Taare Zameen Par

Like Stars on Earth

Drama / Rodinný

Indie, 2007, 165 min

Aamir Khan

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,223,869Tržby Celosvetovo $21,897,373(28.3.2010)

Příběh dyslektického chlapce a chápavého pokrokového učitele. Režijní debut známého indického herce Aamira Khana. Sám si zahrál také hlavní dospělou roli. Film osvětový a ne moc zábavný.(25.12.2007)

Ač stále stojí trochu ve stínu slavnějších a profláklejších tváří, patří Aamir Khan k nejvýraznějším osobnostem Bollywoodu a v Taare Zameen Par se mu podařilo dokázat, že mu pánbůh nenadělil pouze talent herecký, ale i režijní. Příběh o chlapci, který je v mnoha směrech jiný než jeho vrstevníci, věru nenabízí nic nového, ani se nezkouší dívat na věc z neotřelého úhlu; skoro by až člověk tvrdil, že je natočený na zakázku pro promítání na základních školách - ale to by školáci museli být tolerantní k velkorysé stopáži a neobvyklému způsobu vyprávění, kdy se v první třetině seznamujeme pouze s Ishaanem, v druhé pouze s jeho učitelem a až v té třetí se dočkáme koexistence obou. Kouzlo Taare Zameen Par se neskrývá v nějakém novátorství, ale v tom jak Aamir Khan dovede zacházet s (pro Indii) typickými výrazovými prostředky. Mává kolem sebe otřelými postupy a hází po nás klišé, ale všechno to obléká do svěžího kabátku; hraje si s kamerou, použivá netradiční hudbu, pro každou hudební scénu vymýšlí odlišnou stylizaci a občas dojde i na nějakou tu animovanou vložku. Zkrátka je co do formy mnohem hravější a zajímavější, než bývají mnozí jeho slavnější kolegové typu Aditya Chopry. Pokud se má Bollywood vydávat novým směrem, doufám, že při tom bude sledovat mimojiné i stopy Aamira Khana. ____________ P.S: Pokud by vám byl představitel Ishaana nějak povědomý, tak je to určitě pro jeho pozdější roli "středního" Jamala v Milionáři z chatrče.(19.8.2009)

Nejdřív jsem chtěl dát tři, protože ta přepálená délka je vážně na hranici snesitelnosti, jenže na druhou stranu indická kinematografie ohromuje svojí bezprostředností, hravostí a upřímností. Hollywood by si něco takového nikdo nemohl dovolit.(28.1.2012)

Cílová skupina diváků: rodiče dětí s ADHD (či SPU). Jelikož jedno doma mám, vím o čem mluvím. Výborná terapie. Úpravný kabátek neubírá nic na tom, že je znát, že se režisér o téma zajímal, a snaží se celkem srozumitelným způsobem vizualizovat způsob přemýšlení dětí s podobnými problémy. Ty řetězce nedorozumění a pohled na svět z úhlu malého kluka házeného do vody každodenních povinností, které se ostatním zdají tak snadné a samozřejmé, no nešlo to jinak, než srovnávat s realitou. Prostě film v pravý čas na pravém místě. Za zmínku a pochvalu stojí hudba a herecké výkony Aamira Khana, ale především malého Tanaye Chhedy. Aamir Khan jako režisér ukazuje své široké srdce a na příjemném podnose přináší užitečné. Exkurzem malého Ishaana do podhoubí města také nezapomněl, přes problémy hlavního hrdiny, poukázat na ještě větší strasti nejnižších indických kast. Jsem zvědav na další Khanovy počiny.(27.2.2011)

Úžasné.(11.9.2011)

Pokud přemýšlíte o shlédnutí tohoto filmu, délka je opravdu velmi odrazujícím faktorem. Tvůrci filmu navíc velmi hrají na city, některé scény jako by vypadly z amerických "dojáků". Ale téma je velmi zajímavé a v současné době velmi aktuální. I když je u nás péče o děti se specifickými poruchami učení jako je dyslexie velmi rozšířena, stále se ve společnosti setkáváme s negativním potojem k těmto dětem. Proto bych tento film rozhodně doporučila všem pedagogům a rodičům, kterých se tato problematika týká, protože ji zde mohou vidět z jiného úhlu pohledu, než je ten jejich. Velmi oživující jsou animované pasáže a hravá (i když někdy mírně otravná) hudba.(13.2.2012)