foto

John Wayne

  • nar. 26.5.1907
    Winterset, Iowa, USA
  • zem. 11.6.1979 (72 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Máme-li si vybavit nějakého známého představitele amerických filmových westernů, s největší pravděpodobností nám mezi prvními naskočí jméno John Wayne (původním jménem Marion Michael Morrisson). Jako mnoho dalších filmových hvězd, i on se k filmu dostal víceméně náhodou. Přes trenéra svého fotbalového týmu se seznámil s hercem Tomem Mixem a přes něj pak dostal práci u filmové společnosti Fox. Nebyla to sice nějaká bůhvíjaká práce, ale i při tom přenášení kulis byla šance, že si mladého urostlého fešáka někdo všimne.

A také, že jo. Po několika štěcích si jej do hlavní role filmu VELKÁ CESTA (1930) vybral režisér Raoul Walsh. Film neměl sice komerční úspěch, ale to se přičítalo době hospodářské krize. Z Johna Wayna se stal vyhledávaný představitel westernových hrdinů. V následujících několika letech šel doslova z filmu do filmu a výsledkem bylo, že se zařadil do škatulky "neohrožený hrdina Divokého západu", kterou už se mu nepodařilo opustit. Diváci ho do ní vždy zase nahnali zpátky. A on se tam rád vrátil. Z desítek jeho filmů té doby stojí dodnes za zmínku jen několik, zejména film PŘEPADENÍ (1939), kde se poprvé sešel se svým dlouholetým přítelem Johnem Fordem. Spolu pak natočili řadu dalších zajímavých westernů - například FORT APACHE (1948), ŽLUTÁ STUHA (1949), PÁTRAČI (1956) nebo MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCE (1962). Významné tituly vzešly i ze spolupráce s dalším z klasiků HOWARDEM HAWKSEM: ČERVENÁ ŘEKA (1948), RIO BRAVO (1959) nebo EL DORADO (1967).

I John Wayne nakonec zatoužil zkusit si to na režisérské židli. Jako velký patriot si vybral téma o boji za svobodu. Takřka tříhodinový snímek ALAMO (1960) pojednává o obraně stejnojmenné pevnosti skupinou dobrovolníků čelících mnohonásobné přesile Mexičanů v roce 1836. Tento ve své době jeden z nejdražších snímků, na který musel Wayne hodně doplatit i ze svého, nebyl komerčně zrovna úspěšný, ale režisér prokázal nesporné kvality. Velké rozpaky pak přinesl další snímek, ketrý si John Wayne prosadil. Film ZELENÉ BARETY (1968) byl v podstatě propagandistický snímek oslavující americké vojenské jednotky ve Vietnamu a v době sílícího odporu proti této válce přinejmenším nebyl "in".

V té době už ale sláva starých klasických westernů pohasínala, John Wayne se přeladil do rolí starých kovbojů a za jednu z nich - ve filmu MARŠÁL (1969) - dostal konečně i Oscara. Poslední Waynovou rolí byl stárnoucí pistolník ve filmu STŘELEC (1976). Postava i její představitel měli mnoho společného: oba byli představiteli starého odcházejícího světa, oba umírali na rakovinu. S pistolníkem Jimmym Booksem odcházel do propadliště dějin starý Divoký západ, s Johnem Waynem odešel do filmové historie klasický americký western.

Tomáš "Historik" Adamec

Herecká filmografie

2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
1976 Meanwhile, Back at the Ranch - a.z.
Střelec
1975 Brannigan
Rooster Cogburn
1974 McQ
1973 Cahill, U. S. marshal
Vlakoví lupiči
1972 Cancel My Reservation
Malí kovbojové
1971 Velký Jake
1970 John Chisum
Rio Lobo
1969 Maršál
Neporažení
1968 Bojovníci s peklem
Zelené barety
1967 Válečný vůz
1966 El Dorado
Velký žal
1965 Největší příběh všech dob
Po zlém
Synové Katie Elderové
1964 Circus World
1963 Donovanův útes
McLintock!
1962 Flashing Spikes (TV film)
Hatari!
Jak byl dobyt Západ
Muž, který zastřelil Liberty Valance
'Neath Arizona Skies - a.z.
Nejdelší den
1961 Comancheros
1960 Alamo
Na sever Aljašky
1959 Kavaleristé
Rio Bravo
1958 I Married a Woman
The Barbarian and the Geisha
1957 Jet Pilot
Legenda o ztraceném
The Wings of Eagles
1956 Stopaři
The Conqueror
1955 Krvavá cesta
Pronásledování na moři
1954 Rozbouřené nebe
1953 Hondo
Island in the Sky
Three Lives
Trouble Along the Way
1952 Big Jim McLain
Tichý muž
1951 Flying Leathernecks
Operace Pacifik
1950 Rio Grande
1949 Měla žlutou stužku
The Fighting Kentuckian
V píscích Iwo Šimy
1948 Červená řeka
Fort Apache
Wake of the Red Witch
3 Godfathers
1947 Anděl a bandita
Tycoon
1946 Desert Command - a.z.
Without Reservations
1945 Byli obětováni
Dakota
Flame of Barbary Coast
George White's Scandals - a.z.
Zpátky do Bataan
1944 Tall in the Saddle
The Fighting Seabees
1943 A Lady Takes a Chance
Stará Oklahoma
1942 Flying Tigers
In Old California
Karibští piráti
Kazisvěti
Lady for a Night
Pittsburgh
Reunion in France
1941 A Man Betrayed
Dáma z Louisiany
Raiders of the Desert - a.z.
The Shepherd of the Hills
1940 Dark Command
Sedm hříšníků
The Long Voyage Home
Tři tváře západu
1939 New Frontier
Nová hranice
Přepadení
The Night Riders
Vysoko v horách
Wyoming Outlaw
1938 Overland Stage Raiders
Pals of the Saddle
Panika v Santa Fé
Red River Range
The Painted Trail - a.z.
1937 Adventure's End
Born to the West
California Straight Ahead
I Cover the War
Idol of the Crowds
1936 Conflict
King of the Pecos
Lawless Nineties, The
Sea Spoilers
The Lonely Trail
The Oregon Trail
Vichry pustiny
1935 Cesta pouští
Lawless Range
Rainbow Valley
Rajské údolí
Texas Terror
The New Frontier
V sedle za úsvitu
Westward Ho
1934 Cesta do neznáma
Hranice bez zákona
Muž z Utahu
Na západní hranici
Ochránce zákona
Pod nebem Arizony
Samotář Randy
Studená ocel
Šťastný Texasan
1933 Baby Face
Central Airport
Cesta do Sagebrush
College Coach
His Private Secretary
Jezdci osudu
Life of Jimmy Dolan, The
Somewhere in Sonora
The Man from Monterey
The Telegraph Trail
The Three Musketeers
1932 Haunted Gold
Lady and Gent
Ride Him, Cowboy
Running Hollywood
Shadow of the Eagle
Texas Cyclone
That's My Boy
The Big Stampede
The Hollywood Handicap
The Hurricane Express
Two-Fisted Law
1931 Arizona
Girls Demand Excitement
Maker of Men
Range Feud
The Deceiver
Three Girls Lost
1930 Born Reckless
Cheer Up and Smile
Men Without Women
Rough Romance
The Big Trail
1929 Forward Pass, The
Salute
Speakeasy
The Black Watch
Words and Music
1928 Archa Noemova
Four Sons
Hangman's House
Mother Machree
1927 Annie Laurie
Drop Kick, The
1926 Bardelys the Magnificent
Brown of Harvard
Great K & A Train Robbery, The

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
2013 John Ford et Monument Valley - a.z.
2011 Reagan - a.z.
2009 50 años de (TV seriál)
2007 100 Years of John Wayne (TV film) - a.z.
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2001 Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (TV film)
2000 Golden Saddles, Silver Spurs (TV film)
1999 John Ford - americká vize (TV film)
1998 John Wayne on Film
Playboy: The Story of X - a.z.
1996 Velké lásky slavných: Marlene Dietrich & John Wayne
1994 Tigrero: film, který nikdy nebyl natočen - a.z.
1992 John Wayne's 'The Alamo'
Rock Hudson's Home Movies
1990 Hollywood on Parade
1987 Biography (TV seriál)
Universum (TV seriál) - a.z.
1984 Cowboys of the Saturday Matinee - a.z.
Going Hollywood: The '30s
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1979 Ken Murray Shooting Stars - a.z.
1978 General Electric's All-Star Anniversary (TV film)
1977 That's Action
1976 CBS Salutes Lucy: The First 25 Years (TV film)
Chesty: A Tribute to a Legend
It's Showtime
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1971 Režie: John Ford
The American West of John Ford (TV film)
1970 Harry Jackson: A Man and his Art (TV film)
No Substitute for Victory
1967 Nation Builds Under Fire, A
Omnibus (TV seriál)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Hollywood Without Make-Up - a.z.
1961 Challenge of Ideas, The
10 del Texas, I - a.z.
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
1956 Cinépanorama (TV seriál)
1955 Screen Snapshots: The Great Al Jolson
Wide Wide World (TV seriál)
1952 Miracle in Motion
1951 Screen Director, The
1949 Screen Snapshots: Hollywood Rodeo
1941 Meet the Stars #8: Stars Past and Present
1940 Meet the Stars: Cowboy Jubilee
Screen Snapshots Series 19, No. 8: Cowboy Jubilee
1932 Voice of Hollywood No. 13 (Second Series), The

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1978 Early American Christmas (TV pořad)
1976 All-Star Tribute to John Wayne, An (TV pořad)
America Salutes Richard Rodgers: The Sound of His Music (TV pořad)
1974 John Wayne and Glen Campbell & the Musical West (TV pořad)
1973 American Film Institute Salute to John Ford, The (TV pořad)
1970 Raquel! (TV pořad)
Swing Out, Sweet Land (TV pořad)
1967 Dateline: Hollywood (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(108)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace