Reklama

Reklama

Co člověk dokáže přežít

(seriál)
  • Česko Speciální výpravy mistra v přežití: Stroudovy legendy (více)
Kanada, 2004, 44 min

Režie:

Les Stroud

Hrají:

Les Stroud
(další profese)

Obsahy(1)

Les Stroud stráví celých sedm dní po různých místech na Zemi. Sám si vše natáčí, nemá žádné vybavení ani žádný doprovod. Předvádí velmi zajímavé způsoby, jak o samotě přežít v přírodě. (CliffLee)

Recenze (10)

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrej dokument. Les Stroud je na rozdíl od Beara Gryllse v divočině opravdu sám a na zádech kromě věcí pro přežití tahá i kamerovou výbavu. Survivorman má taky pro běžného člověka větší výpovědní hodnotu, jelikož se snaží (píšu snaží, protože na výletě Arizonou asi nepovezete v krosně zimní bundu, oteplováky a beranici) realisticky ztvárňovat situace, v nichž se člověk může ocitnout, takže třeba hned v úvodním dílu Les simuluje událost porouchání motocyklu v poušti a jednou z prvních věcí, co udělá, je, že prostředek rozebere a vezmi si věci, co se mu mohou hodit. Obdivuhodné také je, že si na konci epizody dává zpětný pochod na místo, kde ho spolupracovníci původně vysadili a často se i v jejím rámci vracet pro kameru, se kterou například točil výlez na skálu. Bear Grylls rozhodně předvádí větší šílenosti co do hledání potravy, i jinak (nemůžu zapomenout na část, v níž skočil do řeky s ledovou vodou a nechal se unášet proudem, protože mu to přišlo jako fajn způsob rychlé přepravy), ale tenhle seriál rozhodně zanechává uvěřitelnější dojem a Les Stroud (jenž si ho z obrovské části tvoří sám i produkčně a podílí se také na hudbě) je mnohem sympatičtější průvodce, už jenom tím, že nedělá zbytečnou show, ale chová se k přírodě s respektem a jak sám říká, zanechává za sebou jenom otisky bot. ()

bloodvomit 

všechny recenze uživatele

Absolutní špička! Les Stroud - filmař, hudebník a specialista na přežití ukazuje dokumentárním způsobem jak je možné přežít v divočině všech možných druhů a teplotních pásem (Aljaška, džungle, pouště). Každá epizoda je formována jako realistická situace, která může z nenadání nastat a Les ukazuje a vysvětluje jak postupovat, aby člověk přežil a dostal se do civilizace. Každá epizoda je dlouhá jeden týden a přináší hroznou spoustu zajímavých a užitečných informací. Les je navíc v divočině sám a tahá cca 25kg kamerového vybavení a tvrdí, že samotné filmování - záznam z přežívání zabírá cca 60% času (lze si tak trochu představit jak moc musí přežívání fakt, že ho musí ještě natáčet z různých úhlů a několika kamerami komplikovat). Maximální hodnocení, rozhodně! ()

Reklama

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Porovnávat Survivormana alias Les Strouda a Man vs. Wild alias Beara Gryllse není podle mě úplně fér. Jeden fakt je, že Les má pro mě osobně větší výpovědní hodnotu, protože tak jak se chová v přírodě on, bych se choval asi taky. Oproti tomu Bear je vycvičený voják a tudíž přesně ví co má dělat a máloco ho zaskočí. Man vs. Wild ukazuje hlavně jak zachránit sám sebe bez toho aniž by člověk věřil, že pro něj někdo příjde. Bearovy metody jsou poměrně neortodoxní a šílenosti co provádí on bych rozhodně dělat asi nemohl. Zpět ale k Lesu Stroudovi, který je rozhodně velice zajímavá osoba. Musím uznat, že to co prožívá on je realistický pohled na ztrátu nebo ztroskotání někde v nepřístupné přírodě. I v tomhle pořadu je, ale třeba brát všechno s rezervou a pokud by byl člověk jenom trošku rozumný a v životě zvídavý vedl by si v mnohém velice stejně. To co podle mě dělá Survivormana opravdu složitou záležitostí pro jednoho člověka je ta hromada filmovacího zařízení, která obsahuje hromadu baterií filmových pásek, minimálně dvě amery stativy a kdo ví co ještě. Je velice zajímavé sledovat Lese jak se snaží všechno nafilmovat tak aby to bylo i poutavé pro oko. Třeba postaví kameru a potom filmuje jak přechází zamrzlé jezero, když si člověk uvědomí, že se potom musí zpět vrátit pro tu kameru a znovu přejít ono jezero je to neuvěřitelný výkon. Druhá věc co je třeba vyzdvihnout, že nebezpečí je tu opravdu reálné. Les je v přírodě opravdu sám a přesto, že nejspíš pro přivolání pomoci má nějakou malou vysílačku, tak v divoké přírodě se během chvíle může stát něco co ho připraví o život během několika minut. Jak už zde někdo podotknul, tak další z velkých plusů této show je poměrně reálné ztroskotání a narozdíl od Beara Gryllse je Survivorman do začátku vybavet věcí se kterýma by se do oné situace dostal, a to ať již jde o vrak motociklu, spadlé letadlo, nebo záchranný člun. Tenhle pořad má určitě co říci a jako manuál pro přežití v přírodě je poměrně věrně zpracován a přináší i zajímavé informace, pro mě osobně v naprosto realistickém pohledu. Rozhodně bych neshazoval Man vs. Wild jenom proto, že je pojatý jinak a úroveň nebezpečí je vyloženě diskutabilní. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Les Stroud je extrémista a dobrodruh v jedné osobě. Obdivuji lidi, kteří jsou schopni přežít v přírodě jen s opravdu málem, postarat se o sebe v extrémních podmínkách a navíc vše v reálu.. Kdyby se jednou tento systém zhroutil " tím nechci být válečný štváč " , tak Les Stroud bude patřit mezi první, kteří budou v naprostém klidu a s čistou hlavou začne kdekoliv jinde. Smekám klobouk a hodnotím = 100% ()

longercz 

všechny recenze uživatele

S každou řadou lepší. Navíc je Les Stroud sympatický člověk, a když dělá něco, co by možná u někoho jiného vypadalo lacině nebo nuceně, u něj to působí opravdově. Navíc pokud je opravdu všude SÁM, tak je to jednoduše bomba a je to borec. Já bych se z toho pos*al a věřte mi, že vy taky. Jenom aby bylo jasno, ostatní pořady o přežití (Bear gryls, Dual Survival...), jsou doslova skupinová záležitost, kde jsou hlavní aktéři obklopení velkým štábem, proto si tu "samotu" tolik cením a pro mě nedokonalost záběrů tím způsobená nepůsobí jako mínus, ale jako plus. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Z bezpečnostných dôvodov Les Stroud nesie núdzový satelitný telefón a zvyčajne má denný rádiový kontakt s podpornou posádkou, ktorá je vždy v záchrannej oblasti. Stroud však uviedol, že jeho tiesňový telefón niekoľkokrát nefungoval, takže bol úplne sám. (Scraffy)
  • Podľa internetovej stránky programu, bola každá lokalita vyhľadávaná a plánovaná hlavným predstaviteľom Lesom Stroudom a jeho tímom, ktorí sa poradili s odborníkmi na prežitie a domorodcami z každej oblasti. (Scraffy)
  • Pri niekoľkých príležitostiach bola Lesovi Stroudovi poskytnutá puška z bezpečnostných dôvodov, alebo ako súčasť situácie prežitia. Napríklad v epizóde prvej sezóny "Kanadská arktická oblasť," miestni experti, s ktorými konzultovali, trvali na tom, že kvôli ľadovým medveďom ho nesmú pustiť bez pušky. (Scraffy)

Reklama

Reklama