Reklama

Reklama

Krásky a tajemství – tak přece začínají všechny filmy noir. Dánský sebereflexivní thriller. Základem postmoderního a sebereflexivního thrilleru dánského režiséra Oleho Bornedala je otázka, jaké jsou osudy postav mimo to, co nám z nich film ukáže, a jak si k figurám automaticky dosazujeme příběhy na základě diváckých či čtenářských zkušeností.
Během dopravní nehody potká forenzní fotograf Jonas tajuplnou Julii. Když ji posléze navštíví v nemocnici a je jejími příbuznými považovaný za jejího přítele Sebastiana, začne se propadat do víru lží a fikcí, který sám přiživuje. Jelikož o Sebastianovi nic neví a dívka trpí ztrátou paměti a následkem šoku i dočasnou ztrátou zraku, vezme na sebe Jonas identitu, kterou si sám vymodeluje na základě svých nenaplněných snů. Paralelní fiktivní život se pro něho stává únikem před každodenní prací, usedlým rodinným životem i porouchaným autem. Jenže Sebastianova realita je zásadně odlišná od toho, co si Jonas vybájil, a začne ho záhy dohánět.
Důmyslný scénář reflektuje principy noirových krimi příběhů. Ty také ve svém základu často stojí na vypravěči, jenž svému okolí a druhým postavám přiřazuje domnělé příběhy, které jsou postupně konfrontovány s realitou.
Scenárista a režisér Ole Bornedal snímkem Pouze další love story potvrdil své kvality jednoho z nejoriginálnějších tvůrců současnosti, kteří ve svých filmech reflektují a dekonstruují narativní principy klasických žánrů. Mezinárodně na sebe upozornil již v roce 1994 filmem Noční hlídač, který o tři roky později přepracoval pro americký trh do filmu Hlídač mrtvých. Z jeho dalších snímků získal nadšené ohlasy především moderní morytát Zbav nás od zlého z roku 2009. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

No vida ... zase jeden z těch, kteří by rádi unikli únavnému manželskému stereotypu a deprimujícímu zaměstnání - aniž si to uvědomují, v podstatě jen čekají na vhodnou příležitost. Jenomže přijetí cizí identity nemusí být zrovna to nejšťastnější řešení - obzvláště když netušíte, do jaké role jste se vlastně nechali vmanipulovat. ONA ho ve skutečnosti nepotřebovala - to ON potřeboval JI. Nikdo po vás nechce, abyste si k němu vytvořili kladný vztah ... popravdě - je dosti rozporuplným a trochu slabošským "hrdinou" ... přesto (nebo právě proto) vás příběh zaujme. Možná pro svou temnou stránku, která je nadmíru přitažlivá - a co do obsahu i formy neobyčejně vynalézavá. Nezáleží na tom, že od první minuty znáte rozřešení zápletky - chcete pochopit i všechny souvislosti ... do nejmenších detailů. Je to něco jako závislost ... a máte to marné, nemá smysl s tím bojovat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Slušná dráma miestami i s humorným prístupom, ktorá je plná všakovakých zaujímavých postavičiek a prekvapujúcich situácií. Navyše to bolo výborne natočené, zahraté, s peknou kamerou a s typicky chladným, severským prístupom k výstavbe dejovej linky... Ono vážne väčšinou platí, že s pravdou sa ďalej zájde a že lož má krátke nožičky. O tom sa dosť radikálne presvedčil aj hlavný hrdina, pritom stačilo tak málo - povedať pravdu, a najlepšie už hneď na začiatku. V boji pravdy a klamstva vždy víťazí ten, kto má lepšiu pamäť. A obyčajne je to ten, kto stojí na strane pravdy, pretože ten si narozdiel od toho druhého nič pamätať nemusí. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

Gismo.kv 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem od filmu čekál trochu více. Začátek byl zajímavý , ale s koncem, kdy měla mysterioznost gradovat a napětí sílit, přišlo u mě vystřízlivění. Ten závěr i s pointou byl odfláknutý. I tři hvězdy jsou u mě trochu nadhodnocení. I když, ten večer jsem se na to koukal s jednou slečnou a ten film neměl být hlavní finále onoho večera, to se možná také podepsalo na celkovém hodnocení. :P ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Před časem mi kamarádka řekla, že o prázdninách viděla v Dánsku tenhle film s Nikolajem Lie Kaasem a že on je děsně sexy. Teď, když jsem po roce ten thriller také viděla, začínám mít strach, aby nenaletěla nějakému psychopatovi. Nikolaj Lie Kaas je sice můj oblíbený herec, ale v tomhle filmu jsem na něm opravdu nic přitažlivého nenašla. Jinak docela slušný thriller, jen ten konec byl trochu nelogický a zbytečný. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Začátek diváka naladí na něco mimořádného a očekává grandiózní film. To se samozřejmě nekoná a přichází snímek, který se postupně propadá kvalitou hereckých výkonů, především představitelka Julie se propracovala až na samé dno trapnosti, atmosférou i logikou. A samotný závěr si nezadá s největšími filmovými klišé. Škoda, začátek byl velice slibný. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama