Reklama

Reklama

Hudba 85

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Film konzervuje kapely, které byly v roce 1985 na pokraji legality a nikdo nevěděl, jestli a jak dlouho tu budou. Obsahuje klipy a záznamy z koncertů Garáže, Dybbuku, Krásných nových strojů, Nahoru po schodišti dolů, Babaletu, Mama Bubo, Precedens a ještě několika dalších. (Ma_tous)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V roce 1985 jsem zaznamenal Zlatého slavíka pro Petera Nagyho, Hanu Zagorovou a skupinu Elán, ale zaregistroval jsem i nástup "hurikána" Jandy či "koťátka" Horňáka. O tom však tento snímek není. Ten je o podzemní muzice, kterou jsem začal vnímat až o rok později a další rok jsem jí definitivně propadl. Tento unikátní dokument mi nabídl obrazové záznamy, které jsem dosud neviděl, překvapil mne účastí rytmického dua Visacího zámku (Šťástka, Pátek) v dresu OZW a nabídl mým uším zvuk natolik syrový, že by si s ním většina moderních technologií nedokázala poradit. Takže za mne Hogo Fogo (*), Babalet (***), Dybbuk (*****), FPB (****), Máma Bubo (****), Garáž (*****), Hudba Praha (*****), OZW (***), Nahoru po schodišti dolu band (*****), STP (***), Krásné nové stroje (****) a Precedens (*****). ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ve všeobecném duchamornu půlky osmdesátých let obráželi pražské kluby tři kamarádi, kteří to docela uměli s kamerami šestnáctkami. Jednoho dne je napadlo začít natáčet na koncertech kapel z neurčité sféry „mezi Hitšarádou a undergroundem“, o kterých jste si nikdy nemohli být jistí, jestli za týden nebudou zakázané. Nahráli si k tomu vždycky zvuk z pultu a pak to nějak plácali dohromady, třeba i se záběry z více koncertů, ze zkušebny nebo s venkovními dotáčkami, to už kolikrát vypadalo skoro jako klip. Jednou se povedly obrázky, ale ve zvuku vůbec nebyly bicí, jindy zas získali ucházející nahrávku, ale bez obrazu, o synchronu si mohli s kamerkami na péro nechat jenom zdát… no ale protože byli šikovní a měli výdrž, vyšel jim z toho malý zázrak amatérismu (čti: dělání věcí z lásky), s plynoucími lety čím dál cennější autentické svědectví nejen o „divné“ hudbě té doby, ale jakoby mimochodem taky o skutečné dobové atmosféře, chování lidí na koncertech i mimo ně, bydlení, oblékání, myšlení, urputné snaze vymanit se z šedi, podmínkách, v jakých se tvořilo a vytvořené sdílelo. Ode mě srdečné doporučení; pokud nedávám plný počet, je to jednak kvůli technické stránce zvukového záznamu, s kterou se při přípravě DVD, už s nesrovnatelnými možnostmi začátku 21. století, určitě dalo udělat víc, a jednak čistě sobecky proto, že bych místo některých radši viděl některé jiné, i když objektivně vzato je dramaturgie s hlavním kritériem „jinakosti“ nejspíš ideální. ()

Reklama

pabulator 

všechny recenze uživatele

Určitý element šoumenství se všem zúčastněným nedá upřít,ale narovinu na celém dokumentu byli nejlepší kozičky. Po jedné star za levou i za pravou. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Správně energická i naštvaná česká hudba 80. let. Kapely, které si pozornost posluchačské obce udržely (Garáž, Nahoru po schodišti dolů band), i ty, které to s pádem režimu přestalo bavit. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument mapující nezávislou hudební scénu před plyšákem . Popravdě až na Babalet , STP  , NpSdB , Garáž a Hudbu Praha jsou mi ty ostatní seskupení takžka neznámá a stylově docela nerozdýchatelná . Každopádně tu dobovou atmosféru to má opravdu perfektní. ()

Reklama

Reklama