Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rose Lorkowská (Amy Adams – Kouzelná romance) bývala na střední škole kapitánkou roztleskávaček a randila s hvězdou týmu. Teď je jí přes třicet, je svobodná matka a pracuje jako uklízečka. Její sestra Norah (Emily Blunt – Ďábel nosí Pradu) ještě stále žije s jejich otcem Joem (Alan Arkin – Malá miss Sunshine). Ten je obchodník, který se celý život neúspěšně snaží vyvinout návody na rychlé zbohatnutí. Rose touží po tom, aby její syn chodil do lepší školy a finanční nesnáze se rozhodne vyřešit po svém. Přemluví Norah, aby se s ní pustila do zvláštního druhu podnikání – budou uklížet na místech zločinů. Než se nadějí, jsou obě dívky až po krk ve vraždách, sebevraždách a dalších “špinavých” situacích. Jak ale postupují po žebříčku své drsné profese, začínají pociťovat respekt jedna k druhé a vzniká mezi nimi důvěra a blízkost, po nichž vždycky toužily. Díky tomu, že společně vybudovaly tuto svéráznou živnost, poznávají Rose a Norah i radosti a strasti bezvýhradné loajality a vytvářejí přitom lepší budoucnost pro celou rodinu Lorkowských. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (125)

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná podívaná, řekla bych,že ze života. Dramatické nebo spíše vážné okamžiky střídají najednou vtipné situace,takže nakonce tento film se smutnou tématikou vyznívá optimisticky a vtipně.Ja to takový malý,ale hezký film. A desetiletý rozdíl mezi hlavnímy hrdinkami bych málem přehlédla, vypadají a hlavně hrají velmi přirozeně,stejně jako většina herců včetně skvělého Alana Arkina. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Řekl bych asi lepší průměr. Nevím jestli je to na přímo 4 hvězdy, protože film jsem sledoval tak jedním okem a závěr mi přišel po koupě nového auta drsně utnutý. Každopádně holkám to seklo a čas strávený u TV to vyplnilo. Vyšší ambice asi dílo nemá, takže proto 3 hvězdy. Kolem kluka se toho taky trochu točilo a děj je tak pravidelně rozložený. Bohužel přes všechnu tu pravidelnost a stejnorodost, tíhne film spíše k průměru americkému :( 3 z 5 ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Protože mám slabost pro americkou nezávislou produkci, a začínal jsem pociťovat jisté abstinenční příznaky, musel jsem si "šlehnout" další dávku a Sunshine Cleaning se ukázala jako poměrně dobrý "matroš". V první řadě označení komedie není příliš šťastné, protože humor se zde objevuje jen v nepatrných náznacích a jedná se spíše o kouzelné drama ze života s mírnou dávkou nadhledu, o sestrách vláčejících za sebou břímě traumatu z dětství i traumata společenského a kariérního neúspěchu současnosti, které se z nutnosti finančního zabezpečení pustí do neobvyklého podnikání. Film stojí především na duu Amy Adams a Emily Blunt, kterému to nejen velmi sluší, ale také si s rolemi dakázalo herecky s bravurou poradit. Skvěle jim sekunduje jejich otec Alan Arkin. Spokojenost. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když nějaký tvůrce uloví takovou sesterskou dvojici, má z poloviny vyhráno. Není divu, že Amy Adams dostává jednu zajímavou hereckou nabídku za druhou a že Emily Blunt plynule přešla od nenáročné produkce (romance/komedie) k silným látkám. Kdysi společně v tomhle nezávislém kusu uklízeli svinčík poté, co si někdo v křesle prostřelil hlavu nebo jednoduše navždy odešel a prozradil to až zápach rozkládajícího se těla o několik dní později. Jedna je svobodnou matkou, která rozhodně nepokračuje v oslnivých „výsledcích“ ze střední školy, kdy měla vysněného boyfrienda i šéfovala roztleskávačkám, druhá se tak nějak hledá, práce jí úplně nevoní a stále bydlí u otce. Svérázná živnost je zase pěkně stmelí. Výsledek je lehce úsměvný, lehce dramatický, lehce ze života. Postavy jsou uvěřitelné, mají co říct, dokonce je i rádi vyslechneme. Nadhodnocené, ale čtyři hvězdy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Coby žánrové označení by možná stačilo napsat jen ,,americký nezávislý film". Film o obyčejných lidech, jimž se nezdařilo realizovat americký sen, ač by si to právě oni zasloužili abnormálně, stejně jako by si tohle místy úsměvné drama zasloužilo mnohem vyšší hodnocení (jaké se mu třeba dostává na imdb.com, my Čechoslováci jsme k americkému nezávislému filmu asi příliš kritičtí...). Sunshine Cleaning není zrovna přelomovým či revolučním filmem - veze se na dlouhé vlně spuštěné Mendesovou Americkou krásou, která naučila říkat americké filmaře bolestné věci s (hořkým) úsměškem, jeho zápletka není příliš originální, stejně jako prostředí, do kterého nás režisérka Christine Jeffs ve svém filmu zavádí (úklidová firma z míst činu tu byla už třeba v Zametači stop o rok dříve), co ho ovšem dělá silným a velkým, je obrovská míra empatie (což asi bude souviset s tím, že ho natočila žena) - prakticky každé postavě jsem byl schopen věřit, byť by to byla sebemarginálnější...to je vůbec nejpříhodnější označení pro hrdiny tohoto jedinečného filmu - marginální jedinci. Jednoruký modelář, na školní prostředí se neadaptující chlapec, trochu podivínský otec, ale i obě hlavní hrdinky, poznamenané bolestnou absencí v jejich někdejší rodině - to jsou lidé z okraje společnosti, často nepřizpůsobení, neasimilovaní, zneuznaní, ale i nějak výjimeční a jedineční... Je dobře si řádně nastavit optiku, přesně jak to dělá tenhle hluboký a lidský film... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (2)

  • Amy Adams si zahrála přítelkyni Johna Krasinskiho v seriálu Kancl (od r. 2005), zatímco Emily Blunt je jeho přítelkyní ve skutečném životě. (hellstruck)

Reklama

Reklama