Dobryňa Nikitič a tříhlavý drak
Silák a drak
Animovaný / Dobrodružný / Komedie
Rusko, 2006, 65 min
Ilja MaximovPlakáty
O statečném chlapíkovi, který zachránil princeznu.
Před dávnými časy, ale zas ne tak dávno, žil na Rusi udatný bohatýr. Byl urostlý a vysoký, slovem a písmem řeči znalý, bojovník smělý a hodovník veselý. Třásli se nepřátelé, sotva zaslechli jeho slavné jméno Dobryňa Nikitič. Žil v těch dobách bohatý kupec jménem Kolyvan, syn Berendějův. Byl po pravdě řečeno dost nesnesitelný. Byl zlý, protože byl tak bohatý, nebo možná z jiného důvodu. Ale dobrým lidem nic dobrého neudělal. A ještě při něm prý stály temné síly v různých hazardních hrách. A právě Kolyvan se rozhodl získat za ženu sličnou princeznu. Ovšem to by se mu nesměl do cesty připlést Dobryňa... (oficiální text distributora) -
Animovaná ruská pohádka vypráví o udatném bohatýrovi Dobryňovi a jeho učedníkovi Gorynyčovi, kteří se vypravili zachránit učedníkovu milou princeznu. Princeznu unesl drak, protože si odmítala vzít svého nápadníka. Celou cestu putovali na velbloudovi a nakonec jim pomohl i jejich kamarád, tříhlavý drak. (MsWampir)
Jossie
Já ty ruské pohádky nemusím, ale tohle se prostě nedá ohodnotit jinak, než dobře - bylo to svižné a především vtipné.(28.1.2010)
Pacco
„Proboha živého, co všechno je k vidění v Rusi..“ říká jedna babka ve filmu, ve chvíli, kdy vidí draka napájet velblouda – a sám film si tak dává otázku a zároveň na ni i odpovídá. V dnešním ruském animovaném filmu valí světový kulturní tok naplno (jakožto všude, ale zde je to povíce kontrastní) . Nebylo to snad ještě zjevné v tematicky podobném (a o dva roky starším) animáku Aljoša Popovič a Tugarin Zmej, ale ruskou klasickou pohádku ovládly síly kosmopolitního ducha. V Aljošovi se mírně paroduje syžet a dogmata pohádek, nic se tu nevykrádá, nevyužívá jen pro atraktivní fasádu a děj zůstává poeticky naivní a klasický (+/- sem tam dokonalé žvásty bohatýrského oře). Dobryňa je už ryze západní (či spíše interkulturní). A popravdě i narativně prázdnější ve své vizuálně atraktivní plnosti fetišů. Co to znamená česky? – že vypadá jako ruský Shrek. Jenže jako Shrek, který se rozhodl upustit od příběhu a paradovat scény a filmy (chaloupka na kuřích nohách je nezbytnost, přátelství mezi bohatýrem a drakem čekané), a tak jeho dějovost spočívá v poletování mezi narativními místy, kde čichá potenciál cokoliv vizuálně zparodovat a jen prodlužuje primitivní (a někdy velmi podivně logickou) fabuli. Opět platí, že aktualizace dříve automatizovaného a postavení známé věci v jiný kontext je novátorské. Tak tu jezdí tříhlavý drak na velbloudovi, v mongolském pokladu je soška Oscara, matriošky tančí jako Madonna (a navíc ve videoklipové montáži) a bohatýr si rád zkouší scény z Matrixu. Jenže jak moc je novátorské, když zdejší novátorskost spočívá aplikaci klišé do dalšího klišé (viz všude možně v současných filmech (nejen animácích) nacpaná ona flow motion z Matrixu)? Popravdě ne moc. Je smutné pro takového rusofila jako mne říci, že film není dost ujetý (rozumněj originální/ozvláštněný nebo brutálně vykrádačsky prázdný) na to, aby mohl být za svoji ujetost náležitě oceněn (buď 5* nebo odpad!). Takže odpověď na otázku, co je k vidění v dnešní animované Rusi je – to samé co jinde u Disneyho. Průměrnost. :((8.8.2008)
Němi
Smes vsech moznych animovanych kultur (Shrek, Disney, Asterix) zabalena do toho nejnechutnejsi "in" baleni. Napr videt rusky jak pod zamkem tanci na jakousi elektro hudbu mi obraci vnitrnosti. Zachvevy fungujiciho humoru byly, ale jinak je to blbe.(25.1.2010)
mysiak
Milá, zaujímavá, a hlavne iná rozprávka...krásna animácia (vďaka bohu, už mi občas to 3D lezie na nervy)...nehrá sa nič, a tak to má byť...ja som spokojný(8.4.2009)
PetrPan2
Trochu mi to připomíná ruskou verzi Shreka..., ale nutno dodat, že je to docela vtipné :o)(26.5.2008)
Terva
Sranda z Ruska.(1.5.2011)
DinoRaptor
Zajímavá a humorná pohádka. Ten vůdce Mongolů neměl chybu jak se vždycky lísal.(13.8.2009)
legatio
Nemůžu se vyhnout srovnání s filmem Aljoša Popovič a Tugarin Zmej, na kterého tento snímek nemá, ale bavil jsem se poměrně dobře. Je potřeba předtím vidět Mrazíka a Matrix, ale předpokládám, že obojí každý viděl několikrát.(13.8.2009)
artuš
Tento film je důkaz, že Rusové umí natočit dobrý a zábavný animovaný film.(23.6.2008)
mat.ilda
Typicky rusky přebarvené výtvarno a vykrádaný Mrazík se tu perou s atributy západního světa a jde mně to dohromady asi jako Japonec hrající si na Elvise Presleyho.(19.4.2009)
martalini
Ale jo, bavil sem se u toho dost, animace je zajímavá a celkově je to příjemný a zábavný(27.5.2008)
pekas
Odlehčený příběh o ruském bohatýrovi, kterého využije povedenej týpek, aby mu pomohl získat jeho lásku - dceru knížete. Hodně podobný styl, jako v Aljošovi Popovičovi.(10.8.2008)
diodoros
Podobné ako Aľjoša Popovič až na to, že ten sa mi páčil o trochu viac.(17.11.2008)
Stejšn
Když se Rusové snaží natočit něco jako Disney, nedopadne to jako Disney. Má to vypadat moc "kchůl" americky a to tomu hrozně škodí. Škoda, snad příště.(25.1.2010)
miwal
Velice zábavná poháda s odkazy na Mrazíka. I přez zmíněné připomínky ruských pohádek, nebo právě proto, je hlavní snahou rozesmát a tak můžem vidět draka jezdícího na velbloudu :) Vřele doporučuji, ale s tím, že si to spíš užijou starší diváci.(24.5.2008)
Prehistar_
Velice vtipný a zábavný animák. Jsou tam sice i nudnější místa, ale ty bohatě vyvažujou ty vtipné. Navíc tak akorát dlouhé.(24.1.2009)