Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šachový velmistr, sluchově postižený Emmett Clayton získal svůj titul poté, co ze zdravotních důvodů odřekl zápas jeho největší soupeř, dobrácký ruský šachista Tomlin Dudek. Teď se však schyluje k jejich další partii. Oba se před zápasem sejdou, zahrají si šachy... a Clayton zjistí, že proti geniálnímu Dudekovi nemůže vyhrát. Myšlenka na prohru působí Claytonovi noční můry, a tak se muž rozhodne Dudeka před oficiálním utkáním zavraždit. Poručík Columbo z oddělení vražd se nemůže Claytonovi vyrovnat, pokud jde o šachy. Ovšem co se týče schopnosti všímat si detailů a dát je do správných souvislostí, je to něco docela jiného... (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takových lepších 70%. Columbo umí i lepší pointy a kvalitnější vyšetřování. Nicméně prostředí a postavy jsou zde opět zvoleny velmi dobře. Columbo je správně dotěrný, chytá se každí maličkosti, vytáčí svého soupeře, až ho dostane. Usvědčení ale nebylo tentokráte úplně 100%. Taky chybělo více vtípků. Každopádně jeden z těch lepších Columbů. Howgh! ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hluchý vrah a oběť sovětský soudruh! To si nedělám legraci; takovou kombinaci jsem ještě v Columbovi neviděl. Mezi stěžejní okamžiky tohoto dílu se určitě řadí partie šachu na stole v restauraci, odehraná pomocí kořenek, nádobí, ulit od šneků a kdovíčeho ještě. Obětí je v tomto případě mimořádně sympatický postarší tlouštík Dudek, kterého jeho poněkud labilní soupeř šoupne do drtiče odpadů. Postava vraha je na můj vkus zahrána až přespříliš „vražedně“, čímž mám na mysli nepřirozenou topornost, vznětlivé až podrážděné výpady vůči všem columbovým dotazům atd. Za vyslovenou pitomost považuji způsob, jakým vrah dostal druhou šanci dokonat svůj čin: Dudek je v nemocnici a z ní také pošlou jeho společnici se seznamem léků, které má přinést z jeho hotelového pokoje. Asi stěží by v celé nemocnici neměli nic z dlouhého seznamu poměrně běžných medikamentů jako je inzulín atd. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šachy mne nebaví, stejně jako tento díl, ale přece jen se dalo koukat. Jako v každém díle, ani zde jsem pár drobností nepobral. Například vrah stojí s Columben u výtahu a kafrají spolu. Vrah má světlé boty. A pokud se během tohoto kafrání nepřezul tak po rozhovoru vstoupil do výtahu. Vystoupil z něj, ale už v jiných botách. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Ten kulatější pán přesunul slánku a vy jste odpověděl pepřenkou." Šilhavý Columbo dokáže svým modrým jezdcem zaútočit na žlutého krále postávajícího o tři šachovnice vlevo a tak pro něj skutečně není soupeřem šachový velmistr omezený pouhými čtyřiašedesáti poli. Důkazní řízení není sice příliš přesvědčivé, ale jelikož se do vyšetřování připletl i Columbův přitroublý pes, tak jsem nucen vyjádřit tradiční spokojenost s vlezlým způsobem vyšetřování věčně pomačkaného detektiva. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poručík Columbo z oddelenia vrážd Los Angeleskej polície je prefíkaný ako starý kocúr. S páchateľom, ktorému je na stope sa zahráva ako s bezbranou myšou až nakonec sekne pazúrom a usvedčí vraha. V tomto prípade si zahral túto svoju "Nebezpečnú hru" s ambicióznym šachovým majstrom, ktorý v predvečer dôležitého duelu odstránil svojho staršieho, skúsenejšieho súpera. Vyhol sa tak potupnej prehre, ale vzápätí ho čaká ťažká partia s inšpektorom Columbom, ktorý sa pustí do vyšetrovania tohto zločinu. **** ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Během šachového turnaje Clayton říká, že Frank Marshall jednou hrál 155 her současně a z nich prohrál jen osm. Ve skutečnosti se tohle opravdu stalo v roce 1922. (Epistemolog)
  • Konečná kombinace šachové hry, kterou hráli Dudek a Clayton v restauraci a poté skončili v hotelovém pokoji Dudka, byla ve skutečnosti odehrána při hře šachistů Wolthuis vs. Alexander v Maastrichtu roku 1946. (Epistemolog)

Reklama

Reklama