Vůdce daroval Židům město

Dokumentární / Krátkometrážní

Německo, 1944, 23 min

Kurt Gerron

• Ducharme

Prosluněný Terezín, kde židé vesele poskakují, tvoří a filosofují. Terezín, kde malá spokojená žiďata ukusují z obrovských krajíců chleba s máslem. Terezín, kde sestřička radostným krokem prochází nemocničním pokojem mezi odpočatě vyhlížejícími pacienty. Terezín, kde pracují jen usměvaví lidé. Orchestr, sbor... Ten Terezín, kde zemřelo 33 tisíc lidí. Průměrně natočená propagandistická lež, kterou z morálního hlediska není možno hodnotit ničím jiným než odpadem. Z hlediska uměleckého je ovšem, i z důvodu chybějícího materiálu, nehodnotitelná.(1.6.2010)

Co se dělo tehdy, tak se děje i dneska. Propaguje se taky svinstvo, a lidi to žerou. Takže nevím, čemu se tak diví ti, co jsou už poučení - v něčem, ale ne v jiném!(7.4.2011)

• raroh

Z filmu se zachovaly pouze části, velká z nich byla použita v krátkém snímku Město darované Vladimíra Kressla z roku 1965 (v něm ale nenajdeme představení Brundibára nebo práci v sochařské dílně). Původní stopáž ovšem měla být až 90 minutová. Vedle Hanse Krásy ovšem ve snímku vidíme i Karla Ančerla, který diriguje terezínský smyčcový orchestr, na témže koncertě sedí i bratr Hugo Haase Pavel, významný Janáčkův žák (autor hudby k snímkům Život je pes a Mazlíček, v nichž Hugo hrál, a Kvočna, který režíroval). Původní záměr nacistů byl doprovodit snímek i hudbou - dle nacistické terminologie - autorů židovského původu, takže přidali do zvukové stopy J. Offenbacha i Felixe Mendelssohna-Bartholdyho (jejichž dílo byste v době jejich vlády nikde jinde neslyšeli veřejně). Kurt Gerron sice snímek začal režírovat (v Brynychově Transportu z ráje ho hraje Martin Gregor), ale práce mu byla odebrána.(17.3.2011)

• whack

Chudák Kurt Gerron bol prinútený v ghette v Terezíne natočiť túto nechutnú sračku, aby on, jeho manželka a deti ostali nažive. Hneď po splnení úlohy boli prevezení do Osvienčimu a zavraždení. Nemôžem dať odpad, to by som zneuctil Gerronovu pamiatku.(7.9.2009)

• blackrain

Tohle se ani nedá hodnotit, z morálního hlediska to není možné. Jen to vypovídá o nacistické zvrácenosti. Nějak mi nedochází, co tím chtěli světu dokázat. Že se židovské obyvatelstvo má po těch všech represích dobře? To je nesmysl jak hrom.(1.6.2010)

• gjjm

Tohle se asi nedá normálně hodnotit. Viděl jsem to kdysi v Terezíně. Je to... dost depresivní. Propagandistický film, určený pro západní svět, o tom, že Terezín je město, které bylo židům darováno, aby si ho spravovali sami, odděleně od říše. Ve filmu, který byl donucen natočit židovský herec a režisér Kurt Gerron (okamžitě po natočení zplynovaný), je tedy ghetto prezentováno jako jakési lázeňské městečko, kde Židé žijí šťastně a v relativně luxusních podmínkách a Hitler tedy neví, na co si všichni stěžují. Pochopitelně téhle agitce ani tehdy nikdo nevěřil. Depresivní příklad historické lži a toho, že lhát se dá o všem. Škoda, že to neviděl George Orwell. |||Podle historické ceny pět hvězdiček, podle mého názoru na ideu filmu odpad, podle čistě filmové kvality tak dvě hvězdičky. Ale, jak jsem řekl, tyhle věci se hodnotit nedají.(11.7.2009)

• draggo

Vzhledem k okolnostem vzniku (film musel režírovat židovský režisér, který byl následně s celou rodinou poslán na smrt do Osvětimi) zcela nehodnotitelná věc, která se vymyká chápání normálního člověka. Mohu se jen divit tomu, jak se tehdy říši podařilo tak dlouho tajit pravdu, a tomu, že se zástupci Červeného kříže tak snadno nechali nachytat. Či to tušili/věděli, ale neměli zájem na změně? Každopádně dnes už s tím nic neuděláme, takže nezbývá než doufat, že se něco podobného nebude už nikdy opakovat. Ovšem propagandistické filmy tu s námi jsou stále, jen se jim to daří stále lépe zakrývat. Ale to nebudu rozvádět. /nehodnotitelné/(23.12.2011)

• kebom

"Veľdielo" tragikomiky. Značne nepodarená a neuveriteľná propagandistická agitka nakrútená na sklonku Tretej ríše. Zbúchaná narýchlo a nešikovne. Najzaujímavejšie sú znechutené tváre obyvateľov Terezína, "židovského" mesta v srdci Protektorátu Čechy a Morava. Nie je mi jasné vysvetlenie načo by Nemcom reálne niečo také ako Terezín bolo potrebné, hlavne po jasných protižidovských zákonoch... Jediné čo mi vychádza, aby obyvateľstvo videlo, že židia manuálne pracujú aj v Ríši.(5.1.2010)

• patrikus

Nejslavnější filmová mystifikace všech dob !!! Nemyslím, že je to odpad. Je to unikátní!(7.4.2011)

Prokristapána, jak hodnotit tento tragikomický (více tragický než komický) humus ??? Morálně ještě horší než Major Zeman, ale svoji dokumentární hodnotu snad má....(3.8.2011)

• FireTight

Tak to jsem netušil, že na ČSFD najdu i film, který jsem před nějakými pěti/šesti lety viděl během exkurze v Pevnosti Terezín... Musím přiznat, něco tak strašného, hnusného a lživého jsem ještě neviděl. Všichni na tvářích radostné úsměvy, děti se smějí, hrají si a všichni si vlastně žijí "jako v bavlnce" a vůbec nic nenaznačuje, že bychom se dívali na rozřazovací lágr pro Židy. Ze všech různých úhlů pohledu je to jasný odpad, já však dám dvě hvězdičky z úcty k těm všem Židům a také ke štábu, který podle paní průvodkyně šel hned po natáčení do Osvětimi a následně do "sprch".(8.9.2010)

• Hyger

Kdybych nevěděl, oč jde, tak bych hodnotil. Ale z tohoto filmu, viděného v Terezíně, mi bylo zle. Zástupci Červeného kříže z toho však museli mít ve své době radost... Mají se přece tak dobře, podívejte se na ty šťastné obličeje. Proč bychom měli naslouchat ničím nepodloženým řečím o zvěrstvech, která se tam dějí? Svět tomu zkrátka věřit chtěl a jestli někdo nevěřil, tak by to stejně nic nezměnilo.(15.11.2010)

• veronica 01

Jako historický materiál je to určitě zajímavé, ale jinak to moc brát a hodnotit nejde.(29.3.2012)

• Dawe_Holi

Tak tady vážně nevím jak to hodnotit...(9.8.2011)

• mr.filo

The infamous Nazi propaganda film showing the public how "well" the Jews were treated in Thereisenstadt. The director, inmate Kurt Gerron, and his family were immediately sent to Auschwitz and gassed after the making of this film. Fragment videa: http://video.google.com/videoplay?docid=-7220829978743875704(13.2.2012)