Reklama

Reklama

Jeden z nejpůsobivějších válečných sci-fi filmů světové kinematografie natočil v roce 2008 zkušený režisér Andrej Maljukov, který má na svém kontě ceněné snímky Diverzant nebo V ostře sledovaném pásmu. Příběh filmu se odehrává ve dvou časových rovinách – v současnosti a za druhé světové války. Čtveřice mladíků se živí prodejem válečných artefaktů na černém trhu. Jednoho dne objeví starý zákop, kde je ukryt sejf s dokumenty. Mezi papíry mrtvých vojáků nalézají fotografie, na kterých poznávají sebe sama. Šokovaní mladíci raději odcházejí, když v tom... Jako mávnutím kouzelného proutku se ocitají v roce 1942 uprostřed krvavé válečné bitvy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Začátek hodně s nadsázkou, ale postupem času si všichni uvědomí, že minulost nebyla zas tak jednoduchá. Neřekl bych, že to je moralistický film. Je na něm sice vidět dost heroického patosu, ale ty scény jsou silné. Myslím si, že každý člověk, co se zamyslí nad samozřejmostí těch lidí, co obětovali dobrovolně život pro myšlenku svobody, by si jich dnes měli vážit. Dodnes nepochopím jak v Rusku může být v módě nacionalismu se svastikou, když proti ní padlo tolik milionů Rusů. Rychle se zapomíná. Sice nebylo na film moc peněz, ale hodně z toho vyčarovali a hudba je strhující. Není to sice Ryan, ale má to velkou gradaci a originální nápad. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

V den 50. výročí sovětské okupace jsem si naordinoval tuhle agitku na hrdinné sovětské vojáky. Byl to jednoduchý, nekomplikovaný návrat do minulosti- hledači pozůstatků války se nechtěně teleportují do roku 1942, do jedné z bitev, o kterou se zajímali. Znovu jsem si uvědomil, jak moc tehdy to vítězství bolelo, jako film mě to ale nenadchlo. Fakt je ten, že adorovat coby Rus nacisty je nesmysl. Přitom se to děje poměrně ve velkém měřítku. Tohle si jejich pradědové nezasloužili. To ale ještě neznamená, že nás měli vnímat jako svoji věčnou válečnou kořist. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad sa možno zdá, že ide o jednoduchú a možno i naivnú záležitosť, kde sa štvorica chalanov zázrakom dostala v minulosti späť, konkrétne do r. 1942 a to priamo do zákopov kde sa odohrávali tuhé boje, aby tak mohli prehodnotiť svoj život a napraviť sa k lepšiemu. No ja mám podobný námet s cestovaním v čase veľmi rád, takže niektoré chybičky rád prepáčim. Hlavné bolo, že filmové spracovanie nebolo najhoršie, pričom ani herecká stránka nebola zlá. Čo sa týka bojových akcií, videl som i lepšie, no v kontexte celého príbehu ich úroveň bohato stačila. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sám by som sa k k takej partii hľadačov "pokladov" pridal. Bavilo by ma to. Rusi natočil zaujímavý film, v ktorom skĺbili sci-fi a vojnový žáner. Tomu sci-fi a hlavne trikom sa šikovne vyhli, stačilo skočiť do jazera a sme na fronte v roku 1942...Neviem koľkí si všimli nenápadnú poctu staršiemu filmu Osud človeka Tu jeden z hlavných hrdinov rovnako pije vodku z veľkého pohára a prvý nezajedá...Akčné scény sú až prekvapivo dobré, príbeh rovnako, funguje tu akcia, humor i love story. Napriek tomu ma napadá množstvo detailov, ktorými by sa dal film vylepšiť. Námet ponúkal široké možnosti, preto sa pokračovaniu ani nečudujem (aspoň, kým som ho nevidel). Takmer každý film o cestovaní v čase rozoberá hlavne to, či postavy v minulosti svojimi činmi dokážu budúcnosť ovplyvniť. Tu sa tomuto záhadne vyhli. Prečo neukázali digitálne hodinky ako dôkaz, že sú z budúcnosti? Prečo nezachránil ošetrovateľku, keď poznal jej osud? Radšej to nebudem veľmi nerozoberať. Užite si film. 80%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Presne ako poster. Gýčovitý popchaos, aneb prvý vojnový film základne školy (až na tú bradavku). Pre dievčiny lovestory, pre chlapčiská prestrelky so skopčákmi. Ale uznávam jedno veliké plus, že má potenciál cieľovku osloviť (moderným a dynamickým vizuálom) a zároveň edukovať (ano odkaz druhej svetovej pomaly zahníva v dejinách a treba refreshovať). My postarší, odkojení Spierbergovou normandiou len unavene mávneme rukou, lebo toto už nie je film pre nás. 50% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně přibližně 12 minut po objevení bunkru, když postavy zkoumají obsah lékárničky, je možné v pravém horním rohu obrazovky spatřit mikrofon. (Topper.H)

Reklama

Reklama