Reklama

Reklama

Válka termitů

  • Francie La Citadelle assiégée (více)

Obsahy(1)

Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Termity vs. Mravce, skoro ako Vetrelci vs. Predátori, ale tu je to všetko naozaj. Termitia matka mohla byť dobrou inšpiráciou pre matku votrelcov. Nad spôsobom natáčania vnútri pevnosti termitiska zostáva len zložiť klobúk. Termity bojujú nielen s mravcami alebo väčšími požieračmi hmyzu, ale aj s nepriaznivým počasím, vytopením alebo nešťastnými náhodami ako pád stromu po búrke. Zaujímalo by ma, koľko z tých náhod majú na svedomí filmári za účelom získania dramatických situácií. Ale podarilo sa to vcelku pútavo, len sme nemuseli občas namiesto informácií dostávať zdĺhavé pohľady na hmyzie divadlo. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

rád kouknu na kvalitní dokument. hlavně ty z produkce BBC jsou jistota. Ovšem to neplatí o těch ze světa zvířat. Ty mě moc neberou. Neuchvátil mě ani Život savců ani třeba Putování tučňáků nebo Mikrocosmoc. Termiti jsou ale uplně jiný kafe. Takhle akční, nadupanou a svižnou jízdu bych nikdy nečekal. krom toho jak herdek dokázali filmaři vůbec pořídit takové zábery? Když jsem poprvé videl naboptnalé a pulzující tělo termití královny tak jsem byl na prášky daleko víc než z vetřelců Rydleyho Scotta! A to už je co říct. Mistrovské dílo. ()

Reklama

Chipešek 

všechny recenze uživatele

Vložení dějové linie do dokumentu o termitech je bezpochyby odvážný nápad. Ono v podstatě ani o dokument nejde, Válka termitů je nadupadný hmyzí thriller. Minimální sdělnou hodnotu bych odpustil, ale na můj vkus až příliš okatě tvůrci zasahovali do přirozeného děje - tím sice docílili napětí, ale celé to vyznívá nějak zkratkovitě a nereálně. Kdo se bojí nudných dokumentů o přírodě, tak toto dílko je pro něj jako stvořené. Naučný snímek ale nečekejte. P.S. Obsahuje spostu hmyzí brutality, tak děti radši dejte spát x) 60% ()

Jeržik 

všechny recenze uživatele

Naivní jsou ti, kdož si myslí, že je to dokument. Ve své podstatě je to totiž hraný film, kde režisér ovládá své "herce" a nechává je reagovat na umělé situace. Napovídá tomu mimojiné fakt, že přírodovědně-výpovědní hodnota je skoro nulová a hraje se tu jen na efekt. Přesto to není úplně špatné, jen mě mrzí, že při té stopáži a potencionálu, který to mělo, Philippe Calderon nepředvede nic, co by bralo dech, nebo co by ve mě nadlouho uvázlo. Pamatuji si totiž na jeden krátký dokument s Davidem Attenboroughem, který pojednával právě o útoku mravenců na termitiště. Na jméno už si nevzpomenu ale ty výjevy z bitvy a komentář vypravěče si pamatuju už řadu let a velmi rád na ně vzpomínám. Což se ani v jednom případě určitě nebude moci řícit o La Citadelle assiégée. Doporučuje 5 termitů z 10. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Stejně jako většinu mě na tom nejvíc fascinovala kamera. Skutečně nechápu jak se filmařům podařilo natočit v termitišti takový kvalitní dynamický záběry (např. když kamera plynule "přejíždí" po bitevním poli zleva doprava). Ale i záběry mimo termitiště byly dechberoucí (např. když pochodující mravenci úplně obalili hada). Co se biologie týče, tak to je pro mě pole neorané, takže jsem byl rád, že jsem se dozvěděl něco novýho. Například jsem vůbec neměl potuchy o tom, že termití královna je taková mimozemsky vyhlížející kreatůra, jejíž pulzující tělo úplně nahání strach. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Setkáme se zde s predátory termitů, jako jsou kudlanky, chameleoni a mravkolvi. Mihnou se ovšem i sklípkani, netopýři, hadi, supi, ještěrka a štír. (Inferion7)
  • Termiti svádí souboj se stěhovavými mravenci Paraponera clavata, kteří svádí boj s Mravenci tkalci. (Inferion7)
  • Filmári z Francúzska a Kanady pracovali v africkom štáte Burkina Faso. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama