Reklama

Reklama

Za československý stát

  • Slovensko Za československý štát (festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Osudy tří přátel z vesničky pod Karlštejnem, z nichž jeden se vrací z války domů jako ruský, druhý jako francouzský a třetí jako italský legionář. Po návratu domů se setkávají se svými ženami a dorostlými syny. Vlivem příkladu otců stávají ze synů dobří vojáci."...když přijedou domů na dovolenou, chlubí se otcům našimi pluky, děly, aeroplany a svým nejvyšším velitelem, presidentem Masarykem. A tak stateční otcové, kteří krváceli za vlast, dožijí se plného štěstí v osvobozené československé vlasti." (Citace z dobového tisku.) "...když přijedou domů na dovolenou, chlubí se otcům našimi pluky, děly, aeroplany a svým nejvyšším velitelem, presidentem Masarykem. A tak stateční otcové, kteří krváceli za vlast, dožijí se plného štěstí v osvobozené československé vlasti." (Citace z dobového tisku.) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Ony 

všechny recenze uživatele

Že se jedná o oficiální oslavný film vyrobený Ministerstvem národní obrany, je dost znát. Nevím, jak tato reklama na Masaryka a československou armádu působila v roce 1928 a jaký efekt mohl mít její takřka verbířský konec. Z dnešního pohledu je to samozřejmě především cenný historický materiál provázaný velmi chabým příběhem a úsměvně patetickými dialogy a hesly. Ovšem musím uznat, že scény bitev i všedního života legionářů na frontě nejsou špatné. Třeba vložka s "bojovými plyny" je docela (a evidentně záměrně) vtipná. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Koukám, že tyhle státotvorné agitky byly pitomé už za první republiky. Tahle byla natočena za státní peníze k 10. výročí založení republiky. Nejlepší na filmu je rekonstrukce bitvy u Zborova (která tvoří značnou část filmu) a dokumentární záběry. Zato hrané scény, to je peklo. Prkenní neherci, komparsisté koukající zvědavě do kamery, naivita, schematismus a polopatismus, místo dialogů patetické vlastenecké promluvy...Pro milovníky špatných filmů povinnost. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hrubozrnná promasarykovská propaganda. Nikoli tak dobré jako Binovcovy legionářské filmy. Zajímavé a zábavné pouze jako vhled do historie. A samozřejmě vhodné pro rodáky z karlštejnska ;) ()

Zajímavosti (1)

  • Jednoduchý příběh, doplněný dokumentárními záběry československých legionářů na frontě na Rusi, české Družiny, odchodu 28. pluku z Prahy na frontu, převratu 28. října, příjezdu prezidenta Masaryka, návratu ruských legionářů a pohřbu Neznámého vojína. V rolích kováře Jandy, dělníka Bárty a rolníka Tomáše vystupují amatérští herci neznámých jmen. Oficiální film natočený k 10. výročí vzniku Československé republiky. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama