Reklama

Reklama

Wangui namja

  • Jižní Korea 왕의 남자 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Druhý divácky nejúspěšnější jihokorejský film všech dob představuje mezi tituly přední pětice žebříčku domácí návštěvnosti výstřední unikát. Nejedná se totiž o vysokorozpočtový blockbuster, ani o dílo rozvádějící populární téma vztahu Severu a Jihu. Snímek naopak náleží mezi středně nákladné produkce a je vystavěn jako komorní drama s hrstkou postav a homosexuálním podtextem. Děj se odehrává na začátku 16. století během posledních let vlády krále Yeonsana považovaného historiky za krutovládce, ale také interpretovaného jako tragická osoba s oidipovským komplexem. Na jeho dvůr se dostane dvojice kejklířů a šašků, kteří svými posměšnými vystoupeními vynáší před králův zrak špatnosti a intriky dvorských úředníků. Neschopnost jasně vidět a nutnost interpretace předváděného dění se odráží i ve vyprávění filmu, které nikdy doslovně nekonstatuje povahu vztahů mezi jednotlivými postavami. [Filmasia 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé drama ukazující zkaženost dvora a vyšinutost jednoho panovníka, dobře se na to dívá, výprava je vynikající, stejně jako kostými. Příběh hlavní dvojice je podán velmi pěkně a dojemně, aniž by se tlačilo moc na pilu emocí nebo se zneužívalo menšinové tématiky příliš okatě, vše je v náznácích. Je jasné že nastanou dramatické a tragické okamžiky. Svět kejklířů je magicky přitažlivý a některým jejich kouskům jsem vážně tleskal. Jestli se chcete podívat jak to vypadalo na dvoře ve středověké Koreji, máte možnost. Nejlepší roli dle mého odvedl U-seong Gam. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Velmi výpravné, leč nějak jsem nedokázal uvěřit, že to šíleně nepovedené vystoupení by krále zaujalo a obecně mne ta vystoupení moc neoslovila. Téma propojení herectví s politikou a tedy celý vážný podtext filmu je fajn, stejně tak značně šílený a nešťastný král, ale vzato kolem a kolem, nadchnout mne tento snímek nedokázal, ani herecké výkony mne zde neoslnily. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Unikátní film, který je po prvním shlédnutí těžké žánrově zařadit, popsat, ohodnotit. Kostýmové drama ze začátku šestnáctého století vypráví o dvojici potulných herců, kteří se dostanou do Soulu a díky zesměšňování panovníka se dostanou před krále, před kterým musí hrát hry, ve kterých jde doslova o život. Jejich i ostatních. Téma je samo o sobě unikátní, dějové zvraty a herecké výkony působivé. Místy víc divadelní herectví, než filmové. Atmosféra, kterou nedovedu popsat. K tomu všemu je Král a klaun silný pocitový film (přestože se jedná o vztahy mezi muži s homosexuálním nádechem). Zajímavé. Nevybavuji si, že bych kdy viděl něco podobného. A nemohu dát jinak, než maximální hodnocení. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Krasne zpracovany pribeh ze stredoveke Koreje. Jimave milostne drama s politickym pozadim. Uzasne a vkusne pojata vyprava. Herecke vykony jsou vlastne u dvou hlavnich predstavitelu take skvelimy vykony artistickymy, loutkohereckymy ( rukou vedene loutky i stinohra) a vubec mnoha dalsimi... . Vse zacina na venkove v prostredi chudych, potulnych kejkliru zasle doby kteri se z pricineni osudu dostanou az k samotnemu kralovskemu dvoru. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie v opačném pořadí než bylo toto slovo složeno, nejdříve je to povedená komedie a na závěr tragédie se vším, co k tomu patří. Mezitím trochu nuda, ale s ohledem na vyhrocený finiš a vtipně necudné divadelní představení v úvodu to na čtyři hvězdy vyjde. Jen je škoda, že nepředvedli pořádnou parodii těch ministrů, zasloužili by si to. Homosexuální tematika je zde ztvárněna vkusně a především Jun-gi Lee zaslouží uznání za předvedený výkon. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • I díky velkému komerčnímu úspěchu filmového snímku, se z tehdy naprosto neznámého herce Jong-ki Lee (Gong-gil) stala populární osobnost nejenom filmového a televizního světa, ale také hudebního a módního. (Conspi)
  • Snímek je filmovou adaptací jihokorejské divadelní hry divadelního režiséra Tae-woong Kim, "Yi". Ta pojednává o desátém panovníkovi korejské říše, tehdy známé pod jménem Čoson (1392 - 1910), králi Yeonsangunovi a jeho posměšnému dvorními klaunovi. Divadelní hra naopak čerpá z úryvků dochovaných análů vladařské dynastie Čoson, "Annals Of The Joseon Dynasty". (Conspi)

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama