Reklama

Reklama

Hrdinové války

  • Čína Ji jie hao (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pojďte s námi do roku 1948, kdy celou zemí lomcuje občanská válka. Gu je velitelem deváté divize a má za úkol až do odvolání bránit určené území. Rádio mlčí dlouhé desítky hodin, náboje docházejí, kamarádi odcházejí, trpělivost mizí. V žáru bitvy však velitel přeslechne rozkaz k ústupu a nechce věřit svému poručíkovi, že opravdu zazněl. Rádio utichlo a Gu je rozhodnut bojovat do posledního dechu. Všichni jeho kamarádi padnou a on je zajat nepřítelem. Je hnán touhou zjistit, jak to tenkrát bylo. A říct jednou světu, že jeho kamarádi byli do jednoho velcí hrdinové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Terva 

všechny recenze uživatele

Jménem roty vás zdravím, jste zcela obklíčeni: Budete-li pokračovat v boji, čeká vás špatný konec...ta slušnost z toho filmu úplně sálá. Skoro dvacetiminutová válečná scéna hned na začátku a pak přijde odměna. Zde nejsou medaile, zde je trest. To je Čínská armáda. V této válce se ale řeší jiné věci než v US army. Zde se řeší zda budou boty, kolik kdo dostane nábojů, aby se ušetřilo, a taky potřebujeme politruka, nejlépe toho co umí číst, kdo chce napsat domů obrátí se na něj. A velká je i propaganda: Víte proč psi koušou lidi? Jinak jim páchnou, když se bojí. Psi pokoušou jen toho, kdo má strach. Kulky jsou jako psi. Trefí jen toho, kdo se bojí...no vidíte a hurááááá do boje!!! U Číňanů bych se nedivil, že ty válečné scény dělají naostro....to byl vtip. Tak pojďme spolu očekávat zvuk polnice, který znamená souhlas k ústupu. Zbraně ve filmu se stupňují, nejdřív propaganda, pak samopal, následují granáty, děla a přijedou i tanky. Masakr je čím dál větší a přijde i strach: Jestli se bojíte začněte řvááát, pomáhá to!!! Ryanův obrácený příběh může začít. Ještě jedna pozornost: Vážná hudba jako doprovod k válečnému filmu je velice povedený tah. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pro evropského diváka jsou díky odlišné mentalitě některé pasáže - zejména ty poválečné - hůře stravitelné, ale patosu a přehrávání tu nenajdeme o mnoho víc než v průměrném americkém válečném filmu. V bojových scénách příliš neladí tklivý hudební podkres se zběsile "akční" kamerou, ale to je jen malá vada na kráse - válka je tu zobrazena v celé své hrůznosti a brutalitou se rozhodně nešetří. Přestože válečné dění zabírá jen něco málo přes polovinu snímku, dvouhodinová stopáž je přiměřená a snímek určitě nezklame ani milovníka vojenské historie odkojeného "Bratrstvem neohrožených". ()

Reklama

Seti 

všechny recenze uživatele

Tak sugestivní válečnou vřavu mi naposledy nabídl vojín Ryan, a to bez prdele! První půle, kdy filmu vévodí kulky, výbuchy, mrtví vojáci a naprosto skvělá bitevní atmosféra, je absolutně dechberoucí. Druhá poválečná část už je sice rozvláčnější a film v ní ztrácí dost tempo, ale neúnavnost velitele Gu při hledání svých "bratrů" nakonec přeci jen přináší své ovoce. Přes nejslabší pasáž uprostřed se film přehoupne ke konci, kde už se silně hraje na city a patos teče po kýblech, ale musím se přiznat, že jsem to tvůrcům opět sežral (mám prostě ty hrdinskoválečné filmy rád). Kdo nebude moc řešit politické barvy, ale soustředí se hlavně na příběh jedné roty, která bojovala až do konce, tak nemůže být zklamán. 4,5* ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Intenzívny zážitok, ktorý na mňa rozhodne zapôsobil. Väčšia polovica filmu je čisto vojnová záležitosť, zvyšná časť sa venuje opätovným zaradením do spoločnosti všetkých zúčastnených, avšak rozhodne by som ju nenazval slabšiou časťou tohto snímku. Samozrejme vojna skončila, očakáva sa menej krvi... nik však nehľadí na pozostalých hrdinov, rodiny, priateľov a mnoho ďalších, ktorých vojna poznačila... Od prvej minúty filmu je cítiť strach, beznádej, krv na vojnovom poli, dymovú atmosféru a koniec koncov hrdinské prevedenie... 8/10 ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Pribeh zasadeny do obdobia cinskej obciankej vojny medzi Cinskou ludovou armodou (CLA) a prislusnikmi KMT, sledujucu prevazne osudy 9. brigady CLA. Stedry rozpocet zo strany cinskej vlady umoznil nielen dnes uz typicky " Private Ryan vizualny look", ale i rozmachle ponatie samotnych bojovych sekvencii, na cinske pomery kvalitne prevedene (dynamika, ako i orientacia v priestore), pricom vyobrazenou krutostou prekonavaju aj spomenuteho Ryana i korejske Taegukgi. Sympatickym zistenim je, ze reziser Feng Xiaogang vsadil viac na humanisticky podton ako na patriotizmus. Ovsem stale sme este v cinskom filme financovanom cinskou vladou, cize bolo by naivne si mysliet, ze by film neobsahoval "reklamne" pomrkavanie na propagaciu vlastnych kvalit. Charekteristickou crtou celeho filmu je bezpohlavnost, resp. zamer pacit sa vsetkym. Feng si bol dobre vedomy, ze kritikou strany by akurat dosiahol zakaz vlastnej cinosti a tak zvolil zlatu strednu cestu a to nielen v narodnom meradle, ale i s ohladom na zahranicne publikum - cast filmu sa totiz odohrava aj v korejskej vojne, je tu pritomny i zastupca americkeho vojstva. Rovnako aj v tychto pasazach reziser nezainteresovane systemom "nikto nie je zly" s odstupom prechadza vyvojom udalosti. Assembly je politicky korektny, kritkou nevyhrany komercny produkt s precizne odvedenymi bojovymi sekvenciami, so snahou orientovat sa rovnym dielom na domace ako i zahranicne publikum. 7/10 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Herec Zhang Hanyu v roce 2008 získal cenu Golden Horse v kategorii nejlepší herec. V roce 2009 zvítězil film na čínském filmovém festivalu Sto květin. V roce 2008 získal prestižní čínskou cenu Zlatý kohout v kategorii nejlepší film. Mezinárodní filmový festival v Pchjongjangu udělil snímku dvě hlavní ceny, a to v kategorii nejlepší kamera (Lü Yue) a nejlepší režie (Feng Xiaogang). (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Guan Si", který napsal scénárista filmu Liu Heng v roce 1992. (Terva)

Reklama

Reklama