Reklama

Reklama

Dotkni se ohně

  • Francie Au nom de la liberté (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o sabotáži, korupci a vraždění v Jižní Africe za dob apartheidu. Držitel Ceny Akademie Tim Robbins (Tajemná řeka, Vykoupení z věznice Shawshank) a Derek Luke (Příběh Antwona Fishera, Glory Road) se představují v hlavních rolích napínavého thrilleru natočeného podle skutečných událostí. Uprostřed země v plamenech, ve které proti sobě stojí dvě znepřátelené kultury, žije osamělý muž, kterého okolnosti dohánějí k tomu, aby povstal a bojoval za sebe, svou rodinu a svůj lid. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

samuelsson 

všechny recenze uživatele

Catch a Fire je príbeh o utláčaní, segregácií a hrdinstve. Kus africkej kultúry je tu odhalený v podobe piesní, ktoré tvoria aj podstatnú „dejovú“ časť filmu. Napr. keď černosi pochovávajú padlých bojovníkov, paralelne s tým biely dostávajú medaily. Začiatok vyzerá ako idylka (černošská rodina je bohatá, majú prácu, sú šťastní), pritom viete, že niečo sa musí stať, že to takto nemôže ostať, čo vás drží v neustálom napätí. Počas celého filmu sa zobrazujú 2 uhly pohľadu na jeden problém (napr. už spomínaný pohreb). Catch a Fire je dobrý film, pokiaľ sa chcete dozvedieť niečo viac o segregácií, nie v podobe dokumentu, ale strhujúceho príbehu. ()

marivet 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh z černého kontinentu, který nese poselství a skutečnou realitu , která je ve filmu natočena v duchu hrdinství tamních obyvatel. Jistě se Noycemu podařilo zachytit danné téma při kterém si vzal herce v hlavních rolích jímž sedí role jak zadek na šerbli. Tim ač ho nemusím ukázal svou kvalitu a ztvárnil roli vyšetřovate tak prilantně, že jsem se nemohla dočkat dalších rafinovaností jím stvořených, kdy vyslíchá nebo pátrá...Prostě bomba kousek.... ()

Reklama

D_Cooper 

všechny recenze uživatele

Tim Robbins opět ve výborném filmu s prostředí občanských nepokojů v Africe. Mladý afričan s obstojnou prací a pozicí se dostává do problému s důvodů teroristických útoků v "jeho" továrně. Při snahách američanů najít viníky se vyřádí na jeho rodině a proto se mění jeho politické myšlení. Zajímavé je i to, že film je natočen podle skutečných událostí a dokonce je i záběr na opravdového muže, kterého ve filmu hraje Derek Luke. Povedlo se to. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Čekání na dobrý film o Africe pokračuje. Nejprve to dobré. Robbinsovo podání búrského fízla nepostrádá to, co zbytek filmu - tu dávku neurčitosti, autenticity, která uděluje divákovi podnět se nad situací postavy a kontextem příběhu trochu samostatně zamyslet. To samé nelze tvrdit o postavě jeho protivníka, hlavní postavě příběhu, Patricku Chamusso, která trpí neobratným scénáristickým lakováním na růžovo. Úkol vyvážit pro západní diváctvo figuru vykazující všechny atributy teroristy vyžaduje delikátnost, jíž scénáristka Shawn Slovo, dcera Joe Slovo [jihoafrický aktivista, dlouholetý vůdce jihoafrické komunistické strany] naneštěstí nevládne. Kromě celkem nevýrazné režie Phillipa Noyce, jehož laxnost by eventuálně omlouvalo snad jen pozdní zjištění, do jaké šlamastyky se angažmá ve filmu dostal, si výtky zaslouží především autorská zbabělost podat osvobozenecký boj se všemi temnými odstíny odhodlání k teroru - prostě takový, jaký určitě je. Podán takto film vyznívá pitomně a vylhaně i v těch aspektech, kdy možná není. Kdybych se dvě hodiny nepotýkal s pocitem, že mě někdo propagandisticky prcá, asi bych se nudil ještě víc. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Trocha som sklamaný, pretože som čakal niečo silnejšie aj keď je to pekná dráma podľa skutočnej udalosti. Nie je to zle natočené, no niečo mi tam dosť vadilo. Neplynulo mi to tak ako som si predstavoval. Herecky si to udržuje úroveň, no od Tima Robbinsa som čakal viac. Chvíľami to bolo mierne zmetené. U mňa je to pekný priemer. 60% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Jižní Africe. (Terva)
  • Název filmu je odvozen od stejnojmenného alba Boba Marleyho & The Wailers z roku 1973. (Cheeker)
  • Postava Nick Vos, kterou hraje Tim Robbins, je založena na několika postavách, které se podílely na událostech zobrazených ve filmu. (Cheeker)

Reklama

Reklama