Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh čtyř mladých muslimů, kteří se v září 2001 vydali z anglického městečka Tipton na výlet do Pákistánu, začíná nevinně. Devatenáctiletý Asif jede navštívit svou nevěstu a na připravovanou svatbu pozve kamarády Ruhela, Shafiqua a Monira. Setkají se v Karáčí, odkud jejich cesta vede do Afghánistánu. Tam jsou zatčeni spojeneckými silami. Jeden beze stopy zmizí a tři zbývající mladíci, které Američané považují za teroristy, spolupracující s Tálibánem, jsou vyslýcháni, ponižováni, mučeni a posléze deportováni do zajateckého tábora Guantánamo na Kubě. „Vždycky nám tvrdili, že v této věznici jsou umístěni nejnebezpečnější teroristi světa, ale tohle byli úplně obyčejní angličtí teenageři, kteří se ocitli v pasti neobyčejných událostí,“ říká režisér Winterbottom. „Nejjednodušší a nejefektivnější způsob jak vyprávět jejich příběh byl nechat je, aby ho vyprávěli oni sami.“ (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

cross 

všechny recenze uživatele

***1/2 - Jakožto hraný dokument vcelku působivé a dramatické, nicméně mnohokrát příliš jednostranně zaměřené a trochu tendenční... Nikdo nepochybuje o tom, že na Guantanamu se dělo to co se dělo, ale na druhou stranu, tento postup je často zcela nevyhnutelným... IMHO není až takový problém s tím, jak se USA při výslechu chovalo, problém nastal, jak se zachovalo poté, co se ukázalo, že vězni nemají s atentátníky nic společného... a na to dokument neukazuje. Pomiňme teď část od zajmutí kluků armádou a vraťme se na začátek...když si uděláte výlet do Afgánistánu v té nejhorší době po 11. září, budete tam zůstávat a pojedete dál, když začnou všude kolem bouchat bomby??? Uniklo mi logické vysvětlení, nebo ho autor odflákl planými řečmi o koránu a rodině? Tedy, dobrý dokument, ale řádně nedotažený bez potřebných vysvětlení a závěrů... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborný hraný dokument. Šílenější než Proces. Těžko uvěřit, že takové věci se skutečně děly/dějí.. Povinná "četba" pro všechny, a především pro ty, kteří schvalují Bushe a jeho politiku (jestli někdo takovej ještě existuje) Tak nelidské chování by nečekal od "civilizovaného" západu nikdo. Z toho bych se zbláznil..nechápu, jak to někdo mohl vydržet. Při smyslech je asi udržela jen víra. Samozřejmě je celý pohled jednostranný a nesmíme zapomenout, že někdo skutečně provedl útok na americká dvojčata a co hlavně, je třeba mít na mysli, že tohle, ač sugestivní, je pouze rekonstrukce, nicméně jiné než nejvyšší hodnocení si tento film snad nezaslouží. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokument o veľkom omyle. Trocha opíšem dej. Chlapci sa po 11. septembri 2001, v najnesprávnejšej dobe vydali do Pakistanu a následne do Afganistanu, kde sa mal jeden ženiť. Zbalili ich americkí vojaci, ktorí im neverili a preto ich ako podozrivých masovo zbalili a odpratali na Guantánamo, kde boli mučení s cieľom priznať vinu. Vzhľadom na to, že sa vyzývalo na džihád, boli ešte viac podozriví. Nepomohlo im ani množstvo kuriozít, či akože dôkazy, ktorými sa im snažili dokázať vinu, napokon zistili, že sú nevinní a tak môžu akože naďalej spokojne žiť, lebo do politiky sa nepletú. Paradoxne z tohto dokumentu môžu vyjsť dobre aj Američania kvôli tomu, že sa chlapcov nespýtali dokumentaristi na mnoho vecí a mnohé nedokázali, ale prečo by mali byť vinní aj keby iba boli naštvaní a skrz to išli do svojho rodiska? Ak si tento film pridáte k iným dôležitým skutočnostiam, tak zistíte, že nie tí moslimovia tu sú podozriví, ale skôr USA a jej politika, ktorá je možno ešte horšia než tá Sovietskeho zväzu pre boj s ktorým vznikla Al-kájda. Toto je dokument výpovedí, je to hraný dokument, je len o príbehu, nepoodhaľuje zákulisie, proste sa drží témy a nemá pridanú hodnotu ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011 ... Skvělý dokument plný strašného hnusu. Těžko dodávat něco víc...pro mě jeden z vrcholů této LFŠ, který ve mně vyvolal chuť zabít buď sebe, nebo všechny ty zmrdy co v příběhu vystupují či tahají nitkami v pozadí. Beznaděj, vědomí o vlastní nedůležitosti, ponižování, mučení...je opravdu neskutečné co se může stát ve 21. století a ještě v zemi která si hraje na nositelku svobod. Jdu blejt velebnosti... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nesdílím nadšení svých oblíbených pro tuhle propagandistickou taškařici. Parta arabáčů žijících v blahobytu Anglie, majících problémy s policií(podvody, krádeže, měsíce ve vězení) si vyrazí na výlet do Pákistánu. 3 dny (kurva dlouho) se tam ten jeden Mustafa seznamuje s dívkou a chce se ženit. Pak ale začne bombardování Kábulu (r. 2001 po dvojčatech) a chlapce zláká vzrůšo. Říká tomu "pomáhat"! Ženění, neženění i s kamarády se ocitá v konvoji utíkajících Talibanců. Končí v nelidských podmínkách Guantanáma. Ač nemám amíky rád velmi, pohádku, že jako britští občané se tihle hnědý idioti nedopustili zločinu - neberu. Práci amerických vyšetřovatelů naopak plně beru. Já bych těm hnědejm klučinům taky nevěřil, a zvlášť kdyby mi někdo před měsícem vyhodil do luftu Hradčana nebo Vyšehrad. Paradoxní je, že tyto hajzlíky propustili amíci na základě záznamů z věznic v Anglii, kdyby byli počestní občané Spojeného království asi by na Kubě hnili dodnes. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama