Reklama

Reklama

Recenze (4)

Martin741 

všechny recenze uživatele

neoslovil ma ani ten vycvik dobrovolnych pilotov z 1. sveovej vojny .... Cary Grant je v uzadi, nie ze by mi to vadilo . 70 % ()

r007 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama z prostředí válečných pilotů mě přesvědčilo, že už tenkrát se našel někdo, komu vadilo zabíjet lidi, i když to byli nepřátelé ve vákce. Konec je dojemný, jen mi vadilo, že podobný závěr s fingovanou smrtí byl později použit ve filmu Suzi. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá jako tuctovej válečnej film. Zápletka se točí kolem dobrovolných pilotů královského letectva za 1 sv.v.. Jerry Young (Fredric March) vede jako důstojník letecký výcvik nováčků a svého svěřence Henryho Crockera (Cary Grant) jako pilota nedoporučí. Crocker se přes tento neúspěch nepřenese a rozchází se s Youngem ve zlém. Každý z nich se tak vydává svou cestou. Young se proslaví v leteckých bitvách a je považován za velké letecké eso, z Crockera se stane úspěšný zadní střelec. Younga ale pronásleduje smůla a v bojích postupně přichází o 5 svých střelců - je mu tak přidělen další, kterým není nikdo jiný než Crocker, který o toto přidělení sám požádal. Mezi oběma muži, kteří tak začnou létat spolu, ale rozhodně přátelská atmosféra nevládne. S válkou poměrně smířený Crocker však záhy zjišťuje, že s jeho kolegou rozhodně není vše v pořádku a zatímco všichni oslavují jeho letecké úspěchy, on se užírá tím, že za každým takovým úspěchem stojí zabitý nepřítel - a tedy zabitý člověk - a celkově začíná válku, ve které je všude kolem tolik zbytečné smrti, špatně zvládat. Z válečného filmu se tak stává vlastně film protiválečný a pokud se člověk přenese přes těch nudných počátečních 15 minut, stane se z toho strhující drama, ve kterém bez debat upoutá Marchův herecký výkon, kterému důstojně sekunduje Cary Grant. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Z válečného filmu o útočných letcích se stal protiválečný. Za výkon F. Marche navyšuji hodnocení,(70%) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Původně měli hlavní role obsadit Gary Cooper a George Raft, ale oba ve filmu hrát odmítli. Potom byl do Cooperovy role obsazen Fredric March a Cary Grant dostal tu Raftovu. (Pavlínka9)
  • Film byl natočen za čtyři týdny. (Pavlínka9)
  • Cary Grant utrpěl při obzvlášť náročném triku výbuchu falešné bomby zranění zad, ale okamžitě pokračoval v natáčení svého dalšího filmu, prakticky ihned, co v tomto filmu dokončil poslední scénu. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama