Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (208)

HAL 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si Elfen Lied pustil znovu a dost silně jsem vystřízlivěl, z bezmála maximálního hodnocení snižuji na lepší průměr... ale průměrný to seriál rozhodně není. Naopak, jde do krajností snad úplně ve všem, leč tentokrát už mě některé z těch "krajností" nemálo otravovaly. Horších 7/10 ___Můj starý komentář pro srovnání zachovávám: "Úžasná záležitost a jedno z nejlepších anime jaké jsem kdy viděl. Po několika prvních dílech jsem sice měl trochu pochybnosti, ale pak mě seriál plně pohltil a já nemohl jinak než si jen pořád pouštět další a další díly. Menší vady na kráse jsou jen jistá předvídatelost děje (alespoň já jsem ty největší zvraty odhadl předem) a občas jsem měl také pocit že některé srdceryvné scény působí trochu nuceně, až to hraničí s citovým vydíráním. I přesto je ale toto anime opravdu úchvatné dílo. 9/10" ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Nezvyklé. Vskutku originální anime (audiovizuál úvodní znělky, přístup k násilným či lechtivým scénám), který popírá zajetý standardy a kašle na stereotypy..až na příběh. Ten se nese na vlně dráždivé romance s hrstkou psychologie téměř po celou délku (až na pár pasáží ke konci, které nebyly tak věcné, jak bych si přál) a docela mi sedl. Problém mám ale s postavami: Dicloniusky jsou ok, ale Kouta a Yuka je mi pár k pohledání. Hotová personifikace nerozhodnosti, kdy chodí vcelku bezvládně tam a zpět, fungují jako útulek pro mimozemšťany aniž by se moc snažili o nich zjistit (i když to vědí, že tam na nich něo nehraje!) cokoliv pekuliárnějšího a jejich samotný vztah je téměř vrchol všeho. Lucy to vcelku vše zachraňuje svým vlastním kontroverzním způsobem a i když to není postava, kterou bych nesnášel, tak milovat jí taky zrovna nemusím :-) Jelikož mi kreslená krev či odhalenější ženské partie nevadily, tak musím hodnotit právě pro onu odvážnou neotřelost velmi pozotivně. Ono to totiž nakonec uběhlo rychleji než reknete: "Nyu!" ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Snad ještě nikdy v životě jsem neviděl seriál, který by tak šíleně tlačil na pilu. Režisér řízne jednou a vypadne z něj lidská hlava, řízne podruhé a vypadnou nahá prsa, řízne potřetí a vypadne roztomilé malé štěňátko:). Erotika, násilí a slzopudný sentiment (vše dovedené až na opravdové hranice únosnosti) si tu předávají otěže příběhu tak náhle a s takovou lehkostí, že se nebudete stačit divit. Čím víc vedlějších postav se na scéně objeví a čím víc se budou odkrývat jejich vzájemně provázané osudy, tím víc budete "Elfen lied" milovat, ale o to víc se vám také bude tento nesourodý mix zdát místy na sebe až násilně šroubovaný. Právě kvůli této poslední výtce to není čistých *****, ale tak **** a 1/2 určitě;) ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach vynikajúca a emočne silná záležitosť, ktorá môže veľmi ľahko vyvolať mylný dojem telenovelovosti a zbytočnej brutality či nahoty. Seriál však vďaka spojeniu nespojiteľného vytvára vyrovnaný celok, kde jedno pôsobí ako katalyzátor toho druhého a opačne. Cez každú postavu vyrozprávaný mnohovrstevnatý príbeh naviac v závere naberá čoraz silnejšie prvky osudovosti a tragédie a vyvrcholenie nechá úplne chladného snáď len niekoho, kto úplne neporozumel o čo tu v prvom rade išlo. A som rád, že to nie je môj prípad. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Od prvního obrazu z komplexu po finální rozuzlení jsem zůstal zírat a nevzpamatoval se až doteď. Lucy nejde nemilovat a stejně tak nejde nemít rád tuhle krutou, násilnou, romantickou a jen na hraně přijatelnými narážkami a erotickými obrazy nabitou směs. Tyhle pocity zkrátka nelze pořádně vyjádřit běžnými slovy. Několikrát jsem se přistihl, jak ve strachu o osud postav cítím před každým dalším dílem až fyzické napětí. Lucy, Kouta, Yuka, Nana, Mayu - nezapomenu. Poslední díl je tím emočně nejnabitějším, co jsem kdy v anime viděl. ()

Galerie (572)

Zajímavosti (13)

  • Úvodní píseň „Lilium“ nazpívala zpěvačka Kumiko Noma. (CarnTheNunya)
  • V manga komiksu mají jednotliví dicloniusové rozmanitou barvu očí a vlasů, stejně jako je tomu u normálních lidí. Například Kaede je zelenooká a Mariko blonďatá. (Shley)
  • Výjevy z úvodní znělky jsou inspirovány těmito 10 obrazy: Zlaté slzy, Naplnění, Zlatá Adéla, Tři věky ženy, nedokončený portrét Marie Munkové, Mäda Primavesi, Adam a Eva, Polibek, Vodní hadi I a II. Jako předloha pro pozadí za závěrečnými titulky posloužil obraz nazvaný „Danaé“. Všechna zmíněná díla jsou od rakouského malíře Gustava Klimta. (ČSFD)

Reklama

Reklama