Reklama

Reklama

Nezávislost Rumunska

(festivalový název)
  • Rumunsko Independența României (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Slibným začátkem rumunské kinematografie a přitom rumunskou světovou premiérou, po níž následoval trapný pád, byl film Nezávislost Rumunska z roku 1912. Ve své době to byl vůbec nejdelší hraný celovečerní film na světě. Vznikl o tři až čtyři roky dříve než mnohem slavnější (a umělecky daleko kvalitnější) Griffithovy snímky Zrození národa (The Birth of a Nation, 1915) a Intolerance (1916). V původní variantě trval 120 minut, z nichž nám zbyla jen devadesátiminutová verze.
Iniciátory myšlenky natočit tento film byli herci Constantin Nottara, Aristide Demetriade, Vasile Toneanu, Ion Brezeanu, Nicolae Soreanu, Petre Liciu a také mladý Grigore Brezeanu, vedoucí výroby a duše celé akce. Oslovili bohatého mecenáše Leona Popesca, majitele Lyrického divadla v Bukurešti, a těšili se také silné podpoře rumunské vlády a armády. Dostali tak k dispozici veškeré potřebné vybavení (včetně vojenského) a také řadu vojenských poradců. Kamery se dovezly ze zahraničí, byli pozvaní i zahraniční kameramani. Filmový materiál se zpracovával v Paříži.
Premiéra se uskutečnila 2. září 1912 v Eforii, v největším kině v Bukurešti. Přes veškeré nedostatky (mj. příliš teatrální herecké výkony, někdy až směšné chyby vojenských komparzistů, které se režisérovi nedařilo kontrolovat) se snímek setkal u diváků s kladným přijetím.
Film je přesto zajímavý obrovskými rozměry zvolené tematiky, vysokými uměleckými ambicemi, vlasteneckým záměrem, na svou dobu nesmírně profesionálním střihem a také několika inovacemi v oblasti filmové produkce a distribuce. Lze ho proto bezesporu považovat za první krok rumunské kinematografie v oblasti filmového umění.
V roce 2007 natočil režisér Nae Caranfil snímek Nakonec zůstane ticho, který celou událost věrně a podrobně popisuje. - Mircea Dan Duta (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (12)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Som rád, že niekde v Rumunsku sa odhodlali na dlhý vojnový film v časoch kedy diváci nemali možnosť počuť hlas postáv, videli všetko čierne a biele a všetko bolo slabé ohľadom technických vecí. To, čo som mal možnosť vidieť malo však aj nedostatky v réžii, v záberoch kamerou, proste bvola to nuda, ale piesne to aspoň ako tak udržovali. Malo to svoju postupnosť a dej, nebolo to najhoršie, ale čas pracuje proti tomu a nemal som z toho taký zážitok, ako napríklad z iných filmov z tej doby. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Independenta Romaniei je film ke kterému chovám obrovský respekt, jedním z důvodů proč, je ten, že se jedná snad o první válečný film vůbec (když opomenu 1 minutové video Battle of mafeking, jenž není film v pravém slova smyslu, ale jakýsi experiment od Thomase A. Edisona). Další důvod je ten, že tento snímek překročil práh mezi krátkometážními a celovečerními filmy. Sice se nejedná o nic co, by mělo nějaký velký a dopodrobna prokreslený příběh, ale stále je to lepší, než ty experimentální píč***ny od Thomase A. Edisona. Je to vlastně celkem paradoxní, že jeden z prvních filmů vůbec, pochází z Rumunska. Dalšími kladnými vlastnostmi filmu jsou odkazy na Rumunskou kulturu a bitevní scény. Je sice problém leckdy rozlišit kdo je Romun a kdo Turek, ale i přesto jsou natočeny celkem zručně a příjemně se na ně dívá. Z pohledu dnešního díváka se jedná o poměrně nudnou podívanou, neboť proč si pouštět dnes již 100 let starý film, když si může pustit akcí napěchované Band of Brothers. Když se ale zamyslím nad tím, že v roce 1912 si mohli o Saving Private Ryan nechat pouze zdát, je ten film docela slušný.... avšak nejlepší časy němého válečného filmu teprve příjdou až s filmy: The Birth of a Nation (1915), Bronenosec Poťomkin (1925), The General (1926), Wings (1927) a Oktyabr (1928). ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec prvních celovečerních filmů historie. Již jen díky tomu jsem ke snímku přistupoval velmi opatrně a s nadhledem. Kamera se téměř nikdy nepohne, o herectví se dá hovořit jen velmi těžko. V počátcích kinematografie se filmaři často uchylovali k historické látce oslavující ten či onen národ. Independenţei României pojednává o tzv. 10. rusko-turecké válce, po jejímž konci (roku 1877) byla vyhlášena nezávislost Rumunska, ještě stvrzena o rok později na Berlínském kongresu. Do filmu jsou rovněž zakomponovány (v úplném závěru) záběry z 35. výročí oslav rumunské nezávislosti, tedy z roku 1912. Jen podotýkám, že jsem zhlédnul zrestaurovanou verzi, kterou ve svém komentáři zmiňuje Véča. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011 | Samozřejmě, že se jedná o první celovečerní film vůbec a o zástupce rumunské hrdosti, ale hlavně jde o neuvěřitelě prázdnou záležitost, po technické stránce překonanou i celkem rychle po vzniku. Děj filmu vyzní jako výpisky z hodiny dějepisu a většinou stopáže se přes statickou kameru jenom přelévají masy vojáků, prostřižené mezititulkami stylu "psaní dopisu", "doručení dopisu", "nalodění", "plavba lodí", "vylodění", "konec vylodění". 83 minut ničeho jiného nestačí moc ani na to, abych se chechtal celou dobu, ale vlastně se mi to líbilo. ()

Khagan1389 

všechny recenze uživatele

Válka s Turkem musí bejt řekli si Rumuni a za pomocí Rusů vyhnali  Osmanistán ze svého území a roku 1827 vyhlásili Rumunské království. Boji a vzniku tohoto království je věnován tento film. Je třeba říci hned na začátku že v době svého vzniku to musel být neskutečně strhující snímek. K vidění je spousta bitev (zejména Bitvy na Plevně) a oslava národních symbolů  rumunských tradic (tanec kola, křest a slavnostní vyvěšení vlajek). Technicky film působí poměrně věrohodně, v určitých scénách (například během přehlídek) jako by divák sledoval historické záběry a ne jen inscenovanou podívanou (navíc v té době filmy obecně lepší jinde o moc nebyly). Bitevní scény s nájezdy osmanských bojovníků na koních jsou chvílemi působivé, chvílemi nechtěně vtipné (jakoby si Turci hráli s Rumuny na honěnou atp...). Některé scény ukazují i tu druhou, drsnější tvář války. Díky scénám zraněných po bitvě či  scénám z nemocnice, je tu kladen důraz na to že bez obětí by se to neobešlo.  Jako pocta a dobové zobrazení událostí které předcházeli rumunské nezávislosti  je to dobré a statut základu rumunské kinematografie a celovečerním filmům obecně tomuto snímku nikdo nevezme . ()

Zajímavosti (1)

  • Ve své době šlo o vůbec nejdelší film a zároveň o první celovečerní rumunský snímek. (Kmotr76)

Reklama

Reklama