Neznalost neomlouvá (TV pořad)
Publicistický / Krátkometrážní
Česko, 2001, 44x13 min
Hrají:
Ivo JahelkaObsah
JUDr. Ivo Jahelka s humorným nadhledem radí, jak se orientovat v bludišti paragrafů.
Nedílnou součástí našeho každodenního života jsou nejrůznější právní vztahy. Pokud se v nich pohybujeme v souladu se zákonnými normami, je vše v pořádku a ani si je neuvědomujeme. Podstatně jiná situace však nastane, dostaneme-li se - ať už vědomě či bezděčně - s těmito normami do jakéhokoli rozporu. A právě o těchto situacích, které nás mohou mnohdy velmi nepříjemně zaskočit, pojednává televizní cyklus "Neznalost neomlouvá".
Jeho hlavní protagonista, "zpívající právník" JUDr. Ivo Jahelka jednoduchou a zábavnou formou na konkrétních příkladech probírá nejdůležitější paragrafy občanského, obchodního a trestního práva, ale i zákoníku práce a živnostenského zákona, s nimiž každý z nás může nejčastěji přijít do styku.
Kromě konkrétního poradenství je jedním z hlavních cílů tohoto cyklu především prevence, která je vždy méně nákladná a "bolestivá", než řešení již vzniklých problémů. Protože v právních záležitostech neznalost skutečně nikoho neomlouvá, měl by cyklus přispívat k tomu, aby nejširší divácká veřejnost měla těchto neznalostí co nejméně.
(oficiální text distributora)
Karlos80
Zpívající právník, spletitost a džungle našich zákonů, které stejně nikdo nezná a nikdo ani pořádně nedodržuje:-) Určitě jste se ale už setkali z onom známým "jó pane "neznalost zákonů neomlouvá":-) Naučný a poučný? Jak pro koho..(22.12.2008)
H34D
Zpívající právníci, tančící policisté, baletní soudci a poletující státní obhájci, aneb judikatura hrou. Nápad učit veřejnost základy práva zábavnou formou není vůbec špatný, tedy kdyby ta forma byla opravdu zábavná, ale řeknemě, že Jahelkovy skladby nejsou úplně k zahození. Pochopit právní souvislosti a zákonitosti na rozebíraných příkladech je snadné a účel dostatečně splňující, ovšem nedokážu si představit, že by si někdo dokázal tento pořad skutečně zamilovat... PS: A nezapomeňte, neznalost neomlouvá! :)) 6/10(6.1.2009)
LiVentura
Zpívající právník, milé na poslech.. :-)(7.12.2010)
duklak2
A vy jste věděli, že právníci umí zpívat? Práva mě sice nikdy nelákala, ale tento pořad objasnil alespoň základy a já jsem teď o něco vzdělanější. A ta úvodní znělka je dokonalá.(26.1.2010)
El Pistolero
60%. ♫ (...) A KOMU SE NEZAMLOUVÁ, ŽE NEZNALOST NEOMLOUVÁ, AŤ SE NA NIC NEVYMLOUVÁ – ZÁKONŮM SE NEODMLOUVÁ! ♫ Zpívající právník JUDr. Ivo Jahelka, jeho upíří tesáky, písně z vlastní produkce a občas docela zábavné scénky demonstrující, jak se zachovat v jednotlivých situacích. Nic extra, ale svůj přínos tento pořad pro pravidelné diváky určitě měl.(4.6.2011)
maseer2
dost nudný pořad, ale zato velmi naučný, a to je u takového typu pořadu přece hlavní, ne?(21.1.2009)
Fanucci
Občas zajímavé, ale nikdy mne tématika nezaujala natolik, že bych u toho vydržel do konce. Ani zpívající právník pro mne tuto nudnou záležitost nikdy nezachránil:-)(10.3.2009)
Trainspotter
Kdyby to Jahelka neprokádal pořád svejma jakože písničkama, dal bych možná až plný počet, protože ty scénky demonstrující jednotlivé kolize se zákonem jsou strhující, strhující pro bránici.(8.1.2009)
stration
Ty písničky mi připadaly časem pořád stejný, ale jako vzdělávací pořad to nemělo chybu a Jahelka to šikovně podával s humorem.(17.2.2009)
Danny F.
Ledacos se člověk i doví. 60%(7.12.2010)
BluT
Obsahuje příjemnou úvodní znělku,díky které jsem pár dílů viděl a uzřel jsem, že to není úplná pitomost. Dokonce to je i v rámci možností zajímavý a edukatovní!(8.1.2009)
vasek.raul
Opravdu netradičně zajímavě udělaný pořad JUDr. Jahelky, který pobaví a poučí. Jen chválím.(9.3.2009)
maoc
Velmi potřebný pořad, kde jsou důležité informace podány jasnou a místy i zábavnou formou. Jahelku jsem navíc žral už jako dítě a některé jeho songy umím dodnes nazpaměť, proto si tento pořad užívám o to víc. Měli by to opakovat pořád a všechny své právně-analfabetické spoluobčany bych na to nechal koukat povinně.(31.1.2010)