Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

rockstorm 

všechny recenze uživatele

Krásný, ale velmi smutný a tragický film, protože přes všechno čeho Waris Dirie dosáhla je nevratně poznamenaná na celý život. Nejhorší je, že i přes zákaz ženské obřízky v některých zemích se mentalita této kultury nijak nemění a toto se děje a bude dít dál i přes jakékoli zákazy. Nikdo z nás si nedokáže plně představit takový hrozný život plný bolesti, který žijí miliony žen.....pokud přežijí....Film má možná nějaké nedostatky, ale za silné téma rozhodně 5* a určitě si pro upřesnění a doplnění přečtu i knížku. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Varía silná žena,která přes všechnu bolest a utrpení prošla snad celý svět až se usadila v Londýně, kde bez znalosti jazyka posunky a frázemi narazila na prodavačku v obchodě s oblečením,která jí v podstatě zachránila život.Knihu jsem sice nečetla,ale film je silný.Líbí se mi její odhodlanost a píle něco dokázat a žádné negativní reakce na práci nebo jiné činnosti,které musela dělat pro to,aby přežila.Bohužel jsem díky jejich řeči v retrospektivním ději málo porozumněla,ale mnohdy stačil pohled na "obrázky".Díky své tragédii dokázala najít přítelkyni,pomoct trochu světu a změnit si kompletně život - a ruku na srdce KOMU z nás se tohle kdy povedlo?Nikomu....proto se snažme žít své životy trochu užitečněji než jen spotřebitelsky.. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit, že kniha je velmi dobrá a zajímavá. Ale filmová adaptace se moc nepodařila. Nic moc herecké výkony a na zajímavosti dodala filmu až poslední čtvrtina, zhruba od chvíle, kdy vzpomíná na den, který jí změnil život. Jinak to byla obyčejnost o peripetiích imigrantky a ještě k tomu spousta kýče, např. když nastoupí do letadla a v dalším záběru vidíme letadlo vysoko na nebi, kamera sjede níž a tam se vzhůru dívá malý bratříček (brrr!!!) Je to škoda, protože námět tu byl velmi silný. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Smita Bhide, Waris Dirie, Sherry Horman | Hudba: Martin Todsharow | Produkcia: Peter Herrmann | Rozpočet: 11 miliónov € | Tržby: 14,300,000 $ | Úchvatný klenot, ktorý má takmer všetko, čo môže film mať. Celú škálu životných pocitov, nádherné destinácie, do uší lezúci ústredný hudobný motív, spoločensko-politický podtext, a posolstvo - každí človek má na tejto Zemi svôj špecifický kríž, ktorý musí niesť. A je len na ňom, kam ho je schopný uniesť... Waris Dirie ho dotiahla na samotný vrchol. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máš štěstí. Nemáš nejmenší ponětí, jak jsi krásná." Modelky, když nemluví, tak mi v podstatě nevadí. Waris Dirie samozřejmě neznám, takže jsem tento snímek bral jako celkem drsný příběh malé Somálky, která jednoho dne nastartovala v poušti své bosé nožky, dofrčela až do Anglie, začala se promenádovat na mole a následně světu sdělila svůj nesouhlas s ženskou obřízkou. Tomu moc nerozumím, ale jsem si jist tím, že jestli všichni Somálci, Eritrjeci, Alžířani, Maročani, Afganistánci, Pakistánci a další mořeplavci dorazí do Evropy, tak to bude problém. Proti jedné pracující Somálce samozřejmě nic nemám, ale nijak zvlášť mě to nebavilo. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama