Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lily Powers (Baby Face) musí robiť oveľa viac než servírovať drinky v otcovej schátralej predajni liehovín v malom priemyselnom mestečku. Po jeho smrti dostane šancu odísť do New Yorku. So svojou skúsenosťou v "hádzaní očami" je čoskoro na ceste na vrchol, cynicky stúpajúc po mužoch, ktorých už nepotrebuje... (matriosa)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Z dvojice filmů (kolekce Forbidden Hollywood), které byly trnem v oku filmovým cenzorům, a které zobrazují cestu ženy za štěstím dlážděnou čímkoli jiným než počestnými úmysly, je jednoznačným vítězem rusovláska Jean Harlow ("Red-Headed Woman" 1932). Barbara Stanwyck není zdaleka tak přesvědčivá, jak typově tak herecky, nemluvě o příběhu, který nakonec stejně hledá spásu v ospravedlnění a nápravě. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Odvazna skolacka Barbara jako zlatokopka ktera jde pres mrtvoly. Ovsem v zaveru se vse meni a ona psychicky procitne diky lasce... No nevim, ten zaver je tedy hodne rozpacity. Ale Barbara to vali perfektne, vypada dobre, a navic ma u sebe jako kamosku/sluzebnou moji oblibenou, puvabnou Theresu Harris. 3+ ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Exploit Yourself.“ Barbara Stanwyck uvádí do praxe Nietzscheho myšlenky a za uplatnění všech končin svého těla si podmaňuje celou firmu, vedenou pochopitelně muži. Cesta za úspěchem začíná vysvobozující smrtí otce, který ji k prodávání vlastního těla přinutil. V případě ostatních mužů je to naopak ona, kdo je nutí, aby se podřídili. Za všechna příkoří, jež na ní muži napáchali, se mstí sebevědomou aplikací metody „sveď a smeť“. Své krátkodobé milence odvádí od práce i od manželek. Zatímco se chlapi kolem ní vraždí, ona zachovává ledový klid. V závislost na tom, jak se „prospává“ do vyšších příček firemní hierarchie, kamera stoupá výš a výš ke špičce budovy, falického symbolu patriarchální moci. Muži jsou pro Lily pouhými loutkami také díky tomu, že se z „jejich“ literatury naučila, jak v jejich světě prorazit (kromě Vůle k moci pilně studuje také příručku etikety). Opačné pohlaví má zkrátka přečtené a je dost chytrá na to, aby věděla, kdy hrát hloupou. Kromě Barbary Stanwyck, která předvádí úžasnou práci nohama a frivolní pohledy rozdává s neodolatelnou nonšalancí, stojí Baby Face za zhlédnutí také jako důkaz, kam až si hollywoodští filmaři dovolili v období před Kodexem zajít. Ovšem dobovým strážcům morálky nepřišel nihilismus snímku fascinující, nýbrž odsouzeníhodný, pročež Baby Face nejprve zcenzurovali a posléze raději úplně stáhli z oběhu. Kompletní verze byla nalezena teprve v roce 2004. Bohudík, protože podobně ďábelských lekcí společenské přetvářky a nestoudných výzev, abyste si od života vzali víc, než je vám normativně nabízeno, Hollywood ve své historii až tolik nenabídnul. 75% ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

V podstatě dost tuctový příběh (viď konec) i provedení (film ještě stále vychází spíše z němých filmů než pozdějších zvukových) povyšuje Barbara Stanwyck (jak jinak) a otevřenost, která tolik schází v pozdějších filmech. Nedivím se, že svíčkové báby a pánbíčkáři byli z filmu na větvi. Za tu otevřenost si film hvězdičku navíc zaslouží. V rámci žánru za 4. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Překvapivě odvážný a otevřený snímek o cestě vzhůru přes postel. Barbara Stanwycková exceluje jako dívka zneužívaná od dětství otcovými kamarády, které místní intelektuál vysvětlí, že by měla své přednosti využít ve vlastní prospěch a to všemi prostředky. A tak, naučená z otcova baru, pluje mezi muži, kdy nezajímavé rychle odpálkuje, zatímco zajímavé sbalí na hranou nevinnost. Samozřejmě jí potkají i nějaké tragédie, ale sladký konec bohužel nechybí, což je jediná slabina filmu. Je totiž úžasně drzý a osvěžující. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Necenzurovaná verze zůstala ztracena až do roku 2004, kdy byla objevena ve filmovém trezoru Library of Congress v Daytonu ve státě Ohio. Za nálezce je považován George Willeman. (Zetwenka)
  • New Yorská cenzura zamítla původní verzi filmu v dubnu 1933. Po provedení změn a vystřižení některých sexuálně sugestivních záběrů byla v červnu 1933 schválena revidovaná verze. (Zetwenka)
  • Od roku 1934 nesměl být film promítán a k divákům se dostal až na videokazetách v 80. letech (raffspIn)

Reklama

Reklama