Reklama

Reklama

Red Road

Trailer
Drama / Thriller / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie / Dánsko, 2006, 113 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Jackie pracuje jako operátorka bezpečnostního kamerového systému CCTV, jehož kamerami je skotské Glasgow neustále monitorováno. Život v ulicích Glasgowa pozoruje Jackie denně na monitorech a svou povinnost chránit lidi, které zná pouze z obrazovek, bere velmi vážně. Sama si však drží všechny od těla, její uzavřený život má svůj řád a klid – až do chvíle, kdy na monitoru zahlédne muže, o kterém si myslela, že už ho nikdy neuvidí. Posedlost, s níž neznámého muže začne pronásledovat, ji brzo dovede do Red Road, shluku strohých domovních bloků na severním okraji Glasgow. Jackiino skrývané tajemství tady začně vyplouvat na povrch a drama o posedlosti tak směřuje k překvapivému rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Velice působivé drama, které se mi chtě nechtě dostalo pod kůži. A hluboce se stydím za fakt, že mi jméno Andrea Arnold do dnešního dne vůbec nic neříkalo, i když už jsem vlastně od ní už dva předešlé viděl. Když k tomu připočtu, herecky naprosto bezchybnou Kate Dickie, dostalo se mi hodně kvalitní podívané, kterou bych podle obsahu rozhodně nečekal. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Vím, že jsem na ni v hodnoceních tvrdá, ale taky vím proč. Od jejího prvního filmu (Vosa), ví, co chce natočit, ví, jaké budou její fascinace tématické, motivické i nástrojové, a hlavně z toho opravdu křičí talent rozené filmařky. Její nesmírná, lačná chuť naštvaně a surově pracovat s ruční kamerou, krutým, až brutálním střihem, sevřeným rámováním a ne-kompozicí, až to chvílemi málem vypadá jako nešikovnost. Je tím až roztomilá, dojemná, jako kousavé kotě, jako její hrdinky, ale pořád je to zatím tak, že ona sama ještě nedospěla, nesmířila se a nevyrovnala, a její jediné téma, s nímž se pasuje od prvního záběru v prvním filmu, zatím pořád beznadějně pohlcuje ji. Je patetická, sama příliš touží po katarzi, než aby ji mohla filmem poskytnout druhým. Zatím je to ještě volání o pomoc. Ale přijde čas, a ona se oprostí, vyzraje a vyzraje nad vším - viděla jsem už, co dokázala dál, takže vím, o čem mluvím. Tady je to ještě pískle, zranitelná cácorka. Ale pere se s tím a získá navrch. Tahle režisérka a vůbec ženská je vážně třída. *~~ ()

Reklama

danliofer 

všechny recenze uživatele

Syrové a realistické až na dřeň. Způsob podání celého příběhu mi sedl takřka dokonale. Skoro bych se nebála říct "dokument duše". Postupně se člověk noří do nitra dvou rozpadlých existencí, které si po jednom nešťastném incidentu k sobě hledají cestu, aby si mohly navzájem odpustit... a možná začít i lepší život... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Výřezy reality, které Jackie sleduje, vlastně o realitě samé nic moc neprozrazují. Chybí klíčový kontext, čeho si je hrdinka vědoma a čeho po sestoupení zpět do světa, s nimž před lety ztratila kontakt, poměrně šokujícím způsobem zneužije. Velmi pomalý film dlouho ani nenaznačuje, jakým směrem míří. Stejně jako Jackie neznáme souvislosti a těžko můžeme o postavách vytvářet nějaké soudy, chápat je, či odsuzovat. Red Road je tím velmi odtažitý, zároveň syrově realistický, což se překvapivě nebije s jeho kontemplativním tónem (Arnoldová přiznává svou inspiraci Tarkovským). Koho neosloví na minimu zredukovaný příběh, může přemítat třeba nad ontologickým poutem mezi filmem (videem) a skutečností. 75% Zajímavé komentáře: Radko, dezorz, Cushing ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Pomalé až hypnotické tempo a postupné dávkovanie informácií, jedna nevyriešená trauma a jeden záber na obrazovke, ktorý všetko zmení. Film ktorého bezútešnosť a napätie podčiarkuje sídliskové špinavé prostredie okrajovej štvrti Glasgowa. Kate Dickie zvládla svoju ťažkú rolu bravúrne, hoci motivácia konania jej postavy (zdanlivo prehnanej) postupom času dostáva zmysel. Film o vine, treste a očistci opäť trochu inak a určite pútavo. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno