Reklama

Reklama

Milarepa

Trailer 1

Obsahy(1)

Tibet, 11. storočie. Bohatému Milovi sa narodí syn Thopaga, ale jeho šťastie trvá príliš krátko. Milo zomiera a na smrteľnej posteli zveruje svoju rodinu do opateri svojho brata. Thopaga má po dovŕšení dospelosti zdediť jeho majetok. Chamtivý strýko a teta však odmietnu Thopagovi odovzdať dedičstvo. Jeho matka žiada pomstiť pamiatku Thopagovho otca a zneuctenie rodiny. Thopaga preto odchádza k Majstrovi, aby sa naučil umeniu zaklínať a pomstil sa chamtivým príbuzným a dedinčanom. „Keď je vás mnoho, rozpútajte vojnu. Keď je vás málo, naučte sa kúzliť.“ (badygorila)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (23)

Nerdvana 

všechny recenze uživatele

Příběh naprosto jedinečného rázu, který mě donutil přemýšlet. O Tibetské mystice je toho známo pramálo a tak otevřený náhled do jejích tradic a stínů jsem nečekala. Není to rozhodně film pro každého, vyžaduje alespoň elementární znalost tibetské kultury, ale ti, jež se o ni zajímají, dostanou velmi zajímavý vhled do Pandořiny skřínky tibetského buddhismu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasický tibetský příběh ukotven mezi dva důležité body Thopagova života, narození a cestu k předurčenému učiteli. Neten Chokling snímek zachytil asi tak, jak většina diváků očekávala, minimalisticky. Vyprávění příliš nezkrášluje ani neobohacuje o motivy, které by mohly být z audiovizuálního hlediska vděčné. Dokonce ani příliš nepoužívá hudební podkreslení, uchyluje se k němu jen v několika málo dramatických momentech. Prostě jen vypráví. A právě to může být pro některé diváky kámen úrazu. Milarepa působí poměrně meditačně, možná by se dalo říci až suše. Ukazuje život vesničanů, nabízí záběry na tibetskou divočinu a pomalým tempem seznamuje diváky s jedním z nejznámějších budhistů. V 90 minutách se toho stane spousta a zároveň nic. Přestože konflikt je jedním z ústředních témat příběhu, snímek samotný jej posouvá někam do pozadí. Na rozdíl od většiny současných snímků se nesnaží diváka zahltit emocemi, i když téma k tomu přímo vyzívá. Vše je podrobeno jen Thopagovi a jeho životní cestě. Příjemné, lehké, osvěžující… ()

Reklama

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Síce mám v obľube ázijské filmy, no čo sa týka Bhutánu, toto bola moja filmová prvotina. Bolo vidno, že tento film je duchom aj prostredím úplne inde, než bežná produkcia, bol však o to krajší. Jediným mínusom bola pre mňa miestami zdĺhavosť filmu. Akurát neviem, ako je to s pokračovaním, od ohláseného roku 2009 už pár rokov ubehlo a stále nikde nič. ()

MarekLucin 

všechny recenze uživatele

"Tvoji nepřátelé pocházejí z tvé mysli."Není to dlouho co jsem četl Milarepu od Eduarda Tomáše, nejúžasnější knížku, s kterou jsem se v poslední době mohl setkal.Tomášův Milarepa je bohatší, rozsáhlejší a detailnější, ale film vládne vizuální magií, která zde funguje stoprocentně a která je v případě zobrazení různých kouzel podána velmi decentně a uvěřitelně. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Z doby toho, co zvu filmovým naivismem! Polopatě podaná sdělení, křečovité hraní a navíc mě známá postava Milarepy. Už jen proto bych od příběhu čekala více, čeho jen? V podstatě čehokoli. Třeba lehkosti, moudrosti, epičnosti nebo aspoň akce, dialogů, prostě něčeho co chytne, zaujme, povznese... Jedná se však o filmem málo políbený svět, před civilizací ve stínu nejvyšších hor dobře schované království, kde se asi teprve rodí něco jako kinematografie, a proto hodnotím smířlivě a jen smutním nad tím, že nevyužili více klenot svůj nejcennější, kterým je duch buddhistický. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • V scéne, kde padajú skaly (1:11:08), lietali reálne kamene centimetre vedľa reálnych ľudí. Rozpočet na film bol obmedzený, a tak sa musel zaobísť bez špeciálnych efektov. Asi 25 mníchov uvoľnilo na vrchu hory balvan, ktorý následne strhol lavínu. Nikto sa nezranil. (apolite)

Reklama

Reklama