Plakáty
George C. Scott jako John Russell - hlavní postava filmu, učitel a hudební skladatel ztrácí při autonehodě manželku s dcerkou. Přestěhuje se do obrovského starého domu. Po nastěhování slýchává každé ráno neznámé rány... Míček po zesnulé dcerce si bezstarostně hopsá po schodech z patra přesto, že byl zavřený v sekretáři... A proč jsou dveře do podkroví zamaskovány regálem? Výskyt něčeho děsivého nabývá na intenzitě. John Russel začne pátrat po bývalých obyvatelích tohoto domu... (Kulihrášek)
TheMaker
Nevím co napsat. Mé pocity jsou rozpačité. Kdyby to jen radši zůstalo u té detektivky, tak bych dal za pět. Ta potřeba nás vyděsit mi přišla zbytečná, ale je pravda, že jednou jsem se vylekal. George C. Scott svou roli zahrál výborně.(26.3.2010)
║Rozpočet CAD 7,6milióna║Tržby USA $12,000,000║Tržby Celosvetovo $12,448,000║(18.5.2009)
DaViD´82
Kdyby se to v druhé polovině až příliš nezačalo utápět v objasňování postavám divákovi již dávno jasných skutečností, tak bych s plným hodnocením vůbec neváhal.(25.7.2010)
J*A*S*M
Hodně kvalitní duchařský horor. Perfektní režie, velmi dobří herci, ale účinek na mne stejně měl minimální. A to jsem se fakt snažil, aby se mi ten film líbil. Jako úplnou ztrátu času jeho sledování samozřejmě neshledávám, ale nad tři hvězdy bohužel jít nemůžu. Horror movie of the year(5.7.2008)
tron
„Ktorý otec by TOTO urobil?“ V prvom rade ďakujem Chozemu za to, že ma s týmto filmom zoznámil na DVD, dovtedy som nevedel, že niečo také existuje, hoci mám rád hororový pod-žáner „strašidelný dom“ (STRAŠENIE, POLTERGEIST). Snímka je v prvom rade zbytočne dlhá (skrátil by som ju o 20 minút) a myslím si, že odhalenia prezradí priskoro a následne je to teda tým pádom troška nuda. No celé je to tak poctivo a v dobrom staromódne nakrútené, že mi vôbec neprekážalo klišé v scenári (ruku na náhrobný kameň, koho prekvapí príchod „média“?). Chvíľku som uvažoval, že by som dal „len“ 60%, ale jednak atmosféra bola skutočne plnokrvná (vidieť to sám doma v nočných hodinách, nebolo by mi všetko jedno), jednak za výborný výkon skúseného herca a zrelého muža Georgea C. Scotta (skutočne je svieže vidieť po dlhom čase poriadny „dospelý“ a vážny horor bez tínedžerov) a studňa (SPOILER a to som si naivne myslel, že Nakata bol prvý SPOILER). O výslednom vysokom hodnotení 80% rozhodla jedna vec. Kebyže raz píšem článok o najstrašidelnejších hororoch 80. rokov 20. storočia, THE CHANGELING by sa medzi ne určite prestrašilo.(26.4.2010)
obitus
Kvalitni, u nas prakticky neznama, ducharina, vyuzivajici skoro vsech klasickych postupu. Male deti, bouchajici dvere, spiritisticke seance, dum s tajemnou minulosti a mnoho dalsiho. To vse postavene na dobrem pribehu a ponorene do huste atmosfery, navic okorenene vybornym vykonem George C. Scotta v roli skladatele, ktery ztratil rodinu a odjizdi do noveho domova zapomenout. Je to hodne podobne prvnimu dilu Amittyville, jen to ma navic lehce detektivni zapletku a poradne finale. Je to proste lepsi.(20.12.2004)
Shit
Tak nakonec přece jen existuje i velice kvalitní duchařina mimo asijskou produkci, sice je na tom znát takovej hororovej styl 80-tých let, kdy se netlačí na pilu a snaží se to odvyprávět příběh trochu obšírnějí a rozvádět ho dál, než aby by se to zaměřovalo převážně na duchařský scény, což je ale možná škoda, jelikož mysteriózní scény v domě jsou neskutečně mrazivý a díky výborný hudbě i zvukovým efektům skvěle hororový, ale na druhou stranu to větší rozvedení udělalo z filmu i po příběhový stránce skvělou záležitost(5.10.2008)
choze
Poctivá kanadská old school duchařina se vším, co k tomu patří, které nedělá problém navodit atmosféru či strach. Rozpletení záhady přichází poměrně brzy a dál se to hraje na uspokojení naštvaného ducha.(4.12.2009)
TheRaven
Velmi zajímavá duchařina, která má jistě něco do sebe. Drsný začátek vystřídá celkem pomalý děj a rozplétání souvislostí. Klasický obraz domu z pohnutou minulostí, ale dál nebudu spoilerovat. Dobrá režie a solidní herecké výkony. Na konci mi to možná připadalo až trochu příliš přhnané, přece jen ten vozíček.....no dobrá, ale pak ten výbuch....Ten konec prostě film v mých očích poněkud strhnul.(31.7.2008)
Nin
Naprosto skvěle natočená duchařina! Ano, je tu už poněkud vyčpělý příběh o strašidelném domě, ve kterém se žádných větších překvapení divák nedočká, ale režisérovi se z tématu povedlo vytěžit opravdu hodně, a tak je snímek i dnes velmi poutavý, atmosferický, místy až mrazivý... rozhodně se vyplatí ho shlídnout. (8/10)(21.9.2008)
WANDRWALL
Děj je až příliš obyčejný, uspávající, nevzrušivý, a místo aby mě jako diváka náhle probral, tak mě nechává spát.(29.11.2010)
LION-MR.T
Dobře zpracovaná duchařina pracující s nápaditostí a hereckým obsazením. Navíc,když si přitete parádně udělanou atmosféru gradující až do dobře udělaného závěru to vše za dobrovodu šikovného zvukaře a hudebního skladatele,kteří dokázali udělat dobrou atmosféru a kamera také nezůstává po zadu. Zajímalo mě jak si režisér poradí s příběhem,který je natočen v domě a i tak na později omýlené téma dost dobře.(22.3.2007)
fcreading
Režisér Peter Medak nepotreboval do filmu pridat nechutné príšery, ani krvavé scény, miesto toho vytvára klasický spôsob napätia v obyčajnom starom dome. Síce uz je to dávno obohranná platna z minulosti, ale k dosiahnutiu atmosféry niekedy stačí prízrak, občasné mihnutie, vŕzganie dverí a dôrazné ľakačky, pri ktorých si musite dat pozor na infarkt. Niektoré scény stoja za zhliadnutie aj na druhykrát. Spomenul by som este Scottov utlmený výkon, ktorý naznačuje zlomené srdce a húževnatost 80 percent.(2.5.2010)
Mordenroth
Veľmi kvalitná snímka! Vo viacerých momentoch mi doslova behal mráz po chrbte.(15.10.2007)
Nick Tow
Duharina, ktorá má ducha!(15.1.2007)
Desperado
Ktovie či by vznikli filmy ako STIR OF ECHOES či WHAT LIES BENEATH bez tohoto nenápadného kanadského hororu, v ktorom výborne funguje atmosféra a celé to pôsobí ako dobre vygradovaný mysteriózny thriller. A George C.Scott je taktiež výborný, celý film prakticky nezlezie z plátna/obrazovky a neúnavne ho ťahá do konečného finále. Na svoju dobu bezchybné a originálne, malý hororový klenot.(18.11.2005)
YURAyura
Velmi solidni ducharina, ktera nam vyjevi, ze mrtvola ve studni pod barakem neni zadny japonsky novotvar, stejne jako tragicky zacatek v DESCENTOVI. Ale z5 k filmu - k dokonalosti mu jeste krucek chybi, ale presto se jedna o zakladni kamen vetve "prokletych strasidelnych domu" se vsim, co k tomu patri - roztristehe sklo, vrzajici schody, bouchajici dvere, detske hlasy, spiritisticka seance a hlavne Scott, ktery je v roli muzikalniho vysetrovatele zuper.(6.4.2006)
Koly
Velmi dobrá duchařina se skvělým Scottem a s kolečkovým křeslem, do kterého bych si nesednul ani za nic na světě! Přidám-li k tomu hustou atmosféru, zajímavý příběh a správně zlověstně vypadající dům, vychází mi z toho film, který se s přehledem vejde do mého Top 5 duchařských filmů.(5.7.2006)
kosta73
Fantastické! Úchvatný starý dům, výborná hutná atmosféra ( zde navíc skvěle podpořená díky profesi hlavního hrdiny všudepřítomnou vážnou hudbou ) a řada scén, při kterých mi přebíhal mráz po zádech...třeba ta, ve které si Scott pouští nahrávku spiritistické seance, a nebo když mu jde naproti po schodech míček, nebo závěrečný požár...atd,atd. A navíc Josephův hlas a kolečkové křeslo mi dali vzpomenout na geniální album " Them" od Kinga Diamonda ( že by inspirace Mr. Kingu?... nedivil bych se! ). Plný počet!(3.1.2009)
berusche
Po dvaceti minutách filmu jsem odtipovala každou scénu, která nastane. Pravdou je, že poučena z hororů, které přišly po tomhle snímku, takže se nedá říct, že by to bylo obšlehlé. Ale dá se říct, že tenhle snímek musel být vlastně naprostou bombou, když byl natočen. Je to mrazivé, strašidelné, chladné a já byla upřímně překvapena, jak moc dobré to je, na to, z jakého je to roku. Jde sice o typickou duchařinu, kterou, pokud horory sledujete, už jste viděli nesčetněkrát, ale dobové prvky tomu dávají šmrnc. Navíc, tvůrci se vyhnuli laciným trikům, čímž se z toho stává vážnější horor na toto téma, který místo na efekt hraje na pocity diváka.(14.11.2011)