Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 15 (2016) (série)


Tragická mise (S15E05)

(epizoda)
  • Česko Smrtící mise (více)

Obsahy(1)

18. září 1961. Nad střední Afrikou letěl dopravní letoun DC-6 na přísně tajné misi. Na palubě byl generální tajemník OSN Dag Hammarskjöld. Dole se rozkládalo Kongo, nově vzniklý nezávislý stát zmítaný krvavou občanskou válkou. Hammarskjöld doufal, že konflikt zažehná jednáním s vůdcem povstalců. V sázce bylo mnohé. Kongo mělo nejbohatší uranová ložiska na světě. Zuřila studená válka a své zájmy v tomto regionu prosazovaly jaderné velmoci včetně Spojených států a Sovětského svazu. Hammarskjöldův letoun směřoval do Ndoly v Severní Rhodésii, dnešní Zambii. Aby se vyhnuli přepadení, posádka nepodala letový plán a po většinu doby udržovala rádiový klid. Blížila se půlnoc. Piloti oznámili dispečerům ve Ndole, aby je očekávali brzy. Letadlo však nedorazilo. Druhý den byl při leteckém průzkumu objeven ohořelý vrak ležící jen několik kilometrů západně od letiště. Zahynulo patnáct ze šestnácti lidí na palubě, včetně Hammarskjölda. Zpráva o záhadné smrti jednoho z nejvýznamnějších světových vůdců obletěla svět. Politické okolnosti letu vedly ke spekulacím, že letadlo bylo sestřeleno. Vyšetřovatele rhodéské vlády čekal obtížný úkol. Osmdesát procent vraku se žárem speklo a na palubě nebyly letové zapisovače. Jediný a vážně zraněný přeživší naznačil, že letadlo před pádem vybuchlo. Než však stačil sdělit podrobnosti, zemřel... (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nehoda, nebo útok. Asi spíše nehoda, na stranu druhou, kdyby se nic nestalo, tak by po letech ty záznamy uvolnili. Nicméně vzhledem k absenci kopce na mapě a letové výšce je dosti pravděpodobné, že mohlo dojít ke kombinaci obého, letěli nízko a ještě je u toho trefili. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Njn chyba pilotů jak ukazuje tento seriál smutný fakt a nic nového... Mimochodem když se nenajdou výbušniny, stopy po střelách, či něco podobného tak je důvod nehody jasný 😅😅😅 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Jediná epizóda seriálu týkajúca sa havárie lietadla typu Douglas DC-6. (Arsenal83)

Reklama

Reklama