Reklama

Reklama

Sluha Jeho Veličenstva

  • Rusko Sluga Gosudarev (více)
Rusko, 2007, 117 min

Režie:

Oleg Rjaskov

Scénář:

Oleg Rjaskov

Hrají:

Dmitrij Miller, Alexej Čadov, Alexandr Bucharov, Xenija Kňazeva, Olga Arntgolc, Jelena Plaksina, Nina Loščinina, Irina Barinova, Jekatěrina Olkina (více)

Obsahy(1)

Souboj o srdce dámy přivede dva nesmiřitelné francouzské kavalíry až na rozdílné strany rusko-švédské války... Rytíř de Brézé a hrabě de la Bouche se na dýchánku ve Versailles zahleděli do stejné dámy. Co začalo jako nevinná šarvátka v karetním salónku, končí za rozbřesku soubojem na kordy. Panovník, který si na dotyčnou dámu shodou okolností myslí také, však hbitě využije příležitosti a oba duelanty za trest vyhostí jako pozorovatele rusko-švédských bojů: jednoho ke Švédům, druhého k Rusům. Horkokrevným kavalírům začíná tvrdý chlebíček: ohrožují je nedorozumění s cizími vojáky, záhadný černý rytíř, který se prohání lesy okolo Poltavy, ale i dlouhé prsty Krále Slunce, který by se jich rád zbavil jednou provždy. V odlehčeném dobrodružném příběhu z období Velké severní války se setkáme se třemi velkými panovníky té doby – Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I. Velikým. Nechybí souboje, romantická linka ani válečné scény včetně slavné bitvy u Poltavy. Zajímavý je i pohled současného ruského režiséra na stereotypy ruské, francouzské a švédské národní povahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

V poslední době přicházejí z ruské produkce docela zajímavé filmy s historickými náměty (na základě skutečných událostí). To je prostě vždy velmi přitažlivé téma a zdá se, že filmům, které se nabízejí a jsou námětově točeny na základě fikce nebo sci-fi, tyto novodobé historické filmy šlapou pěkně na paty. (Viz film :1612 nebo Sluha Jeho Veličenstva). Oba tyto filmy jsou prostě úžasné. Zvláště film 1612. Ale to už jsem myslím komentovala. Sluha Jeho Veličenstva se na první pohled jeví jako dobrodružno-romantický film, ale není tomu tak, je to freska z Rusko-Švédské války r.1709 a věřte mi, je se na co koukat. Režisér Oleg Rjaskov to prostě úžasně zvládl. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si myslet. Na jedné straně mi přijde, že tento film dokázal atmosféru doby. Na té druhé mi přijdou některé věci poněkud překroucené. Když pominu, že některé části filmu jsou pouhá vata, tak bych i tak několik prohřešků našel. Třeba, že Petr Veliký je vykreslen jako lidový car, chvílemi s fajfkou dokonce připomínal Stalina ze sovětských filmů. Celkově mi přišel výsledek takový nemastný, neslaný. A popravdě, takovýto film z ruské produkce jsem i tak trochu čekal... ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodinka odohrávajúca sa na francúzskom dvore, kde všetci stolujú s vystretými malíčkami a parochne majú vzor vykefovaný púdel na výstave bola pre mňa utrpením. Našťastie, keď sa dej preniesol do Poľska a Ruska, nabral film na obrátkach. Perfektné šermiarske súboje ma ohúrili aj napriek tomu, že mám radšej obojručné meče a sekery a masakrálna bitka ZSSR - Sverige pri Poltave stojí za zhliadnutie. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to hodně jiné, než je člověk zvyklý. Je to takové.... ruské. Je to znát v dialozích, v profilech hlavních postav, prostě tak ňák ve všem. Nemyslím to zle, spousta věcí je tu zábavná a bitva u Poltavy, i s carem Petrem, povedená. Celkově je to osvěžující kousek v jinak převažující US produkci, kde dobré historicko-válečné filmy dělá jenom Mel Gibson . ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zvláštní historický film z Ruska, který vůbec nevypadá na to, že by byl z Ruska, ale přitom je na jednu stranu docela amatérský ale také neobvyklý, tedy amatérský co se hudební vsuvky týče, ta mi tam přišla zvláštní, přicházela ve chvíle kdy jsem to nejméně čekal. Zase je to ale historická freska, která mě překvapila už tím, že jí natočili Rusové, protože jinak bych na to ani nepřišel. Opravdu parádně se na to koukalo a kdyby byl každý historický film stejný jako tento, určitě bych se nezlobil. Nudné scény sice byly, ale daly se bez potíží zredukovat. Autoři se opravdu snažili, a nakonec jsem byl opravdu spokojený. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Švédsky kráľ Karol XII. bol považovaný za jedného z najlepších vojvodcov 18. storočia. Bol obzvlášť schopným vojenským veliteľom, taktikom či obratným politikom. Aj snímka zobrazuje fakt, že Karol XII. sa od rádových vojakov príliš nelíšil, pretože nosil takmer identickú uniformu či spoločne so svojím vojskom sa aj stravoval. (MikaelSVK)
  • Konflikt, ktorý prebieha počas filmu medzi Ruskom a Švédskom, je z histórie známy ako Severná vojna, ktorá začala v roku 1700 a ukončená bola až podpísaním Nystadskej mierovej zmluvy (Treaty of Nystad) 28. apríla 1721. (MikaelSVK)
  • Film Sluha Jeho Veličenstva sa natáčal predovšetkým v Moskve a Petrohrade. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama