Reklama

Reklama

Svět je velký a záchrana kyne odevšad

  • Bulharsko Svetăt e goljam i spasenie debne otvsjakăde (více)

Obsahy(1)

S humornou nadsázkou jsou tu vylíčeny pohnuté osudy Alexe, kterého rodiče odvezli do emigrace. Po letech, po autohavárii, při níž zahynuli a on ztratil paměť, si ho do rodného Bulharska odváží jeho svérázný dědeček Vasil. Vrací mu nejen pocit identity, ale utvrzuje v něm i vědomí světoobčana. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

Recenze (37)

Drirr 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení vycházejících z velkých hereckých výkonů. Trochu lyrické a hlavně hodně silné v dopadu na diváka a to nejen toho, který pochází ze zemí na východ od zdi. Režijně nevtíravé a nenápadné, ale v celkové kompozici prostě skvěle fungující. Jistě škarohlíd by našel pár kapek patosu, ale v tomto případě to nevadilo. Opravdu citlivý a krásný film, který má co říct. Doporučuji. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Všechno, co mi chybělo v předchozích pár filmech, toho se mi tady dostalo až nad hlavu. Příběh, herecké výkony, smutek, smích, pláč, tohle všechno běželo, jako dobře namazaný stroj a konečně trošku vím, jak se hrají vrhcáby. Moc milej film, kterej by se měl ve všech postkomunistických zemích promítat naprosto povinně. ()

Reklama

Efik_CZme 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, citlivý snímek... Velmi jsem si užíval obě příběhové linie. Vykreslení východoevropanů hledajících štěstí na západě i útěk z komunistického Bulharska. Obě témata jsou mi blízké... obě mě ovlivňují v běžném životě. Ne naposledy musím vyzdvihnout hudbu filmu. Snad jen -1* za přebeckgammování filmu... vorheese: Velký souhals s postřehem k atmosféře:-) ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Svět je velký a spása kyně odevšad je vynikající balkánská koprodukční komedie s prvky dramatu o hledání vlastní minulosti. Hlavní hrdina ztratí po autonehodě paměť a přijde o rodiče. Přijede si pro něho jeho svérázný bulharský děda a společně odjíždějí z Německa do Bulharska na dvojkole. Během cesty se zbližují a odrkývají vlastní minulost. Je to krásně natočený, skvěle zahraný a vůbec po všech stránkách povedený film. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Tak tohle naprosto splnilo moje očekávání. V podstatě velmi jednoduchý příběh, ze kterého ovšem, podobně jako u dalších balkánských filmů, vyzařuje cosi nespecifikovaného, obrovská energie, životní optimismus a pocit, že každý z nás má svoje místečko, kam se může kdykoliv vrátit, i kdyby to bylo přes půlku Evropy na tandemu. No a Miki opět ve své životní formě, pokud ho vůbec někdy opustí. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Alexův (Carlo Ljubek) dědeček se jmenuje Jordan Bakrov (Miki Manojlovic), všichni mu však říkají Bai Dan. „Dan“ je od jména Jordan a „Bai“ je čestné oslovení muže, který má výjimečný postoj ke kostkám. (Lucka.S)
  • Přestože má Bulharsko ve filmu důležitou úlohu, ani jeden z hlavních představitelů Bulharem ve skutečnosti není. Miki Manojlovic je srbský herec a Carlo Ljubek pochází z Německa. (Lucka.S)
  • Film vyhral v roku 2008 na MFF v nórskom meste Bergen cenu poroty. Na MFF v Sofii cenu divákov a cenu pre najlepší bulharský celovečerný film. Na filmovom festivale Čiernych nocí v estónskom meste Tallinn vyhral cenu Dona Quixota a cenu Netpac - špeciálne uznanie. Na MFF vo Varšave v Poľsku vyhral špeciálnu cenu poroty a na filmovom festivale v švajčiarskom Zürichu cenu divákov. (Marek1991)

Související novinky

Letní filmový maraton Vsetín

Letní filmový maraton Vsetín

07.06.2011

Letní filmový maraton 2011 (kino Vatra, 10. – 12. 6. 2011) bude největší souvislou přehlídkou bulharského filmu v České republice. Program nabídne 11 bulharských snímků. Hlavní téma BULHARSKÝ FILM… (více)

Reklama

Reklama