Reklama

Reklama

Nutné k přežití

(pořad)
  • Česko Boj o přežití (více)
Trailer

Série(7) / Epizody(67)

Obsahy(1)

Bývalý elitní voják Bear Grylls bude vaším průvodcem divočinou. Ukáže vám, jak přežít na těch nejvíce nehostinných místech naší planety. To všechno bez pořádné výbavy, jídla i pití. Půjde mu při tom o život... Zkušený dobrodruh a expert na přežití v divočině Bear Grylls cestuje po světě a na nejméně pohostinných místech naší planety se zas a znovu pouští do tuhého souboje člověka s nespoutanou přírodou. To, co by jiné spolehlivě zabilo, je pro něj příležitost vychutnat si natáčení napínavého televizního průvodce extrémního cestovatele. Bear Grylls sloužil ve speciálních jednotkách britské armády a má za sebou zvláštní výcvik přežití v nejtěžších podmínkách. V první várce epizod se mimo jiné ocitá uprostřed ničeho v kanadské části Skalnatých hor, na poušti Moab v Utahu, v nitru deštného pralesa na Kostarice, na ostrých hřebenech aljašských hor, na vyprahlých pláních Sierra Nevady nebo ve sluncem spalované africké savaně a vyzbrojen jen naprostými nezbytnosti k přežití si musí najít cestu zpátky do civilizace. (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Bear Grylls odhalil, že v pouštní epizodě nepil vlastní moč jenom on, ale i zbytek štábu. Nenesli sebou žádnou vodu navíc a chtěli mít zkušenost, jaké je zůstat bez prostředků a muset se uchýlit k čemukoli, jen aby přežili. (džanik)
  • Od 6. řady používá Bear Grylls nůž Bear Grylls Ultimate Knife Fine Edge. Tento nůž se v roce 2011 stal nejprodávanějším nožem na světě. (Horyo)
  • Producent pořadu Steve Rankin byl při vyhledávání nových natáčecích míst v Kostarice uštknut zmyjí do nohy. I přestože dostal protijed, jeho noha začala hnít a musel dostat štěp tkáně ze stehna. (Attta)
  • Po dotočení sedmé série v roce 2011 Bear Grylls na svých stránkách uvedl, že se již chystá na natáčení v příštím roce. V březnu 2012 však stanice Discovery Channel oznámila ukončení spolupráce s Bearem Gryllsem kvůli smluvnímu sporu. (Ahurmen)
  • Firma Gerber prodává vybavení pro přežití nesoucí název „Bear Grylls“. Design vybavení vychází právě ze vzájemné spolupráce Gerberu a Beara. (fox171cz)
  • Spolu s Bearem Gryllsem si přežití v divočině vyzkoušelo i několik celebrit, a to například Will Ferrell nebo Jake Gyllenhaal. (ČSFD)
  • Bear Grylls v pořadu několikrát zmíňil, že kvalitní obuv je základem. V jeho pořadu je možné zahlédnout ho v botách značky Merrell, většinou v modelu Merrell Chameleon Hex nebo Merrell Chameleon Wrap Slam. (ČSFD)
  • Již v roce 2006 vyšlo najevo, že ne všechny scény jsou autentické. 1) Grylls strávil noc v motelu místo v poušti jak bylo prezentováno v pořadu. 2) Na výrobě raftu se podíleli členové štábu, ale měl být vyroben jen Gryllsem. 3) Grylls zkoušel jezdit na divokém koni, ale kůň nebyl divoký - štáb si ho půjčil z farmy. 4) Natáčení mělo probíhat na opuštěném ostrově v Jižním Pacifiku, ale ve skutečnosti probíhalo v oblíbené filmařské lokalitě na Havaji. Všechny incidenty Channel 4 přiznal s tím, že se nejedná o dokument, ale o "návod jak přežít" a všechny tyto incidenty jsou v tomto kontextu akceptovatelné. (Riker)
  • Co vše se přihodilo Bearu Gryllesovi při natáčení epizod: zlomené koleno; rozdrcená chrupavka v koleni; zlomený palec u nohy; infekce v palci u nohy; extrémní úžeh; omrzliny nohou a rukou; odštípnutá holenní kost; ušní infekce; zlomená žebra; vymknutý kotník; mrtvice; odštípnutý zub; pokousán hady, netopýry, škorpióny, kraby a asi 4319-ti komáry! (Nedhelborn)
  • Bear Grills je bývalým členom anglickej elitnej jednotky SAS, ktorá je preslávená práve náročným tréningom prežitia v divočine. V jednotlivých dieloch sa Bear často zmieňuje o skúsenostiach z SAS. (Odpocivadlo)
  • Bear Grylls je alergický na žihadlá. (ČSFD)
  • V roku 2008 vydal Grylls v spolupráci Discovery knihu, ktorá obsahuje tipy ako prežiť. (Greenpeacak)
  • Pred každou epizódou sa v danej oblasti robí prieskum a následne Grylls dva dni vypracúva stratégiu ako prežiť. Grylls sám povedal, že pozná 80% toho, čo sa stane vopred. (Greenpeacak)
  • Natáčanie jednej epizódy trvalo obvykle sedem až desať dní. (Greenpeacak)
  • Zoznam tekutín, pomocou ktorých sa snažil uspokojiť smäd: vlastná moč (niekoľkokrát), krv, špinavá voda z kaluží a nezdravých stojatých vôd, voda zo žalúdka ťavy, voda z vymačkaného slonieho trusu, tekutina z korytnačky a rôzne miazgy z rastlín i stromov. (Greenpeacak)
  • Zoznam vecí, na ktorých si Bear Grylls v divočine "pochutnal": obrie červy, tarantula, chrobáci, solifugu, škorpión, veverička, jašterica, žaba, očná bulva byvola a ovce, mäso zo zdochliny zebry, tuk z ťavy, mravce, slimák, kobylka, korytnačka, piraňa, viacero druhov hadov, semenníky kozla, netopier, surové ryby, trus od medveďa, surové vajcia so zárodkom, krokodíl, obria stonožka, skunk a samozrejme viacero druhov semienok, rastlín a plodov. (Greenpeacak)
  • Bear Grylls sa pri natáčaní jednej epizódy zranil a museli ho previezť leteckou službou. Dobrodruh sa kĺzal v horách po snehu, pričom sa malým čakanom zachytil o ľad. V tej chvíli sa len pár centimetrov od jeho hlavy prehnala kamera, ktorá mu trafila nohu. Kosť sa však našťastie nezlomila. Po incidente povedal: "Bolo to varovanie." (Greenpeacak)
  • Bear Grylls v seriáli často prezentuje, ako dôležitá je viera a ako pomáha pri stratégii prežitia. Sám je kresťan. (Greenpeacak)
  • Podobne ako s nožmi je to aj s hodinkami. Bear pravidelne strieda značky: Casio Dynamic Wave Ceptor, Bremont ALT1-P a Breiting Emergency diver pro black. (Greenpeacak)
  • Bear Grylls vždy nosí so sebou na natáčanie niektorý z nožov: Sharp Tip Titanium Drive knife - KF593, Buck Iceman, Gerber Gator Serrater, Wenger Serrated Mounteineer alebo Buck Zipper. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama