Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

InJo 

všechny recenze uživatele

Výborná zábava, která v sobě náramně snoubí snad všechna zásadní klišé gangsterských, akčních a kriminálních filmů (infiltrace záporakovy bandy, zrádný parťák, útěk z vězení, velká finální akce atd.). Divím se, že to (pravděpodobně) nemá žádný remake. A že se žádný ani nechystá. S dostatečně hvězdným a schopným hereckým obsazením a nadprůměrným režisérem by to mohla být naprostá bomba i v současnosti, protože i když se za ty desítky let pochopitelně hodně změnila doba, scénář je ve svých hlavních bodech stále velmi aktuální. A Cagneyho postava je přímo učebnicový antihrdina... 80 % ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Výborná gangsterka, v níž zahrál James Cagney šíleného zabijáka skvělým způsobem. Ale nejen James Cagney je tím hlavním ve filmu. Všechny role perfektně zapadly jako jednotlivé díly puzzle. Film noir je taková moje srdeční záležitost a tenhle film můžu i několikrát do roka. Perfektní kamera, střih, režie... Jenom když narazíte na kolorovanou verzi, tak stáhněte barvy, ať máte film černobílý, stojí to za to. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Bílý žár jsem viděl na LFŠ 2010 vedle dalších zhruba pěti noirů a musím říci, že ty ostatní mě zaujaly víc. Bílý žár má samozřejmě několik dobrých nápadů (vzkaz na zrcadlo, tři policejní auta pronásledující zločince), ale připadal mi v těch půl deváté ráno zbytečně dlouhý, až nudný a v podstatě banální. A navíc, nezlobte se, ale ten pověstný konec mi připadal spíš směšný, než převratný. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Do akej miery je toto klasika a vzor pre iné filmy neviem, no nenudil som sa, má to pútavý príbeh so zápletkami a bombastickým záverom, ktorý možno bol vzorom aj pre Zjazvenú tvár. Mafiánska kriminálka ako sa na dobu plnú diel v štýle film-noir patrí. Blázon, kráska Virginia Mayo, tajuplný dobrák, mafiánska mamička, útek z väzenia, zrada, odplata a mnoho iných postáv a motívov, ktoré vás nabádajú, aby ste si k tomu normálne kúpili pop corn s limonádou a zobrali priateľku do autokina alebo nejakého retrokina a užili si večer s návratom v čase. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevidel som iný film Raoula Walsha, ale ak je tempo Bielej žiary jeho typická filmová reč, jedná sa o jedného z najoriginálnejších tvorcov svojej doby. Film si to švihá 45 stupňovým svahom na navoskovaných lyžiach do priepasti, kde to na konci bude všetko pekne vybuchovať. Mám na mysli predovšetkým strih, kde sa za minútu dostaneme cez toľko udalostí, ako inde za 20 minút. Pre mňa plus, niekomu to môže pripadať dosť divné. Cagney je jeden z najlepších gangstrov polovice minulého storočia. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • V roce 2008 snímek obsadil 4. příčku v žebříčku nejlepších gangsterských filmů, který byl sestaven Americkým filmovým institutem. (mi-ib)
  • Veškeré, i na dnešní dobu moderní metody používané policií ve filmu - spektrograf, radio lokace, telefony (vysílačky) v autě atd., jsou reálné a odpovídají skutečnosti roku natočení. (Toneil)
  • Část filmu se objevila ve snímkuu Respekt (1992), kde inspiruje jednoho z hlavních aktérů. (Ignus.cz)

Reklama

Reklama