Reklama

Reklama

Recenze (4)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá jako tuctovej válečnej film. Zápletka se točí kolem dobrovolných pilotů královského letectva za 1 sv.v.. Jerry Young (Fredric March) vede jako důstojník letecký výcvik nováčků a svého svěřence Henryho Crockera (Cary Grant) jako pilota nedoporučí. Crocker se přes tento neúspěch nepřenese a rozchází se s Youngem ve zlém. Každý z nich se tak vydává svou cestou. Young se proslaví v leteckých bitvách a je považován za velké letecké eso, z Crockera se stane úspěšný zadní střelec. Younga ale pronásleduje smůla a v bojích postupně přichází o 5 svých střelců - je mu tak přidělen další, kterým není nikdo jiný než Crocker, který o toto přidělení sám požádal. Mezi oběma muži, kteří tak začnou létat spolu, ale rozhodně přátelská atmosféra nevládne. S válkou poměrně smířený Crocker však záhy zjišťuje, že s jeho kolegou rozhodně není vše v pořádku a zatímco všichni oslavují jeho letecké úspěchy, on se užírá tím, že za každým takovým úspěchem stojí zabitý nepřítel - a tedy zabitý člověk - a celkově začíná válku, ve které je všude kolem tolik zbytečné smrti, špatně zvládat. Z válečného filmu se tak stává vlastně film protiválečný a pokud se člověk přenese přes těch nudných počátečních 15 minut, stane se z toho strhující drama, ve kterém bez debat upoutá Marchův herecký výkon, kterému důstojně sekunduje Cary Grant. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

neoslovil ma ani ten vycvik dobrovolnych pilotov z 1. sveovej vojny .... Cary Grant je v uzadi, nie ze by mi to vadilo . 70 % ()

Reklama

r007 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama z prostředí válečných pilotů mě přesvědčilo, že už tenkrát se našel někdo, komu vadilo zabíjet lidi, i když to byli nepřátelé ve vákce. Konec je dojemný, jen mi vadilo, že podobný závěr s fingovanou smrtí byl později použit ve filmu Suzi. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Z válečného filmu o útočných letcích se stal protiválečný. Za výkon F. Marche navyšuji hodnocení,(70%) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Původně měli hlavní role obsadit Gary Cooper a George Raft, ale oba ve filmu hrát odmítli. Potom byl do Cooperovy role obsazen Fredric March a Cary Grant dostal tu Raftovu. (Pavlínka9)
  • Cary Grant utrpěl při obzvlášť náročném triku výbuchu falešné bomby zranění zad, ale okamžitě pokračoval v natáčení svého dalšího filmu, prakticky ihned, co v tomto filmu dokončil poslední scénu. (Pavlínka9)
  • Film byl natočen za čtyři týdny. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama