Reklama

Reklama

Závěť

  • Srbsko Zavet (více)
Trailer

Starý muž jménem Živojin Markovič, žijící v odlehlé vesničce, se modlí, aby jeho vnuk Cane odjel do města, prodal svou krávu a přivedl si manželku. Ve městě se má setkat s dědečkovým nevlastním bratrem, ale ten už nežije. Místo toho se setká s jeho dvěma vnuky, dvěma dobrosrdečnými bratry, kteří jsou ale drobnými zločinci a odborníky na demolice. Cane si s těmito muži brzy rozumí a také se zamiluje do školačky Jasny, kterou si chce vzít, aby splnil slib dědečkovi. Zaplete se do rodinných záležitostí této dívky, zachrání ji i její matku před prostitucí a gangstery, které vede muž jménem Bajo. Vrátí se s nimi do vesnice včas, aby navzdory gangsterům oslavili Živojinovu svatbu se sousedkou. I když Bajo a jeho banda dělají, co můžou, aby všechno zmařili, konají se svatby dvě. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Nevím no, hezky se na to kouká, je to plné originálních nápadů a vtipů, ale mám pocit, jako by Kusturica tak trochu vykrádal sám sebe. Není to nic nového, co jsme u něj ještě neviděli. Stále se pohybuje na pomezí poetiky a kýče, přičemž tentokrát se mi zdá, že se výrazně převažuje kýč. Navíc je film asi tak o 20 minut delší než měl být. Každopádně je mi Kusturicův styl stále sympatický. Opravdu se s ničím nepáře, neřeší nějakou politickou nebo náboženskou korektnost a prostě se baví. ()

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Kusturica me totalne odrovnal. Cerna kocka,bily kocour byl ulet ale zavet je nuklearni pecka. Dokonale absurdni komedie s famoznim hudebnim doprovodem,nezapomenutelnymi hereckymi vykony a kotatkem Marijou Petronijevic do ktery sem se stejne jako Tsane okamzite zamiloval. Nemuzu taky vynechat ultimatni bratry Krvokapice,mafianskyho bosse Baja co rad stary pipky,jeho poskoky co vypadaj jako by utekly z Jedlickarny a Jasninu maminu ucitelku Dragicu Gicu. Musel bych tady vypsat uplne vsechny kdo v tom filmu hraly protoze kazdej zene film svyma hlodama do moji top 10. Necekal sem ze ji budu tak rychle menit ale je to pro me nejlepsi komedie za poslednich 10 let ()

Reklama

valdstein0 

všechny recenze uživatele

Je to dobré, je to přece od Kusturici! Kdyby tento film natočil nějaký neznámý srbský režisér nebo Zdeněk Troška, tak by se hodnocení pohybovalo možná i v černých číslech, ale protože je to Kusturica, tak tomu pod 3 hvězdičky nikdo nedá. Já s čistým svědomím dávám 2, protože tady už Kusturica notně přestřelil. To co bylo v Černé kočce ještě vtipné je tady až neskutečně trapné. Kusturica se opakuje a většinu gagů už jsme měli možnost vidět v jiných filmech. Film navíc trpí stopáží, protože víc jak 2 hodiny na prázdnou crazy komedii je fakt moc, zvlášť když dobrých vtipů tam bylo tak na 15 minut. Celkově mám z toho filmu dojem, že Kusturica zkouší co jeho západní, zejména francouzští, obdivovatelé budou ještě schopni strávit a má z toho děsnou prdel. ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

JohnnyD to sem napsal za mě. A celkem trefil i hodnocení. Já to narozdíl od něj nedokoukám. A přidávám přesvědčení, že je to okoplej, špatně pochopenej Jakubisko. Netočit to Kusturica, tak je tady ta Troškovina v černejch. Takhle to má aktuálně nesmyslných 75%. Kusturicu jsem měl přesně do dneška v režisérské TOP10. Byl to omyl. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Na tématu střetu dítěte s krutým světem dospělých Kusturica v 80. letech mistrně vystavěl své první tři filmy. "Závětí" chtěl ale v duchu oddechové zábavy zjevně navázat na vynikající komedii "Černá kočka, bílý kocour", kde také využívá srbské maloměsto jen jako dobově topografickou kulisu bez snahy pojmenovávat společenské nešvary. Kriminalita, kterou zachycuje, má jen bavit karikováním postav, gejzírem výbuchů, pádů a primitivních (a pohříchu hodně hloupých) gagů v duchu němé grotesky. Škoda, že většinou nevtipných nebo jen prvoplánově vulgárních. Nejen společenskou kritiku, také poetiku a lásku k lidem, prosvětlující jeho dřívější tvorbu, někde zapomněl. Mikiho Manojloviće pak trestuhodně herecky nevyužil, pouze ho tlačí do karikatury, která ale nemá to opodstatnění co v "Undergroundu". Ano, film jako celek možná funguje, protože řemeslnou zručností lze maskovat prázdnotu. Pro mne je ale "Závěť" pouze smutným důkazem autorského selhání režiséra, okouzleného vlastními manýrami a egem, těžícího z předchozích úspěchů, vykrádajícího sebe sama a přitom neschopným cokoliv smysluplného divákům sdělit. (A to když jsem film v roce 2008 viděla, to jsem netušila, jaké peklo mi o dva roky později nabídne s Maradonou.) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Film, který sledují Tsane (Uros Milovanović) a Jasna (Marija Petronijević) u ní doma, je Scorseseho Taxikář (1976). ((mOnkey))
  • Pieseň v karaoke súťaži, kde spievajú Jasna (Marija Petronijevic) a Tsane (Uros Milovanovic), je "Winner takes it all" od skupiny Abba. (vander19)
  • Film sa natáčal v meste Uziče a v dedinke Zlatibor. (vander19)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno