Reklama

Reklama

Konzum

  • Švédsko Surplus: Terrorized Into Being Consumers (více)
Dokumentární / Experimentální
Švédsko, 2003, 51 min

Film reaguje na protesty proti summitu G8 v italském Janově v roce 2001, brzy se ale přesouvá k popisu dnešního světa v širší perspektivě. Metodou často neuvěřitelně rychlého střídání jednotlivých záběrů a témat je demonstrována absurdita a iracionálnost stávajícího systému mnohem lépe a názorněji než většina textů, kterých bylo na toto téma už napsáno bezpočet. Autoři pátrají po kořenech černého bloku – a dávají značný prostor Johnu Zerzanovi, anarcho-primitivistovi, který velmi inteligentně kritizuje průmyslovou civilizaci a konzum, obhajuje násilné protesty jako jediné, které upoutají pozornost... a také tvrdí, že ideální by bylo vrátit se do doby před zemědělstvím a vznikem dělby práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být to pár samostatných pětiminutových spotů, tak to mohlo snad i zaujmout. Ovšem tenhle pubertální nihilismus v praxi, ve kterém tvůrci na tisíc a jeden týž způsob nechutně propagandistickým způsobem na diváka valí své proklamace, je k nevydržení. Naprosto. Problém Konzumu ovšem vůbec není v tom co říká. Nýbrž v tom jak k uzoufání nudným a naivním způsobem se vám to tvůrci snaží předat. Po deseti minutách už nemají co nabídnout, přesto směle pokračují dále, až dávají zcela zapomenout i na sympatické technické zpracování. Pouze dobře vybraná hudba zabraňuje nejhoršímu - vypnutí ještě před koncem. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Jakýsi hudební klip zamýšlený jako obžaloba konzumní společnosti. Je třeba si uvědomit, že kapitalistická devastace zdrojů se chová jako parazit a nemůže fungovat do nekonečna, hostitel - Země už brzy může přejít ze stádia inkubace do plného propuknutí nemoci. Řešením podle mě není zničení veškeré techniky a technologií a návrat do doby kamenné, ale spíše obrat od používání techniky proti přírodě k symbiotickému vztahu mezi moderní čistou technologií a přírodou. ()

Reklama

Raven0 

všechny recenze uživatele

Nic moc, rozvleklé, opakující se, na dokument málo informativní... A ty informace co ve filmu jsou, působí docela přehnaně... Jako taky zrovna nemusim konzumní společnost a všechny neduhy s ní spojené... Ale na druhou stranu, vidět jediné východisko v destrukci průmyslu a návratu k době kamené, to je trochu vyšinutej názor. Jen pomyslet na důsledky takového radikálního zásahu do společnosti je docela krutej masakr. ()

maslic 

všechny recenze uživatele

Jakysi mix mezi videoklipem a pseudokumentem, ovsem se slabou myslenkou a porad dokola omilanymi argumenty o tom, jak je soucasne spotrebitelstvi mor spolecnosti. Je zde par zaberu, ktere potesi vizualne a ktere se cloveka i nejak dotknou (napr. skladka pneumatik). Ale bohuzel, na necelou hodinovou stopaz autori par temat pouze nakousli. ()

-tHESWINe- odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu dost hrozná zkušenost, jde o patosový dokument bez hlavy a paty, natočený formou videoklipu, který dokola divákovi omílá několik myšlenek, které však nějak nezdůvodňuje ani nevysvětluje. To vše za zvuků rytmické hudby, cinkání peněz a mlácení kladiv. Stačilo zaměnit "nekoukejte na MTV!" za "nekoukejte na tenhle dokument" a efekt by byl dokonalý. Na Amazon k dostání za pouhých $23 ... vy mi, pánové, povídejte něco o konzumu a komerci. ()

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se přes tři roky v osmi zemích světa. Mimo jiné i při 27. summitu G8 v roce 2001, v Shanghai či v Alangu v Indii. (DaViD´82)
  • Tvůrci se schválně snažili napodobit formu reklam ze stanice MTV. (DaViD´82)

Reklama

Reklama