foto

John F. Kennedy

  • nar. 29.5.1917
    Brookline, Massachusetts, USA
  • zem. 22.11.1963 (46 let)
    Dallas, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Fitzgerald Kennedy se narodil ve velmi vlivné rodině. Jeho otec byl velvyslancem ve Velké Británii, ale kvůli sympatizování s nacismem a obdivováním Adolfa Hitlera byl z této funkce odvolán. JFK vystudoval Harvard. V roce 1946 se stavá členem Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu. A od roku 1952 je senátorem. V roce 1960 poráží ve volbách republikána Richarda Nixona. Za několik měsíců bude z Kennedyho nejmladší prezident Spojených států. Kennedy se svým programem New Frontier snažil o zlepšení vzdělávání, nemocenského pojištění a péče o chudé a nepráceschopné.

Kennedy se nechal přemluvit k pokusu o svržení Fidela Castra, ale vylodění v Zátoce sviní skončilo pro USA ostudou. Vyhlásil vesmírný program Apollo, podle něhož měli Američané do deseti let přistát na Měsíci. Po rozdělení Berlína zazněl slavný Kennedyho projev zakončený větou „Ich bin ein Berliner“. Sovětský svaz začal rozmisťovat na Kubě své rakety, Kennedy okamžitě nařizuje námořní blokádu Kuby. Studená válka je pro Kennedyho tématem číslo 1. Svět očekává 3. světovou válku, která ale nenastává.

V listopadu 1963 John Kennedy umírá na následky atentátu při návštěvě Dallasu. Kdo zabil šestačtyřicetiletého prezidenta zůstává dosud záhadou. Byl to Lee Harvey Oswald? Nebo se o to postarala mafie, která mu možná pomohla na vrchol. Nemluví se pouze o té záhadné smrti, často se spekuluje jaké ženy byly jeho milenkami. Měl něco s Marilyn Monroe? Jeden z neoblíbenějších politiků patrně nebyl prototypem slušného člověka, za kterého ho spousta lidí považuje. Každopádně za své krátké prezidentské období toho stihl dost. Nebyl jediný Kennedy, který zemřel předčasně.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2016 Timeless (TV seriál) - a.z.
Atomic City (S01E03) - a.z.
2015 Krycí jméno U.N.C.L.E. - a.z.
Trumbo - a.z.
2010 Zvláštní vztahy (TV film) - a.z.
2008 Šílenci z Manhattanu (TV seriál) - a.z.
Meditace ve stavu nouze (S02E13) - a.z.
2007 Smrtonosná past 4.0 - a.z.
Šílenci z Manhattanu (TV seriál) - a.z.
Nixon versus Kennedy (S01E12) - a.z.
1994 Forrest Gump
1993 Great Books (TV seriál)
Virtaset ja Kekkonen - a.z.
1992 Soužení 99 - a.z.
1986 He Stands in the Desert Counting the Seconds of His Life - a.z.
1977 Alternative 3 (TV film) - a.z.

Dokumentární

2014 Killing Oswald - a.z.
Kódy a spiknutí (TV seriál) - a.z.
2013 Americká 60. léta (TV seriál) - a.z.
Jackie bez Jacka (TV film)
The Making of Merkel with Andrew Marr (TV film) - a.z.
2012 Alexandra - Stimme der Sehnsucht: Der rätselhafte Tod eines Stars - a.z.
Brothers on the Line - a.z.
Ethel
Kniha tajemství Ameriky (TV seriál) - a.z.
10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
2011 Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Lost Kennedy Home Movies, The (TV film)
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
Reagan - a.z.
2010 Detaily atentátu na Kennedyho
JFK: The Making of Modern Politics (TV film)
Odpočítávání
Zrod komiksových superhrdinů
2009 Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
Apollo Years, The
Doors - When You're Strange, The - a.z.
Earth Days - a.z.
Iran, une puissance dévoilée (TV film)
J.F.K. - Dallaský atentát
JFK: 3 Shots That Changed America (TV film)
Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál) - a.z.
Loose Change 9/11: An American Coup - a.z.
Lost JFK tapes - the assasination (TV film)
Vražda Kennedyho: 24 hodin poté (TV film)
Zdvojení
50 años de (TV seriál)
2008 Blood and Oil
Děkuji, pane prezidente: Helen Thomasová v Bílém domě (TV film)
Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
Planspiel Atomkrieg - Adenauers Kampf um die Bombe (TV film)
Světová krize: Co nás čeká?
Tajemství řeči těla (TV film) - a.z.
Virtuální JFK: jak by to bylo ve Vietnamu, kdyby byl Kennedy naživu - a.z.
2007 Atentáty na objednávku (TV seriál)
Endgame: Blueprint for Global Enslavement
Lunochod (TV film)
Oswaldův duch
Secrets of the Moon Landings (TV film)
Tajemství historie (TV seriál) - a.z.
2006 Ve stínu Měsíce
2005 Bob Dylan (TV film)
Movies That Shook the World (TV seriál)
The World's Most Photographed (TV seriál) - a.z.
Why We Fight
Zweite Republik - Eine unglaubliche Geschichte, Die (TV seriál) - a.z.
2004 Fahrenhype 9/11
Going Upriver: The Long War of John Kerry
Inside the U.S. Secret Service (TV film) - a.z.
Konspirace? (TV seriál)
2003 Bob Kennedy - muž, který chtěl změnit Ameriku
Comic Book Superheroes Unmasked (TV film) - a.z.
Dny, které otřásly světem (TV seriál)
Churchill (TV film) - a.z.
Mlha války
Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
2002 Caught on Film (TV seriál)
Die Nervenprobe - Kuba-Krise '62
Odhalení (TV seriál) - a.z.
2001 Contender: The Making of a Political Thriller, The
Historie vs. Hollywood (TV seriál)
Secret KGB Paranormal Files, The (TV film)
Secret Rulers of the World, The (TV seriál)
Schlock! The Secret History of American Movies
War Stories with Oliver North (TV seriál)
2000 The Kennedys: The Curse of Power (TV film) - a.z.
1999 Tráva - dějiny hulení
Zavraždení Johna Fitzgeralda Kennedyho (TV film)
1998 Beyond Titanic (TV film)
Secrets of the CIA (TV film) - a.z.
Třetí říše v barvě (TV film)
1997 Legenden (TV seriál)
Na pokraji: Den posledního soudu (TV film)
Snuff Video: Volume Red
1996 Assassinations That Changed the World (TV seriál)
Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
Bob Hope: Laughing with the Presidents (TV film)
John Henrik Clarke: A Great and Mighty Walk
We Remember Marilyn - a.z.
1995 Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie
1994 Divy minulosti (TV seriál)
Moon Shot (TV film)
1992 Death Scenes 2
Murderers, Mobsters & Madmen Vol. 2: Assassination in the 20th Century
Pandora's Box (TV seriál)
The JFK Assassination: The Jim Garrison Tapes - a.z.
1990 Best Evidence: The Research Video
Marilyn: Something's Got to Give (TV film)
Superstar: The Life and Times of Andy Warhol
1989 For All Mankind
11-22-63: The Day the Nation Cried (TV film)
1988 Death Faces
Men Who Killed Kennedy, The (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
Eyes on the Prize (TV seriál)
1985 Backstage at the Whitehouse
Say Goodbye to the President (TV film) - a.z.
1982 Americké vraždy
1980 Man Who Saw Tomorrow, The
Space Movie, The
1979 War at Home, The
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1974 Hearts and Minds
1968 In the Year of the Pig
Tuesday's Documentary (TV seriál) - a.z.
1966 Anarchy U.S.A.
John F. Kennedy: Years of Lightning, Day of Drums
1964 Čtyři dny v listopadu
1963 Bell Film of Kennedy Motorcade and Aftermath
Bronson Film of Kennedy Motorcade
Crisis: Behind a Presidential Commitment
Custer Film of Kennedy Autopsy
Hughes Film of Kennedy Motorcade
Muchmore Film of Kennedy Assassination
Nix Film of Kennedy Assassination
Pitzer Film of Kennedy Autopsy
Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World
Towner Film of Kennedy Motorcade and Aftermath
Zapruder Film of Kennedy Assassination
1962 President Kennedy's Birthday Salute (TV film)
The Titans (TV seriál) - a.z.
Tour of the White House (TV film)
1960 Primary
1953 Panorama (TV seriál)

TV pořady

2008 The Doctors (TV pořad) - a.z.
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1989 Late Show, The (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad) - a.z.
1960 Special Gala to Support Kennedy Campaign (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Michael Jackson: Number Ones (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace