Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V okupované Paříži roku 1943 se chystá poprava usvědčeného lupiče a vraha Jeana Picarda (Errol Flynn). Muži se těsně před exekucí podaří uprchnout, jenomže inspektor Marcel Bonet (Paul Lukas), který ho dostal pod gilotinu, ho opět brzy dostihne a zatkne. Při cestě zpět do Paříže projíždějí vesnicí, kde právě hnutí odporu vyhodilo do vzduchu most i s německým vlakem. Okupanti zajali stovku vesničanů jako rukojmí - pokud se do pěti dnů nenajde sabotér, všechny je popraví. Jean Picard nabídne inspektorovi, že se dobrovolně přihlásí na gestapu, vezme vinu na sebe a zemře tak čestnou smrtí. Inspektor souhlasí, protože je to způsob, jak zachránit stovku nevinných rukojmí. Jenomže Jeanu Picardovi nejde o hrdinství, hraje o čas a hledá způsob, jak zachránit svůj vlastní život. (rikitiki)

(více)

Recenze (8)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro Erolla Flynna se jedná o netypicky vážnou roli. Odsouzený vrah uprchne zpod gilotiny a poté, co je chycen policejním komisařem, rozhodne se "koupit" si čas tím, že se dobrovolně vydá gestapu jako sabotér, který odpálil železniční most. Samozřejmě, že mu nejde o záchranu 100 rukojmích, které gestapo hrozí popravit, ale pouze o vlastní prospěch. Jak celý příběh asi dopadne si v kontextu dobu můžete jednoduše domyslet sami. Nejistá sláva je docela příjemné road movie, oslavující a povzbuzující hrdinství v době WW2. Nejedná se o nic převratného, konec je trochu unuděný, ale koukat se na to dá. 3,5 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Errol Flynn je proste legenda. Strháva na seba pozornosť, je silným ťahúňom príbehu, a ešte aj zvláda ponechať priestor svojim kolegom. Vojnová dráma so silnými dialógmi sa síce v polovici filmu trochu stráca, rozhodne však patrí  do pozornosti diváka. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, sevřený, snímek - nápaditá kamera, inteligentní střih, zajímavý příběh a nejednoznačný charakter hlavního hrdiny, který projde proměnou. Film nabitý emocemi a neurážejícím patosem. Díky za to, že změnu v povaze ústřední postavy nezpůsobila ani tak láska, jako spíše nečekané přátelství s inspektorem, který ho dlouhá léta stíhal. Errol Flynn ve velmi netypické roli člověka, který myslí jenom na sebe a cedí jednu cynickou hlášku za druhou, až do chvíle, kdy zjistí, že ve válečných podmínkách už nechce být tím, který jen zneužívá všechny ostatní. Role bezskrupulózního kriminálníka mu sedla, o to víc mě dostal, když pak zahrál i muže, který se bojí o svůj život a přesto ho dá všanc - v těchhle scénách působil jako malý nevinný kluk. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

S výjimkou úvodního bombardování a jednoho pádu ze schodů nenabízí tentokrát Walsh žádnou akci, ale divákovu pozornost udrží od začátku do konce. Na to, v jaké je situaci, Flynnův antihrdina slušně hláškuje a v okamžiku, kdy se zoufalí vesničané rozhodnou jej kvůli záchraně svých blízkých obětovat jako cizince, který pro ně nic neznamená, připomene Juru Barana z Je třeba zabít Sekala. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prechadzam si tvorbu Raoula Walsha a narazil som na kopu dobovych nudnych vojnovych filmov Desperate Journey 1942, Northern Pursuit 1943, no a teraz  toto. Erroll Flynn bol na urovni, vyznal sa v tlacenici,  a moj obdiv ma - ako dobre pisu oistatni uzivatelia - za konecnu scenu  78 % ()

westerns 

všechny recenze uživatele

Nie je nič lepšie, ako stráviť príjemné popoludnie s červeným vínom, a vychutnávať si Errola Flynna! Proste to bolo hollywoodské eso!!! A to, čo Errol urobí v závere filmu..., tak za to mu patrí môj nesmierny obdiv! ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Errol byl schopnej hrát v čemkoliv a divák mu to sežral dříve a sežere i dnes, i v tomto snad nejvážnějším filmu se mi výkon Errola Flynna hrozně líbil a film bych se nebál doporučit komukoliv, kdo má rád komorní a psychologické snímky (ačkoliv tenhle je poměrně nadnesený). ()

Reklama

Reklama