Reklama

Reklama

Děti

  • Velká Británie The Children (více)

Důmyslný nízkorozpočtový horor britské provenience má ve svém klaustrofobním režisérském pojetí, jež mnohé nechává na divákově představivosti, ty nejlepší předpoklady stát se kultovním. Vyvolá vzpomínky na veškerou krvelačnou drobotinu svých předchůdců, od Městečka prokletých po Barbarellu, přesto si dokáže uchovat jedinečnou příchuť. Dvě středostavovské rodiny tráví vánoční svátky s příbuznými v odlehlém venkovském stavení, ale ani veškeré objímání a demokratičnost vzájemných vztahů nedokážou zakrýt skutečnost, že se mezi rodiči a jejich třemi dětmi vyvíjí znepokojivé napětí (jako když dívku v pubertálním věku začne fyzicky přitahovat její strýc). Už druhý den je v chování dětí něco opravdu podivného, nastupují první záchvaty zlostného násilí, které postupně vyústí až ve vraždu. Když se rodiče zdráhají děti za cokoli potrestat, natož aby uvěřili, že jsou schopny zabíjet, situace se dále zhoršuje. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (333)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle se mi docela špatně hodnotí. Ten film na mě působil velmi nepříjemně, což nemyslím negativně, že by byl špatný, snad naopak, tvůrcům se zřejmě podařilo přesně to, co chtěli. Dost šílená atmosféra, z těch tzv. dětských horrorů (namátkou např. Children of the Corn, Village of the Damned, The Children (1980), Ils apod.) asi nejtrýznivější, nejsyrovější a nejrealističtější. Možná proto, že na rozdíl od zmiňovaných snímků, v tomto divák nemá od dětí takový odstup, nejsou pro něj tolik odcizení, nejsou pro něj tak zřetelně jiní. Pro mě působivější snad i proto, že jsem sám otcem dvouletého dítěte a představa, že by mě za dva tři roky potkal podobný osud, je naprosto mrazivá a deprimující. Natolik působivé, že i když bych film obecně označil za hodně dobrý až výborný, asi už do něj nikdy nepůjdu. Nejsem masochista. Kromě depkoidní a existenciálně deprivující a frustrující atmosféry bych vyzdvihl lehce komplikované vztahy mezi jednotlivými postavami, jen lehce načrtnuté, nikdy přesně neurčující a tak zbývá spousta prostoru na (alespoň trochu od ubíjející atmosféry odvádějící) spekulace: Je vztah mezi Jonahem a Mirandou jen dokonalým a idealistickým vztahem mezi otcem a dcerou, nebo v tom je něco mnohem více? A stejně tak, je vztah mezi pubertální Chloe a jejím strýčkem pouze provokativním vyzýváním dospívající dívky uvědomující si svou sexualitu a vzhled a stále ještě mladým mužem, vedle nějž se najednou objeví velmi atraktivní dívka, nebo se mezi nimi už něco stalo? Ostatně Hannah Tointon v roli Casey je naprosto výborná a to nemám vůbec na mysli její vzhled. Z této mladé herečky určitě ještě něco bude. Na to že to je její teprve druhý film (opomíjím několik seriálových rolí), předvedla povedený výkon. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Od tohto hororu som čakal podstatne viac. Keď sa zamyslím, tak mi niektoré 5 hviezdičkové hodnotenia prídu poriadne prestrelené. Idylický vianočný úvod mi pripadal rozháraný a hororový fanda čaká, kedy sa to už konečne začne. Nejaký vírus, o ktorom sa vlastne nič nedozvieme začína úradovať a postupne sa rozbieha aj nevierohodné a miestami až zbytočne hysterické besnenie. Zbytočný krik a poniektoré voloviny( keď nemôže sanitka k nim, tak sadám do auta ja, nevierohodný úraz zo sánkami) ma miestami rozčuľovali. Dobre mierená facka dokáže dieťa priviesť do bezvedomia, v horšom prípade i zabiť, takže založiť hlavnú zápletku na tom, že sa dospelí boja 5 ročného decka mi príde trochu smiešne. Tu režisér chce ešte viac, chce aby som uveril, že sa z nich stávajú vraždiace stroje...Deti v hororoch dokážu vydesiť, ale ide skôr o mrazivý pocit bezmocnosti a strachu skôr v "ducharinách" alebo keď už, tak v horore, ktorý to má podstatne lepšie premyslené ako napr. výborný Orphan. Toto krvavé besnenie som akosi nezožral. To Chuckymu som veril oveľa viac a to bola iba "hračka". Slabé tri hviezdy, uvažoval som aj o dvoch. 50%. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě povedený tísnivý atmosférický horor o tom, co se stane, pokud se působením neznámého parazita stanou z otravných malých parchantů otravní malí a hlavně životu nebezpeční parchanti. Původně jsem čekal tak trochu vykradačku loňského (a taktéž britského) Eden Lake, avšak naštěstí The Children berou tento námět z úplně jiného konce. Příběh má sice nějaké logické díry, ale téměř po celou dobu sledování jsem byl vyloženě napjatý, v silnějších místech dokonce příjemně postrašený. Atmosférou mi to připomnělo takové klasiky jako Who Can Kill a Child?, nebo The Brood - což je pro film snad dostatečné doporučení. 85% Horror movie of the year ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý build up, ale to je tak vše. Někdy jsem nechápal, jestli mají mít děti nějaké nadpřirozené schopnosti (rozhodně jsou v několika scénách nepřirozeně fyzicky silné), stejně jako mi unikalo chování všech dospělých. Ale přemýšlení hrdinů asi nemá smysl řešit u filmu postrádajícím základní motivace pro všechny činy všech postav. Možná jde o záměr, ale takový záměr je poněkud moc jednoduchý. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Poctivě působivý horůrek, který buď v pohodě odstřelíte, nebo vás chytne a nepustí... jestli váháte si tento film pustit, tak vypíšu několik indicií, proč byste měli tento film vidět: zajímavý nápad, tajemno, několik nepříjemných a drastických záběrů, pěkné ženské obsazení. Já se nenudil a obzvlášť u takového filmu jsem rád, že jsem se logických nesmyslů nedočkal. Hodnotím 3,5 hvězdičky… ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen v Cookhill Priory, bývalém cisterciáckém klášteře, a v nedalekých vesnicích Cookhill a Alcester v anglických hrabstvích Worcestershire a Warwickshire. (Homerking)
  • Režisér Tom Shankland získal zvláštní uznání na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasia v roce 2009 za profesionální přístup k dětským hercům. (Homerking)

Reklama

Reklama