Reklama

Reklama

Stěnka Razin

  • Ruské impérium Stenka Razin (více)
Krátkometrážní / Historický
Ruské impérium, 1908, 10 min

Obsahy(1)

Stenka Razin je vůdce tlupy zbojníků, kteří žijí život plný veselí a hýření podél řeky Volhy a blízkých lesů. Když se Razin zamiloval do zajaté cizí princezny, jeho muži začali být nespokojení a měli pocit, že zanedbává je a jejich obvyklé činnosti. Brzy přicházejí se spiknutím, v naději, že se jim podaří obrátit Stenku Razina proti princezně. (Véča)

(více)

Recenze (13)

EdaS odpad!

všechny recenze uživatele

V žilách mi rozhodně neproudí kozácká krev jako Brandonovi, a tak stěží mohu docenit kvality prvního ruského hraného filmu. Na mě to působilo jako záznam nějaké slušné chlastačky, ale možná jsem to jen nepochopil... P.S. Tak mi to bylo vysvětleno, bylo mi i vyhrožováno likvidací jedním zástupcem kozácké menšiny na čsfd, ale od svého hodnocení ustoupit nemohu... ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Stenka Razin - chľastom razil. Ako vojnovú korisť získava perzskú krásku. Na ruský spôsob jej vyznáva lásku. Zbojníckym súdruhom však exotická kráska vadí. Radi by žili jak doposiaľ - špinaví, bradatí pijanskí smradi. Pripitý bohatier sa preto po žúre na lúke pečlivo venuje partnerskej rozluke. V zúrivosť žiarlivú ho dovedie dočista perzskej princezky listová očista. Sťažností na pomery ruské je jej moták do Perzie plný. Nečudo potom, že Razinovou rukou pochovajú krásku exotickú Volgy šírej vlny. Prvý film umelecký ruský. Úrovňou ho však následne prekonali mnohé následné filmárske kúsky. Zaujme pre Rusko typická kolektívna atmosféra, napriek deklarovanému zobrazeniu prevažne individuálnehu osudu bájneho hrdinu z názvu filmu. Interesantné sú aj takmer pogové opilecké tančeky na lúke v sprievode bubonára či lode plávajúce širokou riekou, preplnené bradatými popíjajúcimi zbojníkmi. Nuž a excelentný skratkovitý záver nemá chybu. P. S. Dnes by bol oslavovaný hrdina Razin považovaný za opileckého násilníka, týrajúceho a vraždiaceho vlastnú partnerku. Tak sa mení vnímanie historických a mytologických príbehov - čo bolo včera udatným hrdinstvom, sa dnes javí ako sprostý násilnícky zločin. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

13 zaberu, 9 mezititulku, 368 sekund bez uvodnich titulku, PDZ: 16,7. Staticka kamera, velke celky, dej rozvijen jen pomoci mezititulku, nikoli expresivni hereckou akci (s vyjimkou posledniho zaberu, kde Razin mrsti princeznou do Volhy). ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Stenka Razin je první ruský hraný film. Snímek vychází z legendární romance, jenž vypráví o skutečném vůdci dónských kozáků, který na jednom ze svých tažení do Persie unesl princeznu astarského Mahmed-chána. Zamilovali se do sebe, což mu jeho spolubojovníci posléze začli vyčítat. Musel se rozhodnout. Láska nebo boj za ideály. Po většinu děje herci jen mávají rukama a chaoticky pobíhají, ale co bychom chtěli po sto let starém filmu. P.S. Čtenáři prominou, pět hvězd dávám čistě z osobních důvodů, u nás v rodině se už po generace předává informace, že...... :-) Zástupci intelektuální většiny na čsfd bonusově předáno i ponaučení do života, nabídnuty šavle nebo pistole :-) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Stenka Razin je první ruský hraný film. (contrastic)

Reklama

Reklama