Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ponurá kriminálka s hutnou atmosférou je divákovi předložena ve dvou liniích, které se v závěru spojí a já poctivě skládala všechny střípky téhle syrovosti.. Ingvar Sigurðsson opět skvělý, on snad ani nehraje, on tou postavou je, líbil se mi i jako detektiv, stejně tak jako milující a odpouštějící otec.. Jinak je to tedy veskrze mrazivá záležitost.. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Ponurá detektivní sonda do jedné z nejbohatších zemí světa ozvláštněná překvapivými časovými posuny a motivem rodové genetické poruchy, která se v poměrně malé izolované ostrovní populaci dá vysledovat. Jako pravého Středoevropana mě to stále táhne k moři a po všech těch horkých plážích jižní Evropy, úhledných a větrných pobřežích západní Evropy, mě teď nejvíc láká (i díky islandské kinematografii) právě tento ojedinělý vzdálený vodní svět mezi kontinenty. 80%. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co mám dělat? To mám u všech zaklepat doma a zeptat se, jestli je před třiceti lety někdo neznásilnil?" Tak tomu říkám mravenčí policejní práce. Jenže tohle je Island, tady je pořád hnusně, oškliví lidé trpí různými traumaty a to je živná půda pro znásilnění, vraždy a genetický nemoci. Já jsem při tom blahem neslintal, ale ani jsem se vyloženě nenudil, jen jsem rozhodl svou neplánovanou návštěvu Islandu odložit ještě o několik životů do budoucnosti. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Natočit detektivku s tímto námětem třeba Němci nebo Amíci, tak bych to nejspíš odsoudila šmahem jako nevzrušivý průměr. Ale severská přidaná hodnota v podobě těžkotonážní depresivní atmosféry a uvěřitelných výkonů vizuálně nepříliš atraktivních herců zkrátka dělá své. A když k tomu navíc připočtu islandský genius loci, na který zvlášť my obdivovatelé této drsnější ostrovní země slyšíme (zdravím Malarkeyho), tak nemohu než jít na čtyři hvězdy i přes fakt, že jsem se musela místy trochu víc soustředit, abych se neztratila v ději. Filmová výzva 2016 ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

"Ale ja jsem cetl knihu a ta je lepsi nez film ! " ... toto je jedno z nejcastejsich klise ohledne hodnoceni mnoha filmu. Osobne ho vubec nemam moc rad. Snimek Severni blata je filmovou adaptaci detektivniho romanu islandskeho spisovatele Arnaldura Indriðasona. Romanu hluboce ponoreneho do isladskych realii, romanu ktery je pres svuj mysteriozne detektivni dej prekvapive velmi lidkym a soucitnym dilem. Baltasar Kormákur se do nataceni jeho filmove verze pustil s ocividnou chuti. Myslim si , ze hlavni trumf ziskal v predstaviteli hlavni role (na platne sam jeho casty kolega) Ingvaru Eggertu Sigurðssonovi. Jeho vysetrovatel Erlendur je jako z romanu vypadli. I ostatni herci jsou ve filmu bezesporu skveli. Ohledne obrazoveho zpracovani : je jasne , ze kamera mela Island vzdycky rada. Rozcarovani prichazi ovsem stranou scenare. Jakkoli prolinani deje ci flashbacky sami o sobe ani kriminalce nemusi vadit , stejne tak i zmena deje ve scenari oproti knizni predloze ... myslim, ze tentokrat to byla celkem chyba. Kdo necetl nepochopi, ale i tak mi pripada Kormákurovo dejove vyusteni malinko zkratkovite. ... Takze ve finale tady mame to zabehle a klisoidni : "Ale ja jsem cetl knihu a ta je lepsi nez film ! " A mame! No proste mame. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)
  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno