Reklama

Reklama

Trhliny

  • Velká Británie Cracks (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama, ve kterém zazářila Eva Green, se odehrává na internátní škole kdesi v Británii. Stejně jako britské klima, i tato škola je chladná, ponurá a přísně vyhlížející. Povyražením pro místní schovanky, které trpí ztrátou svých domovů, je jejich skokanský tým, který vede slečna G. (Eva Green). Volnost a povzbuzení se děvčatům dostává pokaždé, když jsou vytrženy ze všedních dnů a mohou spolu se slečnou G. hovořit o čem je napadne či poslouchat historky z dalekých dobrodružných cest své ochránkyně. Bohužel, tuto zdánlivě klidnou atmosféru naruší příjezd španělského děvčete, které vidí dál než za hranice pozemku školy.
Drama na motivy stejnojmenné knihy od spisovatelky Sheily Kohler vás donutí vidět samotu a obavy z jiných perspektiv. (berusche)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (213)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečné drama s perfektním obsazením a krásnou hudbou mého velkého oblíbence, Javiera Navarreta. Má oblíbená María Valverde zde dostala další zajímavou roli, ve které je zcela oslňující a přivádí mě zde do mdlob - její postava tajemné cizinky - o její minulosti film nesděluje téměř nic! - s roztomilým španělským přízvukem má obrovský dramatický potenciál, který je zde beze zbytku vytěžen (i když v předloze tam asi některé věci mohly být vysvětleny víc). Film má velmi dobrou kameru a krásné lokace, a závěr je emočně hodně silný, i když je lehce předvídatelný. Za mě osobně bezvýhradné nadšení - ten film určitě není dokonalý, ale mě osobně velmi nadchnul. UPDATE 16.10.2019 - Na druhé zhlédnutí po 8 letech mě ten film dostal možná ještě víc než kdysi. Absolutně dokonalé lokace, kamera, soundtrack a obsazení - María Valverde - zachycena zde na vrcholu svého mládí - v některých záběrech zcela dechberoucí a přivádějící mě do erotického transu (jak nádherné má zde vlasy! ty božské rty skrývající řady sněhobílých zubů! jaký oduševnělý výraz a odzbrojující úsměv!), Eva Green mrazivě dokonalá jako vždy (jaká fantastická to herečka!), Imogen Poots navzdory malému prostoru její role taktéž velmi dobrá, a nejvíc mě asi tam nově bavila Juno Temple, která je zde absolutně bezchybná a strašně mě bavilo na ni koukat a cítit, jak to v ní všechno vře pod povrchem, s občasnými fascinujícími erupcemi. Stejně tak ten příběh je velmi dobrý, byť mě mrzí, že neodhalí více z minulosti Fiammy (něco se lze přece jen domýšlet mj. na základě scény, v níž je Miss G přistižena při pročítání jejích dokumentů) - lze se jen dohadovat, proč byla vlastně umístěna do ústavu, a jaký má vztah se svým otcem, který je pravděpodobně vdovec (o matce se Fiamma nezmiňuje vůbec). Jinak musím říct, že mi postavy těch dívek byly všechny do jedné strašně sympatické, a bylo mi jich chudinek líto, že musí žít v tak deprimujícím prostředí, stejně jako jsem měl velké pochopení pro postavu jejich vychovatelky - všechny postavy jsou zde podle mě představeny s velkým citem, každá je zajímavá a záleželo mi na tom, co se s nimi děje. Myslím, že v tomto ohledu je na tom filmu znát, že ho natočila žena (btw. trochu mi přijde škoda, že od té doby už nic jiného nenatočila - podle mě je velmi talentovaná). Celkově se mi ten film i na podruhé strašně líbil a vyvolal ve mně velké emoce - Trhliny přímo vibrují mládím a dívčí nevinností, a ten závěr, kdy je ta nevinnost porušena a Di přichází o dětské ideály a dospívá k zásadnímu rozhodnutí, je velmi dojemný a krásný. Soudím, že i ta předloha by mohla stát za přečtení. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Dívčí škola z minulého či předminulého století, zkrátka z doby, ve které se tyto příběhy ze staré Anglie obvykle odehrávají. Žačky jsou oblečené do ohavných stejnokrojů a učitelky jsou staré, vrásčité a upjaté do svých korzetů a důstojnosti. Jako divoká lilie mezi bodláky se mezi nimi vyjímá „slečna G“. Její nekonvenční krásu a nespoutaného ducha žačky bezmezně obdivují a učitelky tolerují – i když s nesouhlasně sevřenými rty a pohoršeně se chvějícím chřípím. Při pohledu zblízka je ale patrné, že tenhle poetický výjev z anglického venkova má značné trhliny. Drobná šikana se občas povážlivě zvrhne a slečna G svýma pozoruhodnýma očima hypnotizuje dívky jako šelma vyhlédnuté oběti. A každého predátora nejvíce dráždí oběť, která se nevzdává… Jordanu Scottovi se podařilo natočit slušně temný komorní příběh, který se naštěstí nepokouší o analýzu ženské duše, ani si nepřisuzuje povinnost předat divákovi nějaké hlubokomyslné poselství. Zato však v člověku hezkou chvíli rezonuje jako chvění vysokého tónu, které zní v uších ještě dlouho potom, co nastalo ticho. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma s fantastickou Evou Green. Príbeh sa odohráva na dievčenskej internátnej škole, kde dovtedy pomerne obyčajný život tejto komunity s vlastnými pravidlami, sa naruší príchodom dievčaťa, tak odlišného od ostatných. Jednotlivé postavy sa postupne vyvíjajú a my máme možnosť nakuknúť pod pokrievku rôznych spoločenských problémov. Postava Evy Green na začiatku celkom obyčajná, možno len trocha veľký snílek, prejde asi najväčší kus cesty, a to až do trpkého konca. Pekne postupne sa nám odkrýva záhada jej nevyrovnanosti a žiarlivosti. Všetko podčiarkuje emotívny, silný koniec. 75/100 ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Film prakticky bez mužů, asi hlavně pro ženské publikum, ale nemůžu říct, že bych byl zklamaný. Eva Green tradičně skvělá jako oblíbená vychovatelka, ale v dobrém světle se ukázaly i některé mladé herečky, zejména María Valverde a Juno Temple. To vyústění celého příběhu nové španělské spolužačky mělo skutečné grády, kvituju způsob, jakým se s tím Jordan Scott vypořádala. Dovedu si představit, že nemalou část hlavně mužského publika by tenhle snímek asi příliš neoslovil, dokonce možná i nudil. No, můj případ to nebyl, zasloužené čtyři hvězdy. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

A tak jsem se těšil ... Ladná kamera, tklivá hudba a dechberoucí krajinky bohužel nezachrání tu zbývající mizérii - šablonovitý děj a prachmizerné herecké výkony (včetně křečovité Evy Green, kterou si tímto musím škrtnout ze seznamu oblíbených hereček, fuck you very much). Naprosto zpackaná je psychologie prakticky všech postav, které bezdůvodně přepínají mezi extrémními póly jen proto, aby iniciovaly další nesmyslný zvrat. Po velmi slibném úvodu se tak film propadá do sentimentálního, iritujícího, nestravitelného rosolu. Ach jo. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Film je natočen na motivy stejnojmenného románu od Sheily Kohlerové. (R´Hell)
  • Natáčelo se převážně v Irsku od 5.2008. (ČSFD)
  • Ellie Nunn (Lily), Adele McCann (Laurel), Zoe Carroll (Rosie) a Clemmie Dugdale (Fuzzy) si poprvé zahráli před kamerou. (ČSFD)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 v Praze

Fresh Film Fest 2010 v Praze

28.07.2010

Letošní sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest proběhne od 25. do 29. srpna v Praze, kam se přesunul z Karlových Varů. Pětidenní filmová přehlídka se… (více)

Reklama

Reklama