Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jakobova sestra Julie zemřela během svatební noci. A vše nasvědčuje tomu, že to udělala vlastní rukou. Její bratr se však nechce smířit s pouhým konstatováním smrti. Chce zjistit, proč se ta tragédie musela stát. A zjištění je možná ještě hrůznější než samotný čin. Pravda se skrývá v městečku Morke… (oficiální text distributora)

Recenze (80)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nikolaj Lie Kaas rozhodně není jeden z těch dánských herců, o kterém byste řekli, že patří do zlatého fondu kinematografie. Na druhou stranu má neuvěřitelný dar lézt do temných dánských detektivek, třeba jako v případě Morke. Tváří se jak kakabus, ale kolem něj se čistou náhodou rozjíždí solidní atmosféra a neméně propletený důvod k vraždě. Má to něco do sebe, stejně tak jako Nikolaj Lie Kaas tímto bude u mě navždy nezapomenut. A to má taky něco do sebe. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoilery: Tak tohle bylo silné.. Temné, mrazivé, napínavé od začátku až do konce. Skandinávské filmy miluji a málokdy mě nějaký zklame, ale tenhle mě vážně dostal. Sympatický hlavní hrdina, téma sebevraždy a vyrovnávání se s ní, jeden muž, který si myslí, že má poselství a přitom je vrah. Myslím, že u člověka, který se někdy chtěl zabít, nebo se o sebevraždu dokonce pokusil, by se vážně tohle dalo zneužít, kdyby se ho někdo chtěl zbavit a zakrýt tak vraždu sebevraždou.. S tím, že byl konec hollywoodský a předvídatelný nesouhlasím, já se o Jakoba bála do poslední minuty a vůbec jsem si nebyla jistá, jak to dopadne. Vždyť jsou to přeci seveřané. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděla podruhé a úplně jsem zapomněla, že přes slušnou atmosféru, nápad a herecké výkony je až k nesnesení se dívat na naprostou a až neskutečnou debilitu hlavního představitele. Kdyby to bylo o lehce retardovaném chlapci, které chce zjistit, co se skutečně stalo jeho sestře, ještě bych to brala. Ale postava Nikolaje Lie Kaase podle všeho neměla trpět duševním postižením, přesto se tak od začátku choval. A nejenom on. Film je doslova plný nepochopitelného chování postav. U skandinávských filmů snad běžné, ale tady už to bylo trochu přes čáru. Líbila se mi zápletka a nápad, ale vlastně se po celou dobu nestane nic překvapivého a to, co je tak nějak zjevné už velmi brzy, se táhne celým filmem až do konce. Následuje SPOILER. Ovšem ten konec, kdy postava Jakoba po nevím kolika prakticky důkazech, že jeho bývalý švagr je magor, psychopat a vrah, vleze k němu domů, aby si zavolal a odehraje se tato scéna??? Scéna: Magor a vrah: "Ejhle, telefon je nějaký odpojený. No, to se tady stává, asi si teď o žádnou pomoc nezavoláš, ale to se mi docela hodí, neboť vím, že mě podezíráš ze série vražd. Nedáš si moje skvělé moccacino?" A Jakob: "Cože, ty na první pohled těžce narušený mentále? Vypít něco od takového jasného psychopata, vraha a magora, který si schovává fotky svých mrtvých rodičů, které jsem našel mimochodem já, parte zavražděných manželek a právě jsem zjistil, že v mnoha případech předtím oběť napajcoval morfinem? No jasně, že si tvoje moccacino moc rád dám a vypiju ho s chutí až do dna!" Po této scéně zděšený Jakob překvapivě zjistí, že byl omámen a potácí se kamsi do moře, kde ho psychopat chce zabít, naštěstí Jakob - téměř paralyzovaný morfiem - se zničehonic zcela probere a konečně vraha ubodá. KONEC SPOILERU. Jak říkám, kdyby to od začátku MĚL být slaboduchý člověk jako třeba Forest Gump, dalo by to filmu nový rozměr. Takhle fakt jenom člověk naprosto nechápe, jak může být někdo tak blbý, ale tak velmi, velmi moc! I na filmy, ve kterých lidé musejí někdy konat jako idioti kvůli ději, bylo tohle silné kafe. Ale pozornost to udrží a Nikolaje mám ráda, takže ty tři hvězdy jsou tak akorát. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tak nesympaticky stylizovaného hlavního hrdinu jsem neviděl už hodně, hodně dlouho. A jsem tomu opravdu velmi rád. Ta jeho tupost, kterou měl v podobě té věčně pootevřené chlebárny vepsanou ve tváři, mě neskutečně iritovala. Novinář/ spisovatel? To jako že fakt? To se toho musí čtenáři dozvědět- od chlápka, kterej se nebyl schopen vyžvejknout. Jinak všechno ok, ale Jacib mi byl těžce proti srsti. ()

Viperine 

všechny recenze uživatele

Napnutá jak kšandy jsem byla... od začátku až do konce. Tenhle film je zářný příklad toho, že i za málo peněz se dá udělat hodně muziky. Dle mého je to dokonce herecký a scénáristický megakoncert. Hodně zahuštěná a sugestivní atmosféra, nenásilná a přitom všeprostupující dramatičnost, výborná kamera a obrazová stránka filmu vůbec... Navíc neustálý dějový vývoj - doslova prošpikovaný zvraty, ale přitom ne po povrchu se klouzající úprk. Velké nadšení. PS: v zařazení do žánru mi tak trochu chybí "Psychologický" - nejeden milovník onoho "žánru" si na tomhle smlsne. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Mørke je město v regionu Střední Jutsko v Dánsku, ale také dánský výraz pro temnotu. (šerminator)

Reklama

Reklama