Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York City. Prosinec 1980. Mark Chapman přijíždí do New Yorku s úmyslem zabít Johna Lennona. Depresivní a neklidná duše je rozpolcena mezi respektem k osobě Johna Lennona a touhou ho zabít, aby se stal slavným. Příběh líčí Chapmanovo duševní zhroucení, ve kterém hrála roli jeho posedlost knihou J.D.Salingera Kdo chytá v žitě. Jeho démoni však zvítězí a přimějí ho zastřelit Lennona na schodech před vchodem do budovy, kde Lennon bydlel.

Kniha Kdo chytá v žitě, kterou měl u sebe Lennonův vrah byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 atentát na Ronalda Reagana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento film možno plne doceniť (a pochopiť) len v tom prípade, ak divák dobre pozná knihu Kto chytá v žite. Tá kniha má totiž okolo seba neskutočne hustú, podmaňujúcu a ponurú atmosféru, ktorú film celkom slušne vystihuje, pričom jej však dáva nový, desivý význam. Potom, keď z nej Jared Leto cituje jemným slizkým hlasom niektoré pasáže a vymýšľa vlastné, človeka až mrazí. Škoda je len jednej veci - kým nepríde k finále, film sa celý čas len pomaličky ťahá. Pravdepodobne išlo o zámer, pretože ani kniha nemá vlastne žiadny dej; hlavný hrdina (tak ako aj ten filmový) sa v podstate len cez dvesto strán túla mestom a všetko komentuje. Lenže rozdiel je v tom, že keď sa potuloval Holden Caulfield, každý moment mal svoj zmysel a bol pamätným, zatiaľ čo týždeň po tom, ako som videl putovať Marka Chapmana, spomeniem si matne na dve scény. ()

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Catcher in the Rye. Je to nudná kniha o ufňukanom sráčovi. Evidentne sa v nej J.P. inšpiroval, ako písať príbeh - ako jeden veľký balast nudy v pozadí plytkých pseudointelektuálnych kecov. Jared je tu úbohý. To, že kvôli roli ztlstol aby sa podobal, je chvályhodné. No tváriť sa ako niekto s miernou retardáciou, a rozprávanie monotónnym hlasom nie je vrchol jeho hrania. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jared Leto byl furt na scéně. Hrál dobře. Ještě líp byl namaskovanej. Ty tuky nevím, jestli byly namaskovaný, ale jestli ne, tak Leto to očividně zas na premiéru všechno shodil. Akorát nevím, co vedlo tvůrce k tomu, obsadit zrovna ho. Vždyť existuje mnoho herců, kteří nemusí tloustnout, aby pasovali do role. Nebo si chtěl Jared dokázat, že se dokáže pro svou roli úplně změnit? To se mu teda určitě povedlo. Ale mám z toho takovej rozporuplnej pocit. Poslouchat ty Chapmanovy myšlenky bylo dost těžký, ozvlášť slyšet je celej film... a zastřeným hlasem. Nevím, nic moc mi to nedalo, ale zas úplněj šit to nebyl. A taková poznámka na závěr: Johna Lennona hrál Mark Lindsay Chapman - asi ne rodina Marka Grahama Chapmana, ale je to zajímavý... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky Johnna Lennona film, který neodhalý nic nového, ale pouze rekonstrujuje poslední tři dny Marka Chapmana a poukazuje na jeho fanatismus k Johnnovi, ale zároveň i nenávist k němu. V podstatě se dá říct, že se jedná o oneman show Jerada Leta, který musel pro roli přibrat nemálo kilogramů. Vedlejších postav ve filmu moc není, kromě vrátného, fotografa a Johnovi fanynky, kterou ztvárnila Lindsay Lohan..... ()

pirulka 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade som dostala jedlo, aké som si objednala. Film podľa mňa skutočne vierohodne opisuje posledné tri dni vraha pred tým osudným momentom...keď bolo zrazu, bez veľkého dôvodu, hudobné nebo navždy bez jednej hviezdy. Táto téma ma nútila rozmýšľať prečo..prečo sa niektoré veci dejú..Jared Leto opäť nesklamal, perfektný výkon, žasnem nad tou podobou a autentickosťou prevedenia jeho postavy. Four stars :) ()

Galerie (44)

Zajímavosti (7)

  • Kniha "Kdo chytá v žitě", kterou měl u sebe Lennonův vrah, byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 neúspěšný atentát na Ronalda Reagana. (Bauer)
  • Vchod do Lennonovy residence Dakoty, kde Mark Chapman často čeká a kde zabije Johna Lennona, je stejné místo, kde v Polanskiho Rosemary má děťátko (1968) na začátku filmu projdou oba manželé (jedná se samozřejmě i o stejnou budovu, ve které pak žijí). (poz3n)
  • V úvodu filmu, při prvním záběru na Manhattan v New Yorku a před rozhovorem Marka Chapmana (Jared Leto) s taxikářem, chybí v panorama výškových budov Dvojčata (budovy světového obchodního centra). V následujícím záběru jsou již na svém místě. (EndyseQ)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno