediť na dej. Napriek zdanlivo prísnemu hodnoteniu považujem Pelleho za kvalitný film, ktorému by prospelo prestrihanie. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno byl jsem rád, že na rozdíl od stejnojmenné knihy se nejednalo o žádný proletářský koncert, s čím se dalo po téhle stránce dobře sžít. Malý Pelle od nejútlejšího dětství chtěl budovat lepší svět a poctivý být jako malý Bobeš. Asi se sluší dodat, že nosné momenty chladné skandinávské krajiny svým melancholickým vizuálem přesvědčivě vyplnily příběh. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se od 14. července do 19. listopadu 1986 v Dánsku. (ČSFD)
  • Pelle Hvenegaard se jmenuje stejně jako titulní hrdina Pelle, kterého hraje. (ČSFD)
  • Pokračování filmu bylo v plánu, ale z finančních důvodů nikdy nevzniklo. (ČSFD)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama